Senatul a votat Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a aprobat, luni, proiectul de lege referitor la ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice. Senatul este cameră decizională.

O sută de senatori au votat „pentru”, unul a votat „împotrivă”, în timp ce unul a ales să se abţină, arată Agerpres.

Ana Birchall, reprezentant al Legislativului român la Consiliul Europei pentru problematica eliminării violenţei împotriva femeilor, le-a cerut colegilor săi să voteze ratificarea Convenţiei de la Istanbul, precizând că ţara noastră se confruntă „cu consecinţele distrugătoare ale violenţei”.

„Din păcate, şi România se confruntă cu consecinţele distrugătoare ale violenţei, pornind de la violenţa domestică, violenţa împotriva femeilor sau violenţa împotriva copiilor. Tocmai de aceea fac apel la dumneavoastră să votaţi pentru adoptarea acestui proiect legislativ, pentru ca împreună să condamnăm cu fermitate violenţa de orice fel. Prin semnarea şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul, România se obligă să-şi schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare şi să aloce resursele necesare pentru a crea o zonă de toleranţă zero faţă de violenţa de orice fel, fie că vorbim de violenţă fizică, psihică, emoţională, economică sau discriminarea de pe piaţa muncii. Este şi datoria noastră, a Parlamentului, să transformăm cât mai curând un reper istoric pentru România în voinţă politică şi prin votul dumneavoastră de astăzi, fiind Camera decizională pentru acest proiect legislativ, definitivăm un proces de ratificare a unui tratat internaţional care aşează România definitiv între statele care luptă pentru combaterea acestui flagel", a declarat Birchall.

De asemenea, Ioana Cazacu, reprezentantul Guvernului, a precizat că Executivul susţine aprobarea acestei Convenţii.

„Ratificarea Convenţiei de la Istanbul constituie pentru ţara noastră o certitudine a continuării eforturilor la nivel guvernamental pentru a preveni şi combate fenomenul violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, evidenţiind în mod ferm continuitatea politicii statului român în acest domeniu, dar şi promovarea spiritului de solidaritate la nivelul tuturor actorilor relevanţi pentru prevenirea şi eradicarea acestui fenomen. (...) În ceea ce priveşte stadiul ratificării Convenţiei de la Istanbul, putem afirma că ne aflăm la capătul unui drum sinuos, început în luna ianuarie 2015, odată cu elaborarea proiectului de lege de către Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse şi intrarea sa în procedura de avizare. (...) Măsurile care au fost implementate venind spre ratificarea acestei Convenţii reprezintă funcţionarea unei linii telefonice gratuite pentru victimele violenţei domestice, un număr gratuit unic — 0800.500.333, operaţional 24 de ore din 24, şi Guvernul susţine ratificarea acestei Convenţii”, a precizat Cazacu.

Senatul este Cameră decizională pe acest proiect de lege.

Numărul unic naţional de urgenţă

În noiembrie 2015, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, (ANES) din subordinea Ministerului Muncii a anunţat că a devenit operaţional numărul unic naţional gratuit 0800 500 333, un serviciu specializat, accesibil printr-un call-centre deschis 24 de ore din 24.

Cei care apelează la acest număr se adresată tuturor persoanelor care sunt agresate: copii, femei, bărbaţi şi bătrâni şi oferă şi asistenţă victimelor violenţei domestice. 

Linia telefonică nu este însă doar pentru persoanele care au suferit deja un act de abuz asupra lor, ci şi pentru cele care vor informaţii şi consiliere. 

„Sunt foarte multe persoane care nu sună doar pentru intervenţie, nu cunosc drepturile lor, serviciile de suport la care pot apela pentru a-şi schimba domiciliul conjugal sau pentru a afla alte aspecte pe care nu le cunosc”, precizează Ioana Cazacu în noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite