Mâncarea din farfurie, un amestec de bacterii şi substanţe chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea, laptele, peştele şi ouăle sunt produsele în care se cuibăresc, cel mai frecvent, microorganismele. La rândul lor, fructele şi legumele pot fi pline de erbicide şi pesticide. Specialiştii atrag atenţia că orice aliment poate fi contaminat şi reprezintă un pericol pentru sănătate dacă nu este depozitat în siguranţă.

Nu mai puţin de 200 de boli, unele foarte grave, sunt cauzate de microorgansime sau substanţe chimice care se găsesc în carne, lapte, ouă, peşte sau chiar legume şi fructe, dacă acestea nu au fost tratate corespunzător. Specialiştii atrag atenţia că Uniunea Europeană are un lanţ de trasabilitate al alimentelor care îi obligă pe comercianţi să respecte reguli dure dacă vor să intre pe piaţă, dar nu pot oferi garanţii celor care preferă să cumpere alimente de la colţ de stradă sau din chioşcuri improvizate.

„Sunt bolile cauzate de bacterii, de virusuri sau de germeni patogeni, dar se mai întâmplă şi ca anumite substanţe chimice folosite în procesul tehnologic să scape şi să ajungă în aliment”, a explicat doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Acesta mai atrage atenţia că în anumite situaţii, bolile cauzate de alimentele nesigure pot duce chiar şi la deces, adăugând că OMS estimează că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lanţului alimentar.

Toxina botulinică, un real pericol pentru populaţie

Metalele grele şi pesticidele sau erbicidele sunt doar câteva dintre substanţele chimice care pot afecta calitatea fructelor sau a legumelor, spune şi Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.

Specialista atrage atenţia că dacă, spre exemplu, erbicidele şi pesticidele sunt folosite într-o doză mai mare decât este permis, fructele şi legumele reprezintă un real pericol pentru sănătate. „Cele mai afectate sunt persoanele cu imunitate scăzută sau cei cu un sistem imunitar vulnerabil, cum sunt copiii şi bătrânii”, a arătat Nastasia Belc.

Inclusiv dulceţurile şi gemurile pot fi un real pericol pentru consumatori dacă nu sunt ţinute la temperatura optimă. Asta pentru că în borcan se poate dezvolta toxina botulinică, un microorganism cunoscut ca fiind cea mai puternică otravă din lume.

Cum recunoaştem infecţia cu salmonela

Pe de altă parte, salmonela stă la baza a 85.000 de infecţii în întreaga Uniune Europeană, în decursul unui an întreg. „Cifrele au mai scăzut, dar în acelaşi timp ştim că toxiinfecţiile alimentare, una din consecinţele infecţiei cu Salmonella, nu sunt raportate de toţi cei care se îmbolnăvesc”, spun specialiştii.

„Principala ei cale de transmitere sunt ouăle. Există în acest moment o serie de reguli foarte stricte, trebuie să ştim exact de unde vine un ou în momentul când ajunge pe raft”, a completat Olsavszky.

Simptome ca greaţă, vărsături, diaree şi stare generală alterată ar trebui să îi trimită pe români direct la camera de urgenţă, spun doctorii. Asta pentru că deşi în anumite situaţii infecţia poate fi tratată cu antibiotic, în cazurile grave se poate ajunge chiar şi la deces.

„Toxiinfecţia alimentară scapă de multe ori neraportată pentru că lumea nu merge la spital pentru o simplă diaree. Din punct de vedere al toxiinfecţiilor, nu am putea spune că România se situează peste alte ţări europene. În perioada Paştelui, însă, e important să nu se consume foarte multe ouă, pentru că ele se găsesc oricum şi în aluatul de prăjituri şi în compoziţia de la drob, cantitatea, deşi nevăzută, este de fapt impresionantă”, a explicat şi medicul Corina Zugravu, specialist în sănătate publică.

Cinci reguli de aur pentru o alimentaţie sănătoasă

În afară de ouă, alte alimente „preferate” de microorganisme sunt carnea, laptele şi peştele. „Orice aliment poate fi contaminat cu chimicale sau microorganisme dacă nu se respectă regulile de igienă”, explică Nastasia Belc.

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, OMS a formulat şi cinci reguli de aur care trebuie respectate cu stricteţe de populaţie: „Păstraţi curăţenia”, „Separaţi alimentele gătite de cele crude”, „Gătiţi cât mai bine alimentele”, „Păstraţi alimentele la temperaturi sigure”,„Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure”.

Boli transmise prin alimente

Bolile transmise prin apa si alimente sunt cauză de deces a unui număr estimat de 2 milioane de oameni pe an, dintre care mulţi sunt copii. În 2013, doar în UE şi zona economică Europeană s-au înregistrat peste 310.000 de cazuri de boli de cauză bacteriană transmise prin alimente, din care 322 de decese.

Specialiştii arată că 3% din bolile transmise prin alimente pot duce la probleme de sănătate pe termen lung. Consecinţele pot fi foarte severe inclusiv insuficienţă renală şi hepatică, tulburări neurologice, cancer, artrite reactive sau septicemii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite