Un fotograf român a câştigat Premiul de Excelenţă la „Pictures of the Year”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luca, un copil autist în vârstă de cinci ani, este protagonistul imaginii cu care a câştigat Pungovschi
Luca, un copil autist în vârstă de cinci ani, este protagonistul imaginii cu care a câştigat Pungovschi

Fotoreporterul Andrei Pungovschi a câştigat Premiul de Excelenţă la categoria „Portret” în cadrul celei de-a 70-a ediţii a competiţiei internaţionale de fotografie „Pictures of the Year”. Pungovschi a mai fost premiat la acelaşi concurs în urmă cu cinci ani.

Fotografia cu care Andrei a câştigat premiul POY a fost înscrisă în competiţie sub numele de „Tough Journey” („Călătorie dificilă”). În imaginea care a surprins juriul internaţional apare un băieţel de cinci ani, pe nume Luca, care suferă de autism şi face naveta la Bucureşti ca să se trateze.

„Luca are cinci ani. Este autist. Cinzi zile pe săptămână, mama lui îl trezeşte la ora 5:30 dimineaţa şi îl pregăteşte pentru mersul cu trenul până la Bucureşti, la o distanţă de aproape 90 de kilometri, unde a fost acceptat de centrul de analiză Applied Behavior, condus de un ONG, care suportă trei sferturi din costuri. Restul sunt acoperite de familie şi donaţii. Suma lunară platită de guvern este de 160 de dolari, sumă care nu acoperă nici măcar costul biletelor de tren”, este povestea imaginii câştigătoare la categoria „Portret”.

Nu este prima oară când fotoreporterul român, care a beneficiat de un stagiu Associated Press, câştigă un premiu în cadrul competiţiei internaţionale „Pictures of the Year”. În urmă cu cinci ani, fotograful a câştigat un Premiu de Excelenţă la categoria Sports Action pentru imaginea numită „Triathletes”.

Pictures of the Year International, devenit unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale de fotojurnalism, a fost iniţiat în 1944 de Missouri School of Journalism, ca o competiţie pentru fotoreporterii americani care, în ciuda dificultăţilor din vreme de război, îşi făceau foarte bine meseria. De-a lungul timpului, menirea concursului s-a schimbat. Numărul de imagini înscrise a crescut până la zeci de mii, iar programul a devenit unul internaţional.

Andrei Pungovschi (32 de ani) este fotograf freelancer, colaborator al publicaţiei Decât o Revistă şi al AFP. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi a lucrat ca fotoreporter la Mediafax, Ziarul Financiar şi Columbia Missourian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite