PROGNOZA METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni. Ce temperaturi ne aşteaptă de Crăciun şi de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsorile vor fi în limitele normale în această iarnă FOTO Adevărul
Ninsorile vor fi în limitele normale în această iarnă FOTO Adevărul

Ne aşteaptă o iarnă blândă, asta pentru că regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale.

Potrivit estimărilor de specialitate, în luna noiembrie 2014, valorile termice se vor situa peste medii în sud-est şi local în sud şi vest, iar în restul zonelor acestea pot fi apropiate de limitele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între zero şi 5 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, şi între 5 şi 8 grade Celsius, în Dobrogea, anunţă Agerpres.

În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, acestea vor prezenta o tendinţă de excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice şi nordice, iar în restul teritoriului vor avea valori apropiate de mediile climatologice. Normele de precipitaţii vor fi cuprinse între 22 litri/mp, în Dobrogea, şi 81 litri/mp, în Oltenia.

În decembrie 2014, estimările meteo arată că valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit. Astfel, în timp ce în Moldova şi în Transilvania temperatura medie a lunii este estimată între—5 şi zero grade Celsius, în zona Dobrogei şi a Banatului, valorile pot atinge chiar şi 2-3 grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa, în decembrie, în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud şi vest sub norme. În Maramureş, Banat, Oltenia şi Crişana sunt prognozate precipitaţii ce pot ajunge până la 92 de litri/mp, în timp ce în Dobrogea şi Moldova normele medii se vor încadra între 20 şi 40 de litri/mp.

Conform ANM, în luna ianuarie 2015, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, posibil local mai ridicate decât normalul în vest, sud şi sud-est. Temperaturile medii lunare pot coborî până la—7 grade Celsius în Transilvania, dar pot ajunge şi la zero grade Celsius, în zona Munteniei.

Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în estul şi sudul ţării, dar vor avea o tendinţă de excedent în celelalte regiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite