Vremea la extreme: ploi şi temperaturi peste medii. Meteorolog: „Noaptea e atât de cald precum ar trebui să fie ziua”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna va fi dominată de temperaturi ridicate, cu 10 grade peste normalul perioadei. Nu vor lipsi ploile, care îşi vor face simţită prezenţa în majoritatea regiunilor ţării. Abia în a doua jumătate a săptămânii, vremea va intra într-un proces de răcire, arată specialiştii.

„Astăzi va ploua în cursul zilei în toate regiunile ţării, practic ploile vor fi nelipsite în aceste zile. Vor fi 20 – 30 de litri pe metru pătrat în sud vestul ţării. Marţi, temperaturile vor rămâne ridicate, cu maxime ce vor ajunge la 19 grade Celsius în anumite zone din ţară. Avem 10 grade peste cât ar trebui să înregistrăm în această perioadă a anului”, au explicat specialişti din Administraţia Naţională de Meteorologie. 

Vremea se răceşte în a doua parte a săptămânii

Potrivit acestora, spre sfârşitul săptămânii, vremea se va răci. „Vom asista la o răcire a vremii, nu ştim cât de intensă va fi. Însă cert e că avem parte de o săptămână ploioasă şi caldă. Noaptea e atât de cald precum ar trebui să fie ziua”, au completat aceştia. 

În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea se situează între zero şi 10 grade Celsius. În a doua parte a săptămânii, ele vor fi mai scăzute, în special în depresiuni. Totuşi, temperaturile ridicate din această perioadă, când s-au înregistrat chiar şi 20 de grade Celsius în Capitală, au mai existat. „Nu sunt abateri foarte mari. Cea mai ridicată temperatură de martie a fost înregistrată în 1952, când au fost 32 de grade Celsius în martie la Odobeşti”, a explicat meteorologul de serviciu. 

Risc de inundaţii şi avalanşe

Temperaturile care au crescut brusc zilele acestea, depăşind pe alocuri cu 30 de grade temperaturile din urmă cu mai puţin de o săptămînă, au făcut ca stratul de zăpadă de la suprafaţă să înceapă să se topească, existând riscul ca avalanşele să se declanşeze spontan, la altitudini de peste 1.800 de metri sau chiar ceva mai jos, arată Administraţia Naţională de Meteorologie. Prin urmare, aceştia au emis un avertisment de avalanşă, la munte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite