Creşte numărul românilor cu depresie. Problemele de sănătate mintală, pe primul loc în topul dizabilităţilor la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
190.000 de adulţi suferă de depresie FOTO Adevărul
190.000 de adulţi suferă de depresie FOTO Adevărul

Aproape 190.000 de adulţi şi 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populaţia ţării. La 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintala, în creştere cu 2995 de persoane faţă de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014.

Dizabilităţile mintale şi psihice ocupă primul loc în topul dizabilităţilor la români, fiind urmate de dizabilităţi fizice (177.217 persoane) şi dizabilităţi somatice (148.531). În total, numărul de persoane cu dizabilităţi dat publicităţii de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane, se arată într-un comunicat de presă.  

Depresia în topul bolilor care generează dizabilităţi mintale şi psihice

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând şi principala cauză a dizabilităţilor prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, conform unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce priveşte dizabilităţile mintale, organizaţia mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

„Având în vedere numărul tot mai mare de români care sunt diagnosticaţi cu probleme de sănătate mintală şi psihice, trebuie să înţelegem că depresia, una dintre cele mai răspâdinte formă a acestor dizabilităţi, este o problemă de sănătate publică. Depresia nu este o simplă modificare a dispoziţiei sau a stărilor emoţionale, depresia este o boală care se diagnostichează şi se tratează”, a declarat Adrian Socol, psiholog în cadrul Fundaţiei Estuar.

Dacă nu este tratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, fenomen care afectează 800.000 de oameni în fiecare an la nivel mondial şi care reprezintă al doilea motiv de deces în rândul tinerilor între 15 şi 29 de ani. Statul trebuie să ia măsuri pentru a asigura accesul românilor la servicii specializate de diagnosticare, sprijin şi tratament pentru sutele de mii de oameni afectaţi de acest flagel al secolului 21”, a completat specialistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite