O problemă de morală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blogurile „adevarul.ro” au fost create cu scopul de a pune la dispoziţia unor personalităţi ale vieţii publice din România o platformă graţie căreia să le fie facilitat şi stimulat accesul la liberă exprimare. Drept înţeles ca una dintre cele mai importante componente ale unei societăţi cu adevărat democratice.

Aşa le-am perceput acum mai bine de patru ani când am fost invitat şi am acceptat să scriu pe blogurile Adevărul, aşa le simt şi azi.

Trebuie să mărturisesc că în aceşti patru ani şi mai bine de când scriu la adevarul.ro, nimeni din conducerea editorială a ziarului care îmi găzduieşte comentariile nu mi-a impus nici măcar o singură dată teme, limitări ale dreptului la opinie, nu mi-a spus nici direct şi nici voalat că ar exista subiecte tabu a căror abordare ar fi în contradicţie cu intereselor celor ce dau banii pentru ca această publicaţie să îşi continue existenţa.

Am fost, sunt la fel de liber nu doar atunci când scriu cronici de teatru ori de carte, ci şi când abordez teme cu caracter politic.

Sigur, libertatea gândirii şi a exprimării în acest de-al doilea domeniu în care mă pronunţ public, îmi este garantată şi de faptul că nu sunt angajat politic, nu sunt şi nici nu voi fi vreodată membru de partid. Răspund doar în faţa propriei mele conştiinţe şi în faţa celor ce îşi răpesc zilnic câteva minute pentru a citi ceea ce scriu. Nu am de dat socoteală nici unui for partinic, aşa cum mai mult ca sigur trebuie să o facă cei ce au în buzunar carnetul de partid.

În consecinţă, pot să observ şi să îmi fac cunoscute fără restricţii observaţiile referitoare la spectaculoasele răsuciri în privinţa unui domeniu mai mult decât sensibil cum e cel al justiţiei, de pildă, ale preşedintelui PSD, dl. Liviu Dragnea. Onest părându-mi să spun deopotrivă că nici fostul apărător în zale al Statului de drept, dl. Traian Băsescu, insul care preţ de zece ani a fost preşedintele României, nu dă dovadă de prea multă consecvenţă în nici un domeniu. De rectitudine morală încă şi mai puţin.

Dl. Băsescu se suceşte zilnic, comite loopinguri după loopinguri în excesivele lui apariţii publice. Abordează nonşalant tot felul de domenii, situându-se pe poziţii absolut contrare celor susţinute pe vremea când era la Cotroceni. Se agaţă de toate temele sensibile ale actualităţii (de la amnistie şi graţiere la absenţa din spitale a vaccinurilor pentru bebeluşi), joacă ridicol implicarea, grija faţă de oameni,  empatia  faţă de copilaşi (brusc, dl. Băsescu şi -a descoperit şi gustul pentru diminutive), faţă de viitorul ţării. Când unica sa grijă certă este viitorul lui. Poate şi acela al Elenei Udrea.

Atunci când i se cere să îşi explice schimbările de atitudine ne spune fie că situaţia ar fi acum cu totul alta în raport cu cea existentă în zilele pretins fericite când era el preşedinte, pe vremea când şi doamna Kovesi, şi dl. general Coldea erau neprihăniti, fie ne tratează în băşcălie, râsul său gros, de tavernă ieftină având rostul de a ne face să înţelegem cât de fraieri am fost că l-am crezut.

Toate ca toate dar să-l mai credem încă o dată nu doar pe el, şi pe cel care îi apără interesele făcând pe ofiţerul lui de presă pe blogurile adevărul mi se pare totuşi cam mult. Prea insultător la adresa inteligenţei noastre. Cinic şi imoral deopotrivă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite