Afacerea ciudată de la Ligă aduce meciuri gratis tuturor. Árpád Pászkány, eminenţa cenuşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Árpád Pászkány cumpără, vinde, încasează şi distribuie. Paszkany pare omul-orchestră FOTO Mediafax
Árpád Pászkány cumpără, vinde, încasează şi distribuie. Paszkany pare omul-orchestră FOTO Mediafax

Rusoaica din fruntea companiei care a preluat drepturile de televizare a meciurilor din Liga I pe o perioadă de cinci ani spune că are o înţelegere cu patronul CFR Cluj, Árpád Pászkány. Meciurile vor fi transmise pe televiziunile acestuia, dar şi gratis pe internet.

Liga Profesionistă de Fotbal a surprins pe toată lumea săptămâna trecută, atunci când a anunţat, enigmatic, că a cesionat drepturile de televizare a meciurilor de fotbal unei firme „din Uniunea Europeană”, fără a-i da însă numele.

Administratorul firmei Intel Sky Broadcast Ltd din Malta, Olga Zakimatova, a confirmat pentru „Adevărul“ că este beneficiara drepturilor TV ale meciurilor din Liga I, dar şi faptul că are „o înţelegere“ cu Árpád Pászkány, patronul clubului de fotbal CFR Cluj.

Rusoaica Olga Zakimatova a spus reporterilor „Adevărul” că specialiştii companiei pe care o conduce „scanează tot timpul oportunităţi de afaceri în toată lumea” şi aşa a ajuns să facă afaceri cu LPF. Conform acesteia, Gino Iorgulescu i-a spus că negociază în paralel şi cu alte companii interesate de drepturile TV.

Meciuri gratis pe internet

Legătura dintre firma Intel Sky Broadcast Ltd din Malta şi omul de afaceri clujean Árpád Pászkány datează de mai mulţi ani şi se învârte, în principal, în jurul posturilor de televiziune patronate de acesta. Acum, după ce firma malteză a pus mâna pe drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, acestea ar putea fi transmise pe posturile de televiziune ale lui Pászkány.

image

„Nu l-am întâlnit personal pe Árpád Pászkány până acum, dar este adevărat că Intel Sky Broadcast Ltd are o înţelegere cu acesta în privinţa a două posturi de televiziune ale sale”, a spus Olga Zakimatova (foto dreapta). Interesant este însă faptul că meciurilor vor putea fi urmărite de oricine, gratuit, pe internet. „Vor fi disponibile şi pe platforma digitală, astfel că şi cei care călătoresc sau care locuiesc în afara ţării vor putea urmări meciurile fără costuri suplimentare”, a detaliat Zakimatova.

Paszkany vinde celor de la care a cumpărat

Firma „Librum Investment Inc” din Insulele Seychelles este acţionarul majoritar al firmei Intel Sky Broadcast Ltd din Malta. Librum însă a mai făcut afaceri în trecut cu Árpád Pászkány.

În septembrie 2011, clujeanul a cumpărat de la  firma din Insulele Seychelles televiziunea Transilvania Chanel. Acum, Pászkány a recunoscut pentru gsp.ro că va vinde posturile sale de televiziune Transilvania Look şi Look TV către cei de la care a cumpărat acum mai bine de doi ani. 

„Voi vinde canalele mele de televiziune pentru că ei au nevoie să descarce drepturile de televizare. Nu vor mai fi posturile mele, vor fi ale dânşilor. Banii respectivi nu reprezintă un efort financiar pentru ei“, a spus Árpád Pászkány.

Consiliul Concurenţei a pus ochii pe afacere: „Nu ştiu dacă este în regulă“

Liga Profesionistă de Fotbal a cesionat drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I pe o perioadă de cinci ani, iar în urma contractului va încasa aproximativ 33,6 milioane de euro anual. Faptul că nu a fost o afacere transparentă şi că nu s-a organizat o licitaţie i-a făcut pe inspectorii de la Consiliul Concurenţei să facă verificări în legătură cu acest contract. „Suntem în discuţii cu ei. LPF susţine că vrea o acoperire mai mare, ca toată lumea să vadă meciurile de fotbal, însă nu ştiu dacă este în regulă. Se va vedea după verificări“, au anunţat surse din rândul inspectorilor.

image

Conform comunicatului de presă dat de Liga Profesionistă de Fotbal, firma „Sky Broadcast Ltd” va plăti „necondiţionat o sumă anuală netă egală cu valoarea sumelor anuale încasate din cedarea drepturilor de difuzare primite de LPF în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014”, adică 33,6 milioane de euro pe an. „La această sumă se va adăuga cea de un milion de euro net anual în situaţia în care LPF va organiza competiţia «Cupa Ligii», precum şi un procent de 20 la sută din veniturile nete din publicitate realizate de posturile TV cu ocazia transmiterii, în direct, a jocurilor din Campionatul Naţional al Ligii I”, detaliază LPF.

Citeşte şi

O rusoaică are pe mână milioanele fotbalului românesc

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite