Sondaj INSCOP: Femeile nu au un impact pozitiv în politică. Doar 25% din români cred în „femeia politician”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 44% din români cred că femeile din politică nu au un impact pozitiv FOTO Arhivă
Peste 44% din români cred că femeile din politică nu au un impact pozitiv FOTO Arhivă

Un sondaj INSCOP, realizat la comanda „Adevărul“, scoate la iveală neîncrederea în posibilitatea ca femeile politician să aibă un impact pozitiv în politica românească. Românii cred că prestaţia în politică nu este legat de gen. Un procent destul de mare din cei chestionaţi nu au avut un răspuns, iar analiştii pun această indecizie pe seama „conformismului social“.

Românii au opinii împărţite cu privire la ipoteza ca partidele să fie obligate prin lege să crească numărul de femei promovate în posturi alese. Astfel,  44,5% din români sunt de acord cu o asemenea idee, în timp ce 37% se opun, iar un număr destul de ridicat de respondenţi (18,5%) aleg să nu se pronunţe, conform cifrelor ce au rezultat din sondajul de opinie realizat de INSCOP, la comanda „Adevărul“.

„Nivelul ridicat de non-răspunsuri poate fi explicat pe de o parte ca un efect al conformismului social existent în jurul subiectului, iar pe de altă parte  o rezultantă a faptului că tema promovării femeilor în politică printr-o modificare legislativă a fost dezbătută doar marginal“, explică analiştii.

image

25% din români cred că femeile ar schimba în bine politica

Întrebaţi care ar fi influenţa unei implicări mai mari a femeilor în viaţa politică, 40,3% din respondenţi consideră că lucrurile ar rămâne la fel. Acest rezultat demonstrează că un procent important din români nu consideră genul ca fiind o variabilă definitorie pentru prestaţia oamenilor politici.

25% din respondenţi consideră însă că lucrurile ar merge mai bine în România dacă implicarea femeilor în politică ar fi mai ridicată, în timp ce 17,2% sunt de părerea contrarie. Faptul că sunt sensibil mai mulţi cei care valorizează pozitiv efectul pe care l-ar avea creşterea implicării femeilor în politică este de remarcat. Procentul de non-răspunsuri (17,5%) este şi în acest caz influenţat de conformismul social.

sondaj inscop femei in politica
sondaj inscop femei in politica

O femeie prim-ministru nu ar schimba cu nimic lucrurile

Răspunsurile la întrebarea „ce părere aveţi despre posibilitatea ca o femeie să devină primul-ministru al României” se suprapun parţial cu cele de la întrebarea anterioară. Astfel, 47,4% din respondenţi consideră că o femeie prim-ministru nu ar schimba cu nimic lucrurile, 24,3% sunt de părere că situaţia actuală s-ar îmbunătăţi, poate şi ca o reflexie a percepţiei că femeile sunt mai responsabile şi mai pricepute în sfera ”bunei gospodăriri”,  iar 12,5% afirmă contrariul. Numărul non-răspunsurilor este ceva mai mic în acest caz (15,8%).

„Răspunsurile la această întrebare sunt până la un punct comparabile cu cele obţinute în luna septembrie 2014, când Inscop a testat modul în care românii se raportau la ipoteza alegerii unei femei în funcţia de preşedinte al României. La acel moment 39,9% din respondenţi considerau că o femeie preşedinte nu ar schimba cu nimic mersul lucrurilor, 23,1% erau de părere că ar produce o modificare în bine, 15,4% credeau că ar aduce o schimbare în rău, iar 21,6% evitau să răspundă.



Orice comparaţie trebuie însă să ţină cont de contextul electoral în care ne găseam la acel moment, precum şi de faptul că, deşi în mentalul colectiv cele două funcţii sunt percepute parţial ca suprapunându-se din punctul de vedere al atribuţiilor, totuşi există aşteptări diferite de la un preşedinte, respectiv de la un premier“, detaliază sociologii.

Datele tehnice ale sondajului

„Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 5-10 februarie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1065 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, eroarea maximă admisă a datelor fiind de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 79 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

sondaj inscop femei in politica
sondaj inscop femei in politica
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite