UPDATE Mai multe judeţe se află sub Cod galben şi cod portocaliu de furtuni, duminică seara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe judeţe vor fi, până luni, sub Cod portocaliu şi Cod galben de furtună FOTO Adevărul
Mai multe judeţe vor fi, până luni, sub Cod portocaliu şi Cod galben de furtună FOTO Adevărul

Mai multe judeţe din ţară se află, până luni dimineaţă, sub avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), trei judeţe din sud-vestul ţării vor fi sub Cod portocaliu până luni dimineaţă, în timp ce mai multe judeţe vor fi sub Cod galben. Sunt anunţate cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi, izolat, 80 de litri pe metru pătrat. De asemenea, a fost emis Cod portocaliu de inundaţii.

UPDATE: Între orele 20:30 - 22:00, în zona de munte a judeţului Vrancea, inclusiv localităţile Vidra, Tulnici, Vrâncioaia, Năruja, Reghiu, Nereju, Vintileasca, Poiana Cristei, Nera, se semnalează intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot avea aspect de vijelie, cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi 25..35 l/mp, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice.

De asemenea, între orele 20:10 - 22:10, local în judeţul Teleorman, se semnalează frecvente descărcări electrice, grindină, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, cantitati de apa ce vor putea depasi 25 - 30 l/mp.

UPDATE: „Se pare că situaţia se va înrăutăţi în orele imediat următoare, sunt viituri pe mai multe râruri. Pentru că s-au dat aceste avertizări de cod galben şi cod portocaliu de ploi, care înseamnă cantităţi mari de apă, este important să acţionăm fără ezitare. Hidrologii au emis cod portocaliu pe rîurile din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Dolj, Olt şi Argeş, unde începând din această seară este posibil să se producă inundaţii locale ca urmare a scurgerilor de pe versanţi precum şi a viiturilor rapide“, a spus vicepremierul Liviu Dragnea în şedinţa Comandamentului pentru Situaţii de urgenţă.

Directorul Administraţiei Naţionale Anticorupţie (ANM) a avertizat, în cadrul şedinţei, că avertizarea cod portocaliu de ploi torenţiale s-ar putea exinde.”Trebuie adăugate următoarele informaţii: aproape sigur, mâine (n.r. luni) la 10:00 nu se opreşte avertizarea de cod portocaliu pe partea de sud-vest a ţării. E posibil să se mute zona. Trebuie foarte multă atenţie pe judeţele unde se va suprapune codul portocaliu din această noapte până mâine şi de mâinea până poimâine. Este nevoie de mare atenţie în judeţele Gorj şi Vâlcea. Vor fi zone în care precipitaţiile vor depăşi 100 l/mp ”, a precizat directorul ANM.

UPDATE Până la ora 19.30, judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Cluj şi Sălaj se află sub Cod galben de furtună. 

Se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi 25 – 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

Sub Cod galben de furtuni vor fi, până la ora 19.40, şi judeţele Galaţi şi Vrancea, fiind anunţate cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, patru copaci au căzut pe carosabil, pe Şoseaua Kiseleff, Bulevardul Iuliu Maniu, Splaiul Independenţei şi Bulevardul Barbu Văcărescu, iar un altul a căzut pe faţada unui bloc, pe Strada Ionel Perlea.

Cinci echipaje de la ISU Bucueşti au intervenit cu drujbe pentru îndepărtarea copacilor căzuţi.

Reprezentanţii ISU Bucureşti au mai precizat că în urma incidentelor nu au fost maşini avariate şi nici persoane rănite. 

De asemenea, după furtuna din Capitală nu au fost inundate străzi sau subsoluri ale unor imobile.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, Diana Sarca, a declarat că nu au fost semnalate incidente în trafic în timpul furtunii din Capitală, iar circulaţia rutieră pe străzile pe care au căzut copaci nu a fost blocată, arată Mediafax.

UPDATE Jumătatea de nord-est a judeţului Cluj, sud-vestul judeţului Bistriţa – Năsăud, jumătatea de sud-vest a judeţului Maramureş şi judeţele Alba şi Sibiu se află, până la ora 19.00, sub Cod galben de furtună. 

Se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi 25 - 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

UPDATE Bucureştiul s-a aflat, până la ora 18.00, sub Cod galben de furtună fiind anunţate frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cantităţi de apă ce vor putea depăşi 20 - 25 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, jumătatea de nord a judeţului Vâlcea se află, tot până la ora 18.00, sub Cod galben de furtună. 

Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări de scurtă durată ale vântului, frecvente descărcări electrice şi condiţii de grindină de dimensiuni mici.

O avertizare de Cod galben de furtună, valabilă până la ora 17.50, a fost emisă pentru judeţul Ilfov fiind anunţate frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cantităţi de apa ce vor putea depăşi 25 – 30 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Hidrologii au emis o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru râuri din sud-vestul ţării unde, începând de duminică seara, se pot produce inundaţii locale, ca urmare a scurgerilor pe versanţi şi a viiturilor rapide.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, începând de duminică, ora 18.00, şi până marţi, la ora 16.00, pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt şi Vedea se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Astfel, de duminică, ora 19.00, vor fi sub cod portocaliu de inundaţii râurile mici din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, iar de la ora 23.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bistra (judeţul Caraş-Severin), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Dolj şi Mehedinţi), Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi afluenţii Oltului inferior (judeţele Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj şi Argeş).

De asemenea, de luni, ora 06.00, vor fi sub cod portocaliu de inundaţii şi râurile din bazinul superior al Vedei, în amonte de staţia hidrologică Văleni (judeţele Olt şi Argeş).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri, a precizat INHGA.

Hidrologii au emis şi o avertizare cod galben de inundaţii pe râurile din bazinul superior al Crişului Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior şi mijlociu al Begăi şi bazinul superior al Timişului (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Dolj, Olt şi Argeş, Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman).

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Arad, Alba şi Sibiu.

UPDATE Ca urmare a emiterii avertizărilor de furtuni, primul-ministru Victor Ponta a convocat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă la Palatul Victoria duminică la ora 19.00. 

Comandamentul va fi condus de Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben de furtuni

Potrivit avertizării emise duminică de specialiştii ANM, în cursul nopţii de duminică spre luni (27-28 iulie), în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 50-70 de litri pe metru pătrat şi, izolat, peste 80 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, a fost emisă şi o atenţionare de Cod galben de furtuni, valabilă de duminică de la ora 18.00 şi până luni la ora 9.00. În intervalul menţionat instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în vestul şi sud-vestul ţării, precum şi în zona de munte. 

Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie în Oltenia, Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi nord-vestul Munteniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi va cădea grindină.

ANM anunţă că fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pentru intervale mai scurte de timp şi pe arii restrânse.

Judeţele afectate de Codul galben sunt Dolj, Olt, Argeş, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara şi jumătatea de sud a judeţelor Alba şi Sibiu.

harta cod portocaliu

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme caldă, nu caniculară, stropită din plin de ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (21 iulie – 3 august). Specialiştii precizează că începând de marţi se va produce o scădere a temperaturilor, fiind aşteptate şi ploi în aproape toată ţara. Începând de săptămâna viitoare, valorile termice vor creşte şi se vor situa în jurul mediilor normale ale perioadei.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Cum va fi vremea în ţară în perioada august-octombrie

Vine vara. Din august vremea se va încălzi şi va deveni secetoasă. Şi în luna septembrie vom avea temperaturi peste medie. Meteorologii spun că nici în octombrie nu va fi frig, însă va plua ceva mai mult. Aşa arată prognoza Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite