Prognoza meteo pe două săptămâni. Sfârşit de iarnă pe principiul două zile calde, trei reci. Cum va fi vremea de Mărţişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de precipitaţii moderate, intensificări ale vântului şi polei în majoritatea regiunilor, respectiv de ninsori în zonele montane, valabilă începând din această dimineaţă şi până mâine la ora 10.00. De miercuri însă vremea va intra pentru câteva zile într-un proces accentuat de încălzire.

Astfel, potrivit meteorologilor, azi şi mâine în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi la munte, vor fi precipitaţii ce vor cumula local 10 — 15 l/mp şi pe arii restrânse peste 25 l/mp. 

La munte şi în Maramureş însă vor predomina ninsorile şi, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, în Munţii Apuseni şi la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, se va depune strat nou, consistent de zăpadă. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h.

De miercuri însă vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în unele zone, temperaturile vor atinge şi 17 grade Celsius spre sfârşitul săptămânii. 

Mai exact, potrivit prognozei pe două săptămâni. în Banat, vremea se va încălzi apreciabil la mijlocul acestei săptămâni, astfel că valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele obişnuite în această perioadă din an cu maxime de 10...15 grade. 

Însă de sâmbătă 25 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, până la sfârşitul lunii maximele nu vor depăşi 4...8 grade. Meteorologii atrag atenţia că în perioada 24-25 ploile s-ar putea transforma în lapoviţă şi ninsoare. Dar pentru primele zile din martie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor. 

În Crişana, valorile termice vor fi în creştere în primele zile, iar în intervalul 22 - 24 februarie vor fi cu mult peste media multianuală a perioadei, atingând chiar şi 13 grade. În schimb, între 25 şi 28 februarie temperaturile vor scădea semnficativ şi se vor situa în jurul a 7 grade. Şi aici s-ar putea să fie lapoviţă în perioada 24-25 februarie. Pentru începutul de martie este estimată din nou o încălzire uşoară şi treptată a vremii. 

Cât priveşte Transilvania, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire de la o zi la alta, mercurul din termometre urcând şi până la 11 grade. În schimb, în intervalul 25-28 februarie temperaturile vor scădea şi vor fi maxime de 2...5 grade, stropite de lapoviţă. Şi aici, pentru primele zile de martie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor. 

În intervalul 21-24 februarie, şi în Maramureş, dar şi în Moldova şi Dobrogea va avea loc un proces de încălzire a vremii, pentru ca din 25 februarie să se răcească brusc. Pentru primele zile din martie şi în aceste zone sunt estimate temperaturi în creştere uşoară şi treptată. 

Vremea va fi într-un proces de încălzire săptămâna aceasta şi în Muntenia şi Oltenia astfel că vor fi înregistrate şi 17 grade. În schimb, în perioada 26-28 februarie scăderea semnificativă a temperaturilor se va concretiza printr-un regim apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5...9 grade. Mărţisorul va veni însă şi aici cu vreme în încălzire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite