Despăgubire de 500.000€ câştigată de un fost deţinut politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a decis la începutul acestui an acordarea de daune materiale şi morale pentru Lucian Orăşel, încarcerat timp de opt ani în perioada comunistă. Profesorul dr. Lucian

Instanţa supremă a decis la începutul acestui an acordarea de daune materiale şi morale pentru Lucian Orăşel, încarcerat timp de opt ani în perioada comunistă.

Profesorul dr. Lucian Orăşel a câştigat la Curtea Supremă 500.000 de euro daune morale pentru cei opt ani de temniţă făcuţi în România comunistă. Sentinţa a rămas definitivă după ce statul român, prin Ministerul Finanţelor, a formulat tardiv recursul. Lucian Orăşel a fost cel mai tânăr deţinut politic, fiind săltat de pe stradă şi încarcerat la numai 17 ani. Părinţii săi au murit în temniţele comuniste.


Lucian Orăşel a fost condamnat în 1957 de Tribunalul Militar "Negru Vodă" din Bucureşti la 10 ani de temniţă grea pentru agitaţie publică împotriva orânduirii socialiste. "Nu aveam nici măcar 18 ani când am fost condamnat, eram încă elev la liceu", ne-a povestit Lucian Orăşel. De altfel, generalul (r) Constantin Lăţea, fost coleg de celulă cu tânărul arestat, şi-a amintit în memorii despre Orăşel ca fiind cel mai tânăr deţinut politic pe care l-a avut România.


Anterior arestării, tatăl şi fratele au fost ridicaţi şi dispăruţi în sistemul penitenciar din România comunistă, iar mama a fost deportată în Bărăgan. "Am fost anchetat timp de un an de zile în subsolurile Ministerului de Interne al PCR de un locotenent care şi astăzi mai trăieşte.

Până am fost condamnat definitiv m-au ţinut la închisoarea Securităţii din Calea Plevnei (Malmaison), apoi la Fortul subteran Jilava", a rememorat Lucian Orăşel. Acuzaţia de agitaţia publică, reţinută de rechizitoriu, i se trăgea de la faptul că a depus un memoriu la Ambasada SUA în care protesta faţă de abuzurile comuniştilor instalaţi la putere. El a executat în total opt ani de închisoare, cea mai mare parte la Gherla.


Anchetatorii băteau cu zâmbetul pe buze


"Cea mai grea perioadă de detenţie a fost cea de izolare la celebra carceră Zarca de la Gherla", şi-a amintit Lucian Orăşel. "Mi s-a interzis să muncesc în închisoare. Eram slăbit de lipsa mâncării, doar o bucată de pâine sub 90 de grame la fiecare patru zile şi fără asistenţă medicală. Nu ştiu cum de am rezistat. A fost o minune că mai eram întreg în 15 august 1964, când am fost eliberat", spune Lucian Orăşel.

Este convins însă că Dumnezeu l-a iubit. Nu uită nici acum, după 40 de ani de la eliberare, celula 79. "Era o regulă. Când se auzea uşa, trebuia să ne întoarcem cu faţa la peretele celulei din spate. Gardienii ne puneau ochelari maţi metalici şi ne duceau în sala de anchete", rememorează cel care acum a obţinut în premieră o sentinţă judecătorească privind ororile comunismului. Despre anchetatori? Mai nimic. Doar că… întotdeauna erau câte doi şi "ne băteau cu zâmbetul pe buze".


Înfiat de sora episcopului Schubert


Fostul deţinut ne-a povestit că şansa sa a fost că în ultimii doi ani de închisoare l-a cunoscut pe monseniorul Iosif Schubert, parohul Catedralei catolice "Sfântul Iosif", consacrat clandestin drept episcop şi arestat în "lotul spionilor Vaticanului".

Timp de un an de zile, Securitatea i-a stabilit domiciliul forţat la Timişul de Sus, unde avea domiciliu forţat şi episcopul Schubert. "Auzisem mai multe zvonuri despre moartea tatălui meu şi a fratelui meu, dar atunci am aflat oficial", ne-a mai povestit cel mai tânăr deţinut politic. El a fost înfiat de sora monseniorului, şi astfel a reuşit să părăsească România şi a primit statutul de refugiat politic în SUA.

A obţinut titul de Master of Business Administration and Government şi doctor la Universitatea Harvard în domeniul politicilor economice guvernamentale şi relaţiilor economice internaţionale. Tatăl său l-a învăţat să lupte până la capăt. "El mi-a spus că sistemul comunist este rău".


Povestea unui proces de milioane


"Am venit să schimb sistemul, nu să mă adaptez lui" a fost sloganul lui Lucian Orăşel în 2000 la alegerile prezindenţiale din România. Fostul deţinut, cu dublă cetăţenie, româno-americană, însurat cu o americancă, a fost scos din cursă în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care stabilea că la alegeri nu pot candida decât cetăţeni români.


"În 2003, am chemat în judecată pe foştii şefi de stat, prim-miniştri, preşedinţii Parlamentului şi ai serviciului secret din România postcomunistă. Voiam ca instanţele să constate holocaustul comunist din 1944-1989, că Securitatea a avut caracter terorist şi de poliţie politică, iar toţi pârâţii să-şi ceară scuze public că nu au făcut, cât au fost la putere, acest lucru", ne-a spus el. Judecătoria Sectorului 1, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel au respins cererea lui Lucian Orăşel.


"Am făcut cerere doar în numele meu, le-am spus judecătorilor ce am pătimit în închisori, am adus documente şi am câştigat", ne-a povestit scurt cum a decurs judecarea "cazului Orăşel". Cu banii câştigaţi, fostul deţinut spune că ar vrea să pună bazele unei fundaţii care să se implice în educarea tinerilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite