FOTO Cea mai mare comunitate de romi din Transilvania, prezentată într-un album fotografic de o agenţie spaniolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe imagini care surprind viaţa din comunitatea romă care locuieşte în regiunea centrală a Transilvaniei, în special în cartierul Orku din Sfântu Gheorghe, au fost publicate de agenţia spaniolă EPA-EFE.

Romii din Transilvania au fost surprinşi în diverse ipostaze din viaţa lor cotidiană, la muncă sau în intimitatea familiei, de către fotografii agenţiei spaniole EPA/EFE, care au publicat o serie de fotografii realizate de Zoltan Balogh.

Există o comunitate importantă a minorităţii rome care trăieşte în regiunea centrală a Transilvaniei, îndeosebi în cartierul Orko, din Sfântu Gheorghe - unde locuiesc exclusiv romi -, dar şi în satele din apropierea oraşului. „Nivelul de analfabetism e foarte ridicat în rândul romilor de aici, iar limba lor comună este maghiara“, scrie agenţia EFE despre romii din zonă, precizând, totodată, că şi rata şomajului este ridicată în special în Orko.

În fotografiile EPA e surprins un bărbat într-o căruţă trasă de un cal nărăvaş, în Ghidfalău, un sat la nord-est de Sfântu Gheorghe, un alt om din satul Vâlcele cară nişte lemne pe umăr, iar câţiva prichindei care au înhămat un ied îl aleargă prin curtea plină cu rufe spălate şi puse pe sârme la uscat.

image

Imaginile surprind, într-un rezumat fotografic, condiţiile de viaţă a comunităţii rome din regiune, a năzuinţelor oamenilor, dar şi a micilor bucurii, în ciuda sărăciei.

Ţările unde locuiesc comunităţi rome importante, potrivit Direcţiei pentru romi şi nomazi a Consiliului Europei, sunt România, Turcia, Rusia, Bulgaria, Spania, Ungaria, Serbia, Slovacia, Franţa şi Grecia. În România, locuiesc aproximativ 620.000 de romi, reprezentând 3% din populaţie, conform ultimului recensământ din 2011, dar alte opinii cred că numărul lor este mult mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite