SUA: Statul român a împiedicat unele grupuri religioase să primească înapoi proprietăţile confiscate de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul român a împiedicat unele grupuri religioase să obţină recunoaştere oficială, iar pe altele, în special Biserica Greco-Catolică să primească înapoi proprietăţile confiscate în timpul regimului comunist, fapt în legătură cu care oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea pe parcursul anului 2015, se arată în raportul privind libertatea religioasă în România publicat miercuri de Departamentul de Stat din SUA.

“Biserica Greco-Catolică, în special, a anunţat că nu a putut să intre în posesia multora dintre bisericile sale, după ce autorităţile nu au implementat deciziile tribunalelor (…). Oficiali din Ambasada SUA şi-au exprimat în continuare îngrijorarea în faţa Guvernului în legătură cu ritmul lent al retrocedării proprietăţii religioase”, se arată în raportul Departamentului de Stat.

De asemenea, reprezentanţi ai Ambasadei SUA şi oficiali din Departamentul de Stat aflaţi în vizită la Bucureşti s-au întâlnit cu lideri ai Bisericii Greco-Catolice, pentru a discuta relaţiile dintre bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică, precum şi diferitele incidente apărute şi cazuri de discriminare.

Printre alte probleme semnalate se numără faptul că oficiali locali, “de multe ori sub influenţa clerului ortodox, împiedică în continuare accesul grupărilor religioase neortodoxe la cimitire”. Raportul prezintă cazuri în care preoţi ortodocşi au interzis înmormântarea persoanelor de altă religie în cimitire publice, oferind ca exemplu cimitirul de la Săpânţa.

Anul trecut s-au înregistrat o serie de incidente antisemite în România, precum vandalizări de sinagogi, cazuri de negare a Holocaustului şi evenimente care au comemorat foşti lideri pronazişti din Mişcarea Legionară, atrag atenţia SUA.

“Au existat numeroase informaţii în presă privind vandalism vizând locul propus pentru o moschee, inclusiv îngroparea de porci congelaţi, eliberarea de porci pentru a paşte şi instalarea de cruci pe teren”, se adaugă în document. De asemenea, unii politicieni, printre care fostul preşedinte Traian Băsescu, au criticat decizia de a permite construirea lăcaşului de cult musulman.

În plus, grupurile religioase minoritare s-au plâns că presa precizează adesea afilierea religioasă a infractorilor din religii minoritare.

Departamentul de Stat atrage atenţia asupra informaţiilor apărute în presă, potrivit cărora Biserica Ortodoxă a exercitat presiuni asupra conducerii şcolilor pentru ca orele de religie ortodoxă să le fie predată tuturor elevilor.

În ceea ce priveşte respectarea Holocaustului, Guvernul a continua să implementeze recomandările Comisiei Internaţionale privind Holocaustul în România şi a acordat o mai mare importanţă Holocaustului în programa şcolară.

“În luna decembrie, Curtea Constituţională a respins o lege nouă ce acorda prioritate cazurilor privind proprietăţile prezentate de supravieţuitorii Holocaustului şi care facilita retrocedarea proprietăţilor”, aminteşte Departamentul de Stat, explicând că preşedintele Klaus Iohannis a contestat legea din motive care nu aveau legătură cu aceste prevederi. “Guvernul lucrează pentru reintroducerea măsurii”, se adaugă în raport.

Raportul analizează situaţia libertăţii religioase în circa 200 de ţări din lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite