UPDATE Cod galben de ploi pentru mai multe judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul galben de inundaţii va expira vineri seară FOTO Adevărul
Codul galben de inundaţii va expira vineri seară FOTO Adevărul

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis în cursul zilei de azi o atenţionare de cod portocaliu, care se instituie din această seară, începând cu orele 20.00. Avertizarea este valabilă pentru judeţele Suceava şi Neamţ. De asemenea, au fost emise şi atenţionări de cod galben de ploi pentru mai multe judeţe.

UPDATE 19:00 Meteorologii au emis avertizare de cod galben în intervalul orar 19.30 - 20.30 pentru judeţele Olt şi Dolj, unde se vor semnala frecvente descărcări electrice şi grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului şi averse ce pot cumula 15-20 l/mp.

De asemenea, specialiştii ANM au emis o avertizare de cod galben, valabilă între 19.10 şi 20.30 în judeţul Mureş, inclusiv în municipiul Târgu Mureş. În intervalul orar menţionat se vor semnala grindină de dimensiuni mici şi medii, descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă care vor depăşi 20 - 25 l/mp şi intensificări de vânt.

UPDATE 18:55 O avertizare de cod galben de ploi a fost emisă pentru, până la ora 19:52, pentru nordul judeţului Giurgiu, sudul judeţului Dâmboviţa şi nord-estul judeţului Teleorman. Se vor semnala intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici şi medii, descărcări electrice şi averse ce pot cumula izolat 20 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, până la ora 20:00, a fost emisă o avertizare de cod galben de ploi pentru judeţul Bihor, inclusiv pentru municipiul Oradea. Se vor semnala averse de ploaie care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

Meteorologii au prelungit atenţionarea de cod galben de ploi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, inclusiv pentru municipiul Bistriţa, până la ora 19:40. Se vor semnala descărcării electrice, averse ce pot depăşi local 20 - 25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii şi intensificări de scurtă durată a vântului.

UPDATE 18:00 A fost emisă o avertizare de cod galben de ploi şi pentru judeţele Maramureş şi Satu mare, valabilă până la ora 18:55. Se vor semnala descărcări electrice, cantităţi de apă ce pot depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii şi intensificări de scurtă durata a vântului.

De asemenea, judeţul Timiş se află sub atenţionare de cod galben de ploi până la ora 17:00, când se vor semnala averse de ploaie care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii. Avertizarea este valabilă inclusiv pentru municipiul Timişoara.

UPDATE 17:30 Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi, valabil până la ora 18:50, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud şi pentru localităţile Unguraş, Căşeiu, Iclod, Gherla, şi municipiul Dej din judeţul Cluj. 

Se vor semnala descărcări electrice, cantităţi de apă ce pot depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii şi intensificări de scurtă durată a vântului.

UPDATE 15.40 Afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei din judeţele Suceava şi Neamţ se vor afla sub cod portocaliu de inundaţii, în timp ce pe râurile mici din bazinele Someşul Mare, Lăpuş şi Mureş superior se instituie cod galben, începând de vineri seară.

Potrivit unei atenţionări transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), codul portocaliu se instituie de vineri, la ora 20.00, pe afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei din judeţele Suceava şi Neamţ.

Tot de vineri, de la ora 20.00, se instituie cod galben pe râurile mici din bazinele Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Lăpuş (judeţul Maramureş) şi Mureş superior (judeţele Harghita şi Mureş).

Scurgeri importante pe versanţi


INHGA mai avertizează că se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Someşul Mare, Lăpuş, Mureş superior, Siret şi Prut, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi ale cotelor de inundaţie.

„E posibil ca în orice zi şi în orice localitate să fie soare de dimineaţa până la ora 15-16, iar atunci să fie o ploaie de 40 litri pe metru pătrat, după care să se oprească. Putem avea inundaţii locale, pe râurile mici, din cauza acestor fenomene caracteristice acestei perioade şi care, pentru următoarele zece zile, pot apărea pe teritoriul României”, a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge, în perioada 14-15 iunie, o valoare maximă estimată la 10.500 de metri cubi pe secundă, sub valorile maxime de debite înregistrate în intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secundă, când nu au fost înregistrate mari pagube.

Localităţi afectate de ploile din ultimele zile

Autorităţile au amintit că, în ultimele zile, două persoane au decedat din cauza fenomenelor meteo, respectiv o persoană care a fost luată de viitură în judeţul Vaslui şi o altă persoană lovită de fulger în judeţul Prahova.

Ploile au afectat şase judeţe şi 11 localităţi, inundând şase locuinţe în judeţul Botoşani, patru drumuri judeţene (câte două în Vrancea şi Neamţ) şi opt drumuri comunale în cinci judeţe, precum şi o suprafaţă de 528 hectare teren agricol.

Mai mulţi prefecţi au absentat de la şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă, find plecaţi în delegaţie, inclusiv cel din Timiş (aflat în Norvegia), Tulcea, Vâlcea şi Bucureşti.

Meteorologii au emis joi o avertizare cod galben de furtună pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării, unde, începând de joi de la ora 18.00, până vineri la ora 22.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină.

Râurile mici din nouă judeţe din estul ţării se află sub cod galben de inundaţii, de joi de la ora 20.00 până sâmbătă la ora 10.00, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Avertizarea de cod galben se instituie pe râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi.

Creşterea nivelului apelor Dunării a afectat în ultimele zile Germania, Austria, Cehia şi Slovacia.La Budapesta, viitura este aşteptată pentru luni, cu un nivel de 885 de centimetri, care va depăşi recordul de 860 de centimetri din 2006.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cod galben de furtună, vânt puternic şi căderi de grindină pentru 15 judeţe din ţară

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină şi intensificări de vânt, valabilă din această după-amiază până în seara zilei de vineri pentru 15 judeţe din ţară. În plus, râurile mici din nouă judeţe din estul ţării se află sub cod galben de inundaţii,  de joi, de la ora 20.00 până sâmbătă la ora 10.00.

Deşi nu sunt informaţii că debitele Dunării vor depăşi cota de inundaţie, autorităţile se pregătesc de ce-i mai rău

Speriate de inundaţiile prin care trec ţările riverane Dunării din centrul Europei, autorităţile locale au convocat astăzi un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. Calculele, pe hârtie, arată că nu se va depăşi cota de inundaţie de 600 de cm, dar cu toate acestea s-a prevăzut un buget pentru achiziţionarea unor materiale necesare pentru situaţiile de urgenţă.

Ministrul Apelor: „Unda de viitură pe Dunăre este prognozată în perioada 13-14 iunie”

Amploarea inundaţiilor de pe sectorul românesc de Dunăre va depinde de ploile prognozate pentru începutul săptămânii viitoare. Aşa a afirmat ministrul delegat pentru Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, într-o intervenţie la Radio France Internationale. Varga susţine că viiturile sunt prognozate la mijlocul săptămânii viitoare şi că până atunci vor fi consolidate toate digurile de pe Dunăre.

Europa Centrală, lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 10 ani: şapte morţi, cel puţin opt dispăruţi şi sute de persoane evacuate

Mai multe ţări din Europa Centrală au fost lovite de cele mai puternice inundaţii din ultimii zece ani, un bilanţ preliminar indicând patru morţi şi cel puţin opt persoane date dispărute. Aceştia se alătură sutelor de oameni care au fost evacuaţi în ultimele ore din cauza inundaţiilor şi alunărilor de teren.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite