Medicii şi asistenţii medicali care fac gărzi ar putea ieşi mai devreme la pensie dacă se simt epuizaţi la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Medicii şi asistenţii medicali care fac gărzi în specialităţi solicitante cum sunt medicina de urgenţă, terapia intensivă, chirurgie generală sau oncologie ar putea ieşi la pensie mai devreme, potrivit unei iniţiative legislative înregistrate la Senat.

Deşi specialiştii susţin că ideea este una de bun augur în contextul în care cadrele medicale sunt tot mai obosite, aceştia arată că deficitul de forţă de muncă din sistemul de sănătate s-ar putea acutiza dacă un astfel de proiect ar trece de cele două Camere ale Parlamentului. 

Concret, proiectul legislativ prevede posibilitatea de pensionare a cadrelor medicale care desfăşoară gărzi în sistemul public de sănătate, în speranţa că numărul cazurilor de specialişti care fac moarte subită la locul muncă va scădea. 

„În urmă cu vreo trei-patru ani, gărzile au devenit obiect de contract separat de muncă iar ora de gardă prestată în baza contractului menţionat se pontează ca vechime. Totuşi, eu nu cred că vreun doctor în deplinătatea puterii sale de muncă ar vrea să iasă la pensie, dar e bine să li se dea posibilitea celor care cu adevărat sunt epuizaţi să se pensioneze, dacă au îndeplinit vechimea în muncă. Cu acest prilej, fac loc altuia să intre în sistem. Decizia e a fiecăruia”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). 

De ce nu vor medicii să iasă mai repede la pensie

Potrivit acestuia, medicii din diverse specialităţi reacţionează diferit la stres iar unele gărzi sunt cu mult mai grele decât altele. 

„Unităţile de primiri urgenţe, ambulanţele, terapia intensivă, chirurgia generală, marii arşi sunt locuri în care e încărcătura emoţională mare şi unde mor oameni. Necazul acesta îşi pune amprenta asupra medicilor respectivi, unii chiar fac burn-out”, a completat şeful medicilor. 

La rândul său, medicul anestezist Carmen Panţiş, de la Spitalul Judeţean Oradea, arată că medicii în general nu doresc să iasă la pensie înainte de vreme. Cu atât mai mult, ei nu vor să renunţe la gărzi, acestea fiind bine plătite în ultimii ani. 

„E un demers firesc care ar trebui implementat. Sunt rare cazurile în care medicii să-şi dorească să iasă mai devreme la pensie. Plus că deşi oboseala e mare, cadrele medicale doresc să facă gărzi pentru că sunt mai bine plătite”, a explicat Carmen Pantiş. 

Cum se rezolvă criza de medici

În schimb, chirurgul oncolog Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, spune că, din punctul său de vedere, sunt doctori care şi-ar dori să se pensioneze mai devreme. 

„Această iniţiativă nu exclude ca oamenii să muncească până la vârsta de 67 de ani dar cine doreşte să iasă pe baza vechimii în muncă, poate ieşi. Se poate pensiona mai devreme decât în mod normal. Cred că sunt medici care şi-ar dori să iasă la pensie mai devreme. Nu prelungind posibilitatea ca medicii să lucreze până la 67 de ani, aşa cum e acum, se va rezolva criza de medici”, a arătat chirurgul pentru „Adevărul”. 

„Aşa se vor obţine alte fenomene precum infarct la locul de muncă, moarte subită, nu e asta rezolvarea, să obligi pe cineva să muncească, mai ales în spitalele de urgenţă unde gărzile sunt foarte solicitante”, a conchis doctorul.

Mai mult de jumătate din medicii bucureşteni suferă de burnout

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) în 2017 arată că 55% din medicii bucureşteni suferă de burnout personal, 36% de burnout legat de interacţiunea cu pacientul. În medie, medicii bucureşteni lucrează 42,9 ore pe săptămână şi consultă 18,2 pacienţi pe zi, conform studiului citat.

De asemenea, 30% din respondenţii la studiu afirmau că au două locuri de muncă, la 12% trei sau chiar mai multe joburi. 

Cifrele din studiul efectuat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti sunt mai mari decât cele din alte ţări europene. Nivelul sindromului burnout în Franţa este de 42,4%, în Germania de 48,7%, iar în SUA, de 45,8%. Un studiu efectuat în 12 ţări europene arată că 43% dintre medici suferă de epuizare emoţională. În Marea Britanie, studii de specialitate arată cu unul dintre trei medici are simptome de burnout.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite