După frumoasele biserici din lemn vizitaţi şi „frumoasele” şcoli din lemn

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum că au trecut zilele de Paşte şi-a ieşit pioşenia falsă din oameni sper că ne-am revenim la normal şi putem trata toate subiectele în mod egal. Asta pentru că exceptând tradiţionala bătaie din troleibuz, între o fumătoare de „electronică” şi pensionari, parcă a dat serenitatea-n popor în perioada sărbătorii pascale.

Aşa-i în fiecare an preţ de o săptămână. La TV vezi doar mironosiţe şi căinţă, donaţii peste donaţii, campanii peste campanii, să iertăm, să fim mai buni, să vorbe.

  Cel mai mult mi-au plăcut ştirile despre frumoasele bisericuţe din lemn din ţară. Sunt frumoase, nimic de zis, conservate de sute de ani într-o stare cât mai apropiată de original. Asta-i o performanţă. Dar dacă vă place turismul „vintage” vă recomand şi şcolile sau spitalele din lemn. Ori mai sincer spus „din paragină”. E un nou material de construcţie. E ţara plină de astfel de minuni arhitectonice. Nu-i judeţ în care să nu întâlneşti câteva zeci de şcoli, spitale sau policlinici lăsate-n bătaia vântului, într-o stare perfectă de simbioză cu natura. Ies buruieni prin pardosea, cresc plante pe acoperiş, cad pereţi, se crapă zidurile. Ce să mai, decor ieftin şi natural pentru viitorul film Mad Max.

  Cu prea puţin efort o să-ntâlniţi şi şcoli cu toaletă-n curte, o cazemată din bucăţi de lemn, ascunsă după buruieni. Da, fără apă curentă sau curent, căcăstoare (termen popular) în care din când în când mai cad elevii. Nu vă panicaţi, sunt doar şcoli care te pregătesc de viaţă.

  Nu vă grăbiţi să le vizitaţi. Unele vor cădea de tot, dar guvernanţii aleşi de popor se ocupă cu sârg pentru „construirea” unor noi şcoli/spitale din paragină. Altfel nu alocau în 2015 pentru educaţie doar 25 milioane de lei şi pentru biserici 51 milioane de lei. Unii români încă n-au înţeles că-n viitorul apropiat copiii vor da Bacalaureatul pe foi de acatist şi pentru boli se vor trata cu moaşte. La două moaşte scapi de o răceală. De la cinci încolo vorbim şi de cancer. Cu o donaţie substanţială te cureţi de tot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite