Noile formulare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire vor fi distribuite abia după ce vor fi avizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formularele pentru acordarea ajutoarelor de încălzire vor fi distribuite după ce vor fi avizate FOTO Adevărul
Formularele pentru acordarea ajutoarelor de încălzire vor fi distribuite după ce vor fi avizate FOTO Adevărul

Noile formulare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire se vor procura direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială şi cea a Ministerului Muncii, după încheierea procesului de avizare interministerială.

Astfel, ministerul Muncii a anunţat că anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, a fost necesară modificarea normelor metodologice şi a vechiului formular de cerere.

„Noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială şi chiar a MMFPSPV, după încheierea procesului de avizare interministerială, aflat în plină desfăşurare, a HG care stabileşte noul model de cerere şi după aprobarea acesteia în şedinţa de Guvern”, susţin reprezentanţii instituţiei.

Concret, familiile şi persoanele singure cu venituri reduse beneficiază, în perioada sezonului rece, de acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei.

Ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de ajutor

Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire vor fi stabilite începând cu 1 noiembrie, solicitanţii trebuind să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum şi actele de identitate ale membrilor familiei şi documente din care să reiasă veniturile acestora. De asemenea, trebuie depuse şi acte privind locuinţa.

Ministerul Muncii precizează că pentru verificarea documentelor depuse, primăria va solicita informaţii suplimentare, pe bază de protocol, atât altor instituţii/autorităţi, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritoriale, cât şi solicitanţilor.

„În situaţia în care apar suspiciuni, primăria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchete sociale efectuate de serviciul public de asistenţă socială, evitându-se în acest fel acordarea unor sume necuvenite şi recuperarea ulterioară de debite”, se mai arată în comunicat.

În ce condiţii de acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat şi/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege şi care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă, pentru un singur sistem de încălzire principal utilizat, familiilor şi persoanelor singure care îndeplinesc criteriile de acordare şi nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum şi în baza legii.

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri şi/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.

Ajutorul se acordă oricând pe perioada sezonului rece, dacă sunt îndeplinite criteriile de acordare, pentru perioada rămasă de la depunerea cererii şi până la sfârşitul sezonului.

Boc acuză Guvernul de întârzierea formularelor

Ieri, fostul premier Primarul Emil Boc acuza Guvernul că „îşi bate joc de români” pentru că nu a elaborat normele privind aprobarea formularelor pentru ajutoarele de încălzire, deşi ar fi trebuit să facă acest lucru până la 15 septembrie.

Emil Boc a declarat că în momentul de faţă formularele ar fi trebuit să se afle la furnizorii de utilităţi pentru a fi distribuite beneficiarilor. În opinia fostului premier, de vina pentru această situaţie aparţinând ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite