Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii lansează astăzi Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic, asta pentru că în prezent costurile foarte ridicate ale îngrijirii pacienţilor sunt acoperite doar parţial de casele de asigurări de sănătate.

„Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătăţii a pus la punct un pachet de cinci acţiuni prioritare, menite să acopere deficitul de finanţare şi să asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul întregului circuit: pre şi intraspital”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, adăugând că instituţia a alocat nu mai puţin de 200 de milioane de lei pentru derularea acestui program, de care vor beneficia peste 100.000 de pacienţi în fiecare an.

Potrivit unui comunicat de presă, anual, cele cinci acţiuni prioritare vor acoperi următoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), Infarct Miocardic Acut (IMA), Moarte Subită, Accident Vascular Cerebral  Acut (AVC) şi Traumă.

„Anual în secţiile ATI ajung între 10 şi 13% dintre pacienţii internaţi în spital, adică peste 400.000 de cazuri”, a precizat ministrul, adăugând că, din punct de vedere financiar, costurile acestor secţii se apropie de 20% din costurile totale de spitalizare.

Astfel, în cadrul Sistemului Naţional Integrat al marilor urgenţe, pentru dotarea secţiilor ATI, MS a alocat 172,8 milioane de lei. Programul s-a derulat, în 2013, în 54 de unităţi, numărul acestora crescând la 94 anul acesta.

Pentru acţiunea dedicată tratamentului pacienţilor cu IMA, desfăşurată în 17 spitale, MS a alocat 20,2 milioane de lei, pentru profilaxia AP-MSC, acţiune desfăşurată în şapte spitale, 4,9 milioane de lei, iar pentru AVC, au fost alocaţi 1,4 milioane de lei, acţiunea fiind derulată în şapte spitale.

Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (traumă) are o alocare de 1,762 milioane de lei şi se desfăşoară în 18 spitale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite