Eurostat: Viaţa vârstnicilor din România în comparaţie cu celelalte ţări din UE este mult mai precară. Cu cât a crescut procentul de persoane peste 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât a crescut procentul de persoane peste 65 de ani. FOTO: Arhivă
Cu cât a crescut procentul de persoane peste 65 de ani. FOTO: Arhivă

Cu o speranţă de viaţă mult mai scăzută faţă de media Uniunii Europene, singuri, şi fără acces la internet sau posibilitatea de a călători pentru a se bucura de ultimii ani din viaţă. Aşa arată românii care au cel puţin 65 de ani în statisticile Eurostat.

Procentul de seniori (cel puţin 65 de ani) din România a crescut de la 9.8% la 17.4% în ultimii 40 de ani, adică în intervalul 1976- 2016, arată datele Eurostat. Cu toate acestea statul român nu are nicio strategie eficientă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora.

Drept dovadă, speranţa de viaţă pentru femeile vârstnice este de 18 ani, mai puţin decât media UE unde speranţa de viaţă pentru persoanele de sex feminin este de 21.2 ani.

Şi la bărbaţii români de cel puţin 65 de ani speranţa de viaţă este mai scăzută (14.4) comparativ cu media UE care este de 17.9.

Situaţia nu arată mai bine nici pentru starea de sănătate a vârstnicilor români. Concret, cifrele arată că româncele peste 65 de ani trăiesc, în medie, încă 5.7 ani sănătoşi, iar bărbaţii încă 6.3. Asta în timp ce ceilalţi bărbaţi şi femei din UE trăiesc încă 9.4 ani într-o stare bună de sănătate.

Aceleaşi date mai arată că procentul de bătrâni care trăiesc singuri în Uniunea Europeană este de 32.1%, în timp ce în România este de 35.6%. Totodată, cifrele arată că în România doar 13% dintre bătrâni ştiu să folosească internetul, în timp ce la nivelul UE procentul este de 45%

Tot Eurostat arată că la nivelul UE 48.8% dintre bătrâni îşi permit o călătorie, pe când în România doar 13.5% pot suporta costurile pentru un astfel de hobby.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite