CTP, atac la adresa Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie: „Să fie în pielea goală, cum a fost copilul înecat, şi să fie băgat în apă temeinic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu a avut o reacţie dură la adresa Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, după ce acesta şi-a exprimat dezacordul faţă de Patriarhie, care a anunţat că preotul poate să-i toarne bebeluşului, la botez, apă pe creştet şi să nu îl scufunde în cristelniţă. Dezbaterile au loc în contextul în care un bebeluş a murit la Suceava, după botez.

CTP s-a exprimat, la Europa FM, în legătură cu declaraţia Arhiepiscopului Tomisului, pe care l-a numit „ÎPS Mache Porcu“. 

„«Nu vom schimba ritualul botezului. Nu ne intimidăm», a cuvântat ÎPS Mache Porcu de la Constanţa, după ce bebeluşul născut prematur şi cu afecţiuni congenitale a fost scufundat în cristelniţă întru botez de un popă din Suceava. La autopsie, în plămânii bebeluşului s-a găsit lichid, iar popa e urmărit penal pentru ucidere din culpă. Ca să-şi întărească spusele şi să arate că nu s-a intimidat, îi propun ÎPS Mache Porcu, aşa cum a organizat Învierea în reluare, să se mai boteze încă o dată, în Marea Neagră, că e la doi paşi. Să fie în pielea goală, cum a fost copilul înecat, şi să fie băgat în apă temeinic, după ritual, de trei ori şi până la fund. Nu fac parte din Biserică, ca să pot oficia un botez, altfel m-aş oferi să-l apăs eu pe cap“, a spus Cristian Tudor Popescu, la Europa FM.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat, la începutul săptămânii, că trebuie păstrat ritualul, cu toate că un bebeluş şi-a pierdut viaţa, la Suceava, după botez. Avea o lună şi jumătate şi ajunsese la spital după ce preotul îl scufundase în apă. 

„Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că… o să dau şi temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi, cum să schimbi linguriţa? Am explicat, linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic“, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

O petiţie Declic a circulat pe internet şi i s-a solicitat Bisericii Ortodoxe Române să modifice ritualul botezului, în cadrul căruia copilul este scufundat de preot în cristelniţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite