Povestea unui medic rezident şi a unei studente la medicină care au ales să rămână în ţară, în timp ce 75% dintre colegi caută să emigreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
75% din medicii rezidenţi sunt tentaţi să lucreze în străinătate FOTO Adevărul
75% din medicii rezidenţi sunt tentaţi să lucreze în străinătate FOTO Adevărul

Circa 75% din medicii tineri şi din studenţii la medicină sunt tentaţi, într-o anumită măsură, să lucreze în străinătate. Aşa arată o analiză realizată în urma cursurilor gratuite MedClass, la care au participat 24 de medici rezidenţi şi studenţi la medicină din Bucureşti.

Potrivit sondajului, găsirea unui loc de muncă, salariile mici, lipsa de recunoaştere a rezultatelor sunt principalele probleme pe care le-au semnalat tinerii. Concret, 66% din participanţi sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare din România care nu este în concordanţă cu pregătirea, în timp ce 58% din respondenţi arată că dotările din sistem sunt deficitare.

De asemenea, 45% din cei chestionaţi au declarat că şi-au găsit greu un loc de muncă în sistemul de sănătate, în timp ce tot un procent de 45% a afirmat că şi-a găsit un loc de muncă în sistemul sanitar cu uşurinţă. În ceea ce priveşte recunoaşterea meseriei de medic, tinerii afirmă că ea nu este recunoscută la adevărata sa valoare.

Mai exact, 42% din participanţii la cursurile MedClass au explicat că medicii sunt apreciaţi într-o mică măsură de decinenţi, respectiv de pacienţi. Cei mai mulţi, 67% din respondenţi, au catalogat sistemul de sănătate ca fiind unul mediocru.

Managerii de spitale, condideraţi a fi prea puţin competenţi

Acelaşi sondaj arată că managementul spitalelor este slab, în opinia tinerilor studenţi şi rezidenţi care au răspuns la chestionar. Totodată, ei consideră că pacienţii români nu îi respectă pe doctori decât într-o foarte mică măsură. Aceiaşi respondenţi au explicat că pacienţii români ţin cont de recomandările şi părerile medicilor într-o oarecare măsură. Prin urmare, ei nu au foarte mare încredere în doctorii din ţară.

Legat de oportunităţile de dezvoltare profesională, tinerii notează că ele sunt prea puţine şi admit că repartizarea posturilor prin concurs se face pe baza unor criterii obiective doar într-o oarecare măsură, conform răspunsurilor date de 42% din respondenţi.

În ceea ce priveşte exodul din sistemul de sănătate, ultimele cifre atestă că în anul 2014 numărul medicilor din spitale era de doar 13.500, comparativ cu 20.600 câţi erau în 2011. Cu toate acestea, normativul prevede 26.000 de poturi în sistem. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât dintre medicii de spital aproape 3.000 au peste 60 de ani, peste 2.600 au vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, iar peste 3.600 de medici au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Doar 407 medici au sub 30 de ani, arată aceleaşi cifre.

Povestea medicului rezident care a dat o şansă României

Tiberiu Priporean are 29 de ani şi este medic rezident la Institutul Clinic Fundeni. A decis să rămână în ţară deşi în anul IV de facultate a luat în calcul varianta de a pleca în străinătate. Imediat după ce a luat examenul de rezidenţiat a primit două oferte consistente de la clinici din străinătate. Una, în Anglia, pe un salariu de 3.000 de lire. Şi o alta în Germania, la un spital de mici dimensiuni, dar unde primea tot câteva mii de euro.

În România se descurcă cu un salariu de 1.500 de lei şi cu bursa de 670 de lei oferită de Ministerul Educaţiei. Cu toate acestea, beneficiază de sprijinul familiei pentru a-şi putea plăti chiria sau pentru a-şi cumpăra tratatele de care are nevoie. A ales să facă urologie, drept urmare, lucrând la Spitalul Fundeni, spune că are la dispoziţie dotările necesare.

„Nu aş putea spune că în spital ne lipseşte ceva. Am avut norocul să fac acest rezidenţiat într-o unitate sanitară bine dotată cu aparatură şi aprovizionată cu medicamente. Am dat o şansă acestui sistem, dar nu ştiu sigur dacă voi rămâne să profesez aici”, a declarat Tiberiu Proporean, adăugând că 20% din colegii săi de an au plecat din ţară imediat ce au absolvit facultatea.

Din punctul lui de vedere, ministrul Sănătăţii ar trebui să reformeze sistemul de sănătate, aşa cum a promis. „Trebuie să facă ceva ce pare imposibil. Dar este nevoie de o gândire pe termen lung, să se gândească şi la resursele umane, până la urmă noi suntem seva acestui sistem”, a completat tânărul.

Studentă la medicină: „Trebuie să fii cel mai bun”

Bianca Stan este studentă în anul IV la medicină în Bucureşti. S-a gândit şi ea să plece în străinătate, dar este plină de entuziasm atunci când vorbeşte de medicină şi de voluntariat, cu care este obişnuită încă de pe vremea când era în liceu. Şi-a dat seama de mult că vrea să fie medic şi afirmă că în România sunt prea mulţi studenţi la medicină şi prea puţini medici în spitale.

„Îmi doresc lucruri simple şi o viaţă decentă în România. Dacă plecăm şi noi, cine îi va trata pe bolnavi? Anul acesta, atât eu cât şi colegii mei de generaţie am ajuns la nişte concluzii nu foarte frumoase legate de ce îţi oferă sistemul de sănătate de la noi. Ca medic, dacă nu aş avea un medicament pentru un pacient dar dacă aş avea alternativă terapeutică nu ar fi o problemă, atâta vreme cât pacientului îi face bine”, a explicat Bianca.

Nu a decis încă în ce specialitate vrea să facă rezidenţiatul. „Toate sunt frumoase. Ideea este să alegi specialitatea în care eşti cel mai bun”, a completat tânăra, care a ales să participe la cursurile Mediclass pentru a afla mai multe detalii despre management, antreprenoriat, comunicare şi etică în sănătate.

„De aceea, în acest an, am ales să organizăm cursurile MedClass pentru tinerii studenţi şi rezidenţi ce şi-au dorit să aibă o perspecitvă mai amplă asupra a cum pot deveni medici cât mai buni în România”, a explicat Barbara Cygler, coordomnatorul Grupului de lucru pentru Sănătate din cadrul Consiliului Investitorilor Străini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite