Micii cu bere sub semnul tehnicilor esenţiale de supravieţuire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

71 de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare au depus un proiect pentru completarea Legii privind apărarea împotriva incendiilor care prevede că, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor în construcţii şi amenajări publice vor fi obligaţi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective.

Cei care nu vor respecta această prevedere vor fi sancţionaţi cu amendă de la 20.000 la 50.000 de lei.

S-a întâmplat săptămâna trecută. Şi dacă vi se pare aridă exprimarea, vă spun că se referă în special la proprietarii de localuri care nu au îndeplinit măsurile de securitate contra incendiilor luate după tragedia din Colectiv şi apoi amânate până la 30 iunie 2017.

De altfel, însăşi expunerea de motive precizează că este o măsură care să completeze OUG 52/2015, emisă de Guvernul Ponta ca o „reacţie la incendiul din clubul Colectiv” prin care se încerca „diminuarea stărilor de pericol create ca urmare a încălcării normelor de apărare împotriva incendiilor”.

Simptomatic pentru modul în care aleşii se gândesc să servească interesele celor care i-au votat şi le plătesc salariile. Cu alte cuvinte, constatând că „incendiul de la clubul Bamboo demonstrează încă o dată că accidentele se pot întâmpla oricând”, parlamentari de la „toate” partidele au găsit o soluţie tranzitorie: afişe la intrarea în cluburi sau restaurante prin care clienţii să fie avertizaţi că se expun pericolului dacă intră. Nu să ceară măsuri eficace împotriva incendiilor, nu să impună respectarea normelor amânate. Un afiş la intrare!

„Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaşte riscul de incendiu pe care şi-l asumă şi vor decide în cunoştinţă de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizare prin etichetarea produselor din tutun”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege. 

Unde mai pui că, în felul ăsta, proprietarii locantelor, ca şi funcţionarii care le-au eliberat fraudulos autorizaţii de funcţionare, s-au spălat pe mâini de o parte din responsabilitatea ce le-ar reveni în cazul unei noi tragedii. Doar ei ne-au spus-o! Iar clienţii, iresponsabili sau amatori de sporturi extreme, s-au încăpăţânat să intre acolo. Cine ştie, poate lansează Primăriile şi-un program turistic gen „mici cu bere – tehnici esenţiale de supravieţuire”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite