Cum să faci un seflie perfect. Secretele dezvăluite de un fotograf profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografia de tip selfie a intrat recent „pe piaţă” astfel că nu există reguli clare pe care orice utilizator de telefon smart să le respecte cu sfinţenie astfel încât portretul realizat să fie unul perfect.

George Papuc, fotograf profesionist şi operator imagine la România TV, ne explică ce trebuie să avem în vedere atunci când ne hotărâm să facem un selfie.

În primul rând personajul de fotografiat trebuie să fie poziţionat cu faţa spre lumină, fie că este soare sau o sursă de lumină artificială.

Apoi, următorul pas la fel de important este încadratura personajului. Trebuie să vă poziţionaţi în aşa fel încât distanţa dintre capul dumneavoastră şi marginea de sus a fotografiei să nu fie mai mare de două degete.

În ceea ce priveşte părţile laterale ale cadrului, acestea trebuie alese în funcţie de ceea ce doriţi să arătaţi, să scoateţi în evidenţă.

Selfie la apus de soare

Dacă vreţi să faceţi selfie lângă un monument, de exemplu, lăsaţi un luft (distanţă) mai mare în partea opusă a mâinii cu care ţineţi telefonul. Dacă sunteţi dreptaci, automat vă poziţionaţi în cadru în partea dreaptă, iar monumentul va trebui încadrat în partea stângă.

Selfi la apus/răsărit de soare. Este o modă care a cuprins întreg internetul, dar totodată şi o provocare pe care nu o trec cu brio nici măcar fotografii profesionişi. Telefoanele smart existente acum pe piaţă nu au capacitatea unei camera foto profesionale, aşadar nu trebuie să aveţi prea multe aşteptări de la un selfie reuşit la apus, iar George Papuc explică de ce.

„Telefonul în modul selfie te ia pe tine ca personaj principal şi automat tot pe te luminează sau dacă nu, te ia pe tine ca personaj secundar şi te întunecă şi lasă apusul de soare în spate clar, făcut aşa cum trebuie. Amândouă odată, se poate doar dacă aveţi un telefon performant care ştie să îşi regleze ISO, diafragma, setările etc sau dacă  se lucrează în  modulul manual al telefonului, dar chiar şi aşa fotografia nu iese întotdeauna bine”

Un alt secret pe care nu mulţi îl ştiu, dar care vă poate ajuta să obţineţi un selfie reuşit, este acela că părţile laterale ale feţei nu seamănă între ele, prin urmare fiecare dintre noi suntem mai fotogenici fie din partea stângă, fie din partea dreaptă a chipului, dar care este acea parte trebuie să descoperiţi singur.

"Stânga nu seamnănă cu dreapta"

„La selfie trebuie să ştii să ţii telefonul în mână. Fiecare dintre noi avem o parte a feţei mai fotogenică, prin urmare poziţionăm camera spre partea despre care noi ştim că iese mai bine în poze. Întotdeauna sunt diferenţe între părţile feţei. Partea dreaptă a feţei nu seamănă cu partea stângă a feţei. Niciodată. Este şi o glumă, partea dreaptă a feţei o descoperi când eşti singur, iar partea stângă atunci când eşti cu cineva, într-o relaţie. Asta pentru că, atunci când eşti singur, îţi faci selfie ţinând telefonul în mâna dreaptă, fără să vrei, iar când eşti într-o relaţie, faci selfie cu mâna stângă pentru că mâna dreaptă o ţii pe umerii partenerului”, spune George Papuc.

Un alt sfat important este ca atunci când faci un selfie, nu este recomandat să poziţionezi telefonul perpendicular pe faţă. Un astfel de cadru nu va face altceva decât să aplatizeze toate trăsăturile feţei, astfel că în fotografie veţi părea mai degrabă desenat, exact ca într-o fotografie făcută la Poliţie pentru buletin.

cum sa faci un selfie corect

Un program de editare din telefon ne poate ajuta să transormăm o imagine fadă într-una luminată şi plină de culoare FOTO George Papuc

Poziţia mâini în care ţinem telefonul pentru selfie

Distanţa dintre telefon şi personaj trebuie să fie undeva la 60 de centimetri, iar mâna trebuie poziţionată pe aceeaşi linie cu faţa, nu mai sus, nu mai jos.  

„Întodeauna, ca şi în televiziune sau în cazul unei fotografii realizată cu un aparat profesional, când realizezi  o fotografie cu aparatul ţinut deasupra personajului, automat acesta va părea un om mic. Fotografia  <<de sus>> te înghesuie în asfalt, aceasta este senzaţia. Chiar şi atunci când vrei să filmezi, dacă vrei să faci un om de statură mare, impunător, îl filmezi de jos în sus, dac vrei să sugerezi că subiectul, personajul tău este un om fără valoare, de nimic, îl filmezi sau fotografiezi de sus în jos. Mai există însă o situaţie, dacă vreţi să faceţi un selfie cu un personaj care este foarte mic de statură, un copil, de exemplu, vă aşezaţi pe scaun sau chiar în genunchi şi ţineţi telefonul sub nivelul bărbiei, tocmai pentru a reda impresia că şi partenerul dumneavoastră este înalt”, explică George Papuc.

Tot în cazul fotografiei de tip selfie, este important ca mâna să nu tremure, un lucru uşor de realizat dacă ţinem cont de următoarele aspecte. Improtant este ca atunci când doriţi să faceţi portretul este să poziţionaţi telefonul abia după ce aţi finalizat arnajatul părului, machiajul, aţi găsit poziţia capului,  şi abia apoi să ridicaţi mână şi să apăsaţi pe declanşator.

Dacă staţi cu mâna întinsă în timp ce vă mai aranjaţi o şuviţă rebelă sau în timp ce folosiţi ruj sau fard, automat mâna va obosi şi va începe să tremure. În plus alegeţi o poziţie a mâini odihnitoare, eventual sprijinită de ceva, dar astfel încât obiectul de care vă ajutaţi să nu intre în cadru.

cum sa faci un selfie corect

Diferenţa dintre o fotografie ajustată într-un program de editare (stânga) şi una needitată FOTO George Papuc

Cum obţinem o fotografie realizată cu telefonul cu care să ne putem lăuda pe facebook

Şi în cazul fotografiilor în care vreţi să imortalizaţi un peisaj sau un apus/răsărit de soare trebuie respectate  o regulă de bază. Nu uitaţi de „focus” şi nu faceţi “zoom”.

„Alegem cadrul şi încercăm să punem punctul de focus şi de luminozitate pe lumina cea mai puternică din peisaj. Pur şi simplu atingem cu degetul ecranul telefonului acolo unde este lumina cea mai puternică. Atunci telefonul va şti ce să facă”, explică fotograful. De asemenea este de evitat să folosim opţinuea zoom şi asta pentru că vom slăbi din calitatea imaginii. Practim noi nu apropiem imaginea cu zoom-ul din telefon, ci o decupăm în timp ce facem fotografia. Este de preferat să facem o fotografie mare de unde putem tăia ulterior cu ajutorul unui program cadrul care ne interesează.

Nu uitaţi de programele de editare foto din telefon. Vă pot ajuta să ajustaţi calitatea imaginii, iar deosebirile sunt uriaşe. Pur şi simplu dintr-o imagine fadă, prăfuită puteţi face un spectacol.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite