Efectele pestei porcine în România: fermierii se tem că vor ajunge la faliment. Măsurile luate de autorităţi pentru limitarea focarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Naţională PRO AGRO solicită printr-o scrisoare deschisă către premierul României, Mihai Tudose, aprobarea unei hotărâri de guvern pentru acoperirea costurilor necesare în vederea eliminării pericolului prezentat de pesta porcină africană din România. Pesta porcină a fost confirmată de autorităţi la Satu Mare, motiv pentru care va fi activat un plan prin care să fie combătută boala care afectează strict animalele din gospodării.

Concret, membrii Federaţiei Naţionale PRO AGRO scot în evidenţă pericolul economic pe care îl reprezintă pesta porcină africană atât pentru fermieri, cât şi pentru România. Aceştia consideră că existenţa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgenţă este absolut necesară deoarece costurile programelor de biosecuritate din ferme sunt imense pentru fermierii români.

Solicităm Guvernului să acţioneze urgent, dând imediat undă verde  proiectului de hotărâre postat în consultare publică, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce este „Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină”

Solicitarea vine la scurt timp după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că Planul de contingenţă al României pentru situaţii de prestă porcină a fost activat de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Asta în condiţiile în care în ţara noastră a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană.

„Foarte important - pesta porcină nu are impact asupra sănătăţii umane, dar este o boală gravă pentru animale!", a scris Carmen Dan, marţi seară, pe Facebook.

Planul de contingenţă reprezintă un instrument în pregătirea şi abordarea unor măsuri naţionale ce urmează a fi aplicate în combaterea pestei porcine clasice.

Astfel, în urma confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane în România, va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la acestea.

Primul focar a fost confirmat

Primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, a fost confirmat într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu-Mare. Potrivit unui comunicat ANSVSA, investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar.

Echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a confirmat că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite