Reacţia şefilor caselor judeţene de asigurări de sănătate, suspendaţi în grup într-o singură zi: „Eu m-am străduit!“, „Probabil voi candida din nou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Polak (Vaslui),Marius Tăutu (Sălaj),Emilia Groza (Cluj)
Simona Polak (Vaslui),Marius Tăutu (Sălaj),Emilia Groza (Cluj)

Şefii caselor judeţene de asigurări de sănătate au fost suspendaţi din funcţie de pe data de 1 octombrie, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a schimbat indicatorii de performanţă. O parte dintre ei au rămas însă în aceeaşi funcţie, dar doar ca interimari. Alţii, mai puţini, au fost înlocuiţi.

IALOMIŢA

Mihai Geantă, şeful CJAS Ialomiţa, a fost suspendat, dar va fi numit interimar, până la organizarea concursului. Mai mult, susţine el, decizia CNAS de a-i asigura interimatul vine ca urmare a promovării unei testări privind performanţele sale profesionale.

„În trimestrul II am fost evaluat în baza criteriilor de performanţă şi am luat un punctaj bun. Maximul era 5, iar eu am luat 4,86 de puncte. Acesta este motivul pentru care mi-a fost prelungită funcţia, prin delegare, până la organizarea acelui concurs. Nu ştiu când se va organiza concursul, iar cu privire la acest ordin nu am ce să comentez”, susţine economistul Mihai Genată, preşedintele interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa.

CLUJ

Emilia Groza, directorul executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, a fost suspendată din funcţie ca şi restul şefilor de case judeţene de asigurări. Emilia Groza nu a putut fi contactată pentru o reacţie legată de decizia suspendării. ”Doamna director este în concediu. Tot ce pot să vă spun este că este o situaţie valabilă în toată ţara”, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Crina Grozav.

SATU MARE

După ce în contractul de managmenet au fost introduşi indicatori noi de performanţă, directorul Casei Judeţene de Sănătate Satu Mare, Georgeta Pop, a fost demis din funcţie la fel cum s-a întâmplat la nivel naţional şi cu ceilaţi şefi ai caselor de asigurări de sănătate. Georgeta Pop a rămas însă să asigure interimatul până la organizarea concursului pe post. 

"Acest lucru a intervenit ca urmare a moficări indicatorilor de management, este vorba despre un ordin al preşedintelui Casei Naţionale, mai exact ordinul 15 din 2007 sau 2008 prin care se aprobă metodologia concursului pentru ocuparea postului de preşedinte, director general în Casele Judeţe de Asigurări de Sănătate. Conform contractelor încheiate la modificarea indicatorilor de management la mai mult de 50 la sută, contractul de managment se reziliază de drept, asta s-a întâmplat acum. Ca urmare toate contractele încheiate între Casa Naţională şi preşedinţii caselor judeţene s-au reziliat de drept", explică Georgeta Pop.

VASLUI

Simona Polak a ajuns în fotoliul de preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui pe vremea USL, iar după desprinderea PNL de PSD s-au vehiculat în permanenţă zvonuri privind schimbarea ei din funcţie. Liberala Simona Polak a fost eliberată din funcţie peste noapte, pe 30 septembrie, odată cu toţi preşedinţii din toate judeţele ţării.

La scurt timp după aflarea veştii, Simona Polak a postat următorul mesaj pe contul personal de socializare: "Am fost revocată din funcţia de preşedinte – director general ca urmare a modificării indicatorilor de performanţă cu peste 50%. Acest lucru este valabil pentru toţi preşedinţii de CJAS din ţară. Eu m-am străduit pe cât posibil să vin în ajutorul asiguraţilor şi al celor care au avut nevoie de un sfat sau de o soluţie. Nu ştiu dacă am greşit faţă de cei care mi s-au adresat în calitate de asiguraţi, dar în mod cert am încercat să-i reprezint şi să le apăr interesele, chiar dacă am stârnit ura şi antipatia unor furnizori de servicii medicale şi chiar a unor autorităţi. Nu regret nimic din ce am făcut, ci doar unele lucruri pe care nu le-am făcut. Vi le voi spune altădată! Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi vor fi în continuare pentru că eu ştiu să-mi aleg prietenii”. Funcţia de preşedinte al CJAS Vaslui a fost preluată de la 1 octombrie, în interimat, de Maria Vlasici, directorul economic al instituţiei. Aceasta a mai ocupat fotoliul de preşedinte, tot ca interimar.

MEHEDINŢI

Şi în cazul CJAS Mehedinţi, preşedintele Ion Mîţu a fost suspendat din funcţie în data de 1 octombrie, după care, printr-un nou ordin al CNAS, acesta va rămâne în continuare la cârma instituţiei ca preşedinte cu delegaţie. Urmează ca, în şase luni de la noua numire, Ion Mîţu să susţină examenul pentru acest post.

ARAD

La Arad, preşedintele CAS este Gheorghe Domşa. El a mai fost demis şi în 2012, dar a revenit în funcţie în 2013 în urma unui concurs. „În cursul zilei de ieri a încetat contractul de management al postului de preşedinte şi director general al CAS Arad din pricina faptului că indicii de evaluare au fost modificaţi în proporţie de peste 50 la sută. Tot ieri am fost repus ca interimar pe aceeaşi funcţie până la organizarea unui concurs. Nu cred este un substrat cu privire la aceste decizii, deoarece de-a lungul timpului au mai avut loc asemenea modificări”, a declarat Gheorghe Domşa.

GALAŢI

Schimbare surprinzătoare la conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Dr. Elena Vrabie a fost demisă de la şefia instituţiei, începând cu dat de 1 octombrie 2015, ca urmare a unui ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Până la clarificarea situaţiei, la conducerea interimară a CJAS Galaţi  a fost numită economista Oana Mihaela Docan, care până acum a fost şefa Direcţiei de Relaţii Contractuale din cadrul instituţiei. Dr. Elena Vrabie nu a putut să furnizeze prea multe detalii în legătură cu situaţia. „Am fost revocată din funcţie în urma unei adrese primite de la Bucureşti, în care era anunţată schimbarea indicatorilor de management ai preşedinţilor directori generali. Alte informaţii nu mi-au fost furnizate”, a declarat fosta şefă a CJAS Galaţi.

IAŞI

De la 1 octombrie, Robert Dâncă este preşedintele interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Iaşi. La fel ca toţi directorii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi el a fost demis de la conducerea unităţii odată cu schimbarea a peste 50% din criteriile de performanţă. În cazul său s-a decis să asigure interimatul până la organizarea unui nou concurs pentru acest post. Directorul a aflat de demitere în urma unei adrese trimise de CNAS la începutul acestei săptămâni.
 
‘’În majoritatea cazurilor, preşedinţii au fost numiţi interimari. Deocamdată şi eu am fost reconfirmat pe post ca interimar. Casa Naţională de Sănătate urmează să comunice când se va desfăşura un nou concurs. O să analizez şi probabil voi participa la concurs. Conducerile din teritoriu au fost demise pentru că CNAS a schimbat mai mult de jumătate dintre indicatorii de management pe care preşedinţii trebuie să-i respecte’’, spune Robert Dâncă.

CĂLĂRAŞI

Gabriana Guţu, de profesie economist, a primit ordinul semnat de Vasile Ciurchea, pe 30 septembrie. În aceeaşi zi însă, tot prin fax, a sosit şi ordinul de numire ca interimar.

“Nu ni s-a spus nimic referitor la această situaţie, doar au fost transmise ordinele către toţi şefii caselor judeţene de asigurări de sănătate. Ca şi motiv a fost invocată modificarea indicatorilor de performanţă cu 50%, adică la 65 de indicatori câţi erau prevăzuţi până în prezent la 111. Nu mi se pare nimic ieşit din comun, atâta vreme cât existau foarte multe transformări în sistem, dar care nu se mai regăseau în vechii indicatorii. Practic acum s-a făcut o actualizare a acestora, pentru că noi, de fapt, lucram de mai multă vreme pe acest criterii pentru un management performant. Cred că se urmăreşte astfel o şi mai mare responsabilizare şi implicare a şefilor caselor judeţene”, a spus Gabriana Guţu, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Călăraşi.

BUZĂU

Schimbare la şefia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Buzău. Corneliu Vasilescu, cel care conducea instituţia din anul 2013, a fost înlocuit cu Paula Grigore. Numirea s-a făcut prin ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. ”A fost un contract pe care l-am semnat cândva şi pe care nu l-au mai prelungit, pur şi simplu. Ca atare nu am ce se comentez”, a fost reacţia lui Corneliu Vasilescu, fostul director al CJAS Buzău.

SĂLAJ

Potrivit precizărilor primite de la medicul Marius Tăutu, contractele de management ale preşedinţilor CJAS încetează ca urmare a unei modificări legislative.”Au fost modificaţi indicatorii de performanţă pe care trebuie să-i îndeplinească un preşedinte, iar un ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prevede că dacă aceşti indicatori sunt schimbaţi în proporţie de peste 50 la sută, contractele de management încetează”, explică dr. Tăutu.

Marius Tăutu spune că nu a fost comunicat, încă, numele persoanei care va ocupa, ca interimar – până la organizarea unui concurs – funcţia, însă este de părere că va fi vorba, cel mai probabil, de una dintre cele două directoare: Olga Stana – director de relaţii contractuale, respectiv Dana Cordea – director medical. Nu este, însă, exclus să fie numit în funcţie şi un actual şef de serviciu.

La realizarea materialului au contribuit: Costel Crângan, Elena Ungureanu, Sebastian Lungu, Corina Macavei, Sabina Ghiorghe, Alexandra Ardelean, Florina Pop, Mădălin Sofronie, Ionela Stănilă, Iulian Bunilă, Alina Pop.

CITIŢI ŞI:

Demiteri în lanţ la vârful Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. CNAS: „Toţi au fost suspendaţi din funcţie”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite