Guvernul a negociat cu FMI o majorare salarială de 3-4% pentru profesorii debutanţi şi pentru medicii rezidenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei    FOTO: Eduard Enea
Medicii au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei    FOTO: Eduard Enea

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi. Pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinde de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

UPDATE: Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale,dar nu egal la toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi

"Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii", a anunţat premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.


Delegaţia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultimă discuţie cu premierul Victor Ponta. 

Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continuă discuţiile referitoare la impactul măsurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitări ale celor două partide din USL cu impact pe cheltuieli.

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o creştere economică de 2,1% (scenariu de bază), şi un deflator puţin peste 2%. În funcţie de mărimea deficitului acceptată de FMI, care este negociat între 2,2-2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investiţii aferente co-finanţării fondurilor UE, creşterea economică s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.

Rata inflaţiei luată în calcul pentru anul viitor este în jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, în două tranşe, indexarea pensiilor, potrivit legii, şi există controverse privind reducerea CAS, cerută de PNL. Pe de altă parte, PSD insistă pe majorarea fondurilor pentru investiţiile derulate de primării şi demararea proiectului autostrăzii Comarnic- Braşov, au menţionat sursele.

Profesorii ies în stradă

Săptămâna trecută au avut loc proteste atât în sectorul Educaţiei cât şi la Sănătate. Dascălii FSLI au ieşit lumi, marţi şi miercuri în stradă unde au pichetat Guvernul şi sediul USL, iar 10.000 de cadre medicale de la sindicatul Sanitas au ieşit sâmbătă în stradă unde au protestat în faţa Guvernului şi au pornit în „Marşul tăcerii” până la Parlament.

Protestele în Educaţie continuă si săptămâna aceasta, începând cu pichjetarea Parlamentului, luni, de către membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, care vor fi urmate de un miting organizat miercuri de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI)  la care vor participa aproximativ 10.000 de profesori.

Dascălii cer adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, depolitizarea sistemului de învăţământ şi regândirea programelor şcolare. 

În ceea ce priveşte salarizarea profesorilor, premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că la rectificare bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru plata la nivel local a salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar. De asemenea, pentru medicii rezidenţi şi profesorii debutanţi, Ponta a promis o mărire salarială cu 3,75% pentru 2014.

Urmează greva generală şi demsia în bloc la Sănătate

Dacă decidenţii nu vor stabili un program, care să apară în Monitorul Oficial şi care să cuprindă soluţii la revendicările medicilor, aceştia vor face grevă generală la sfârşitul lunii noiembrie, urmată de demisia în bloc, cel mai probabil în luna ianuarie 2014.

Lista revendicărilor conţine şase solicitări majore, respectiv alocarea de minimum 6% din PIB. Medicii cer o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate în care proiectul privind performanţa să reprezinte un capitol, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.


FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO ADEVĂRUL LIVE Hăncescu: Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Ponta anunţă că nu toate salariile şi pensiile vor creşte anul viitor cu 3,75%, ci vor fi ţintite anumite categorii sociale

Salariile şi pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelaşi procent, respective 3,75%, ci va fi ţintit către persoanele cu venituri mici şi anumite categorii speciale, precum medici rezidenţi şi profesori debutanţi, a declarat premierul Victor Ponta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite