UPDATE Cod galben de vânt puternic, vijelii şi descărcări electrice în Capitală şi în alte şase judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis un Cod galben de descărcări electrice, valabil pentru municipiul Bucureşti şi pentru mai multe judeţe din ţară. La rândul lor, hidrologii au emis, tot joi, o avertizare de inundaţii din cauza precipitaţiilor abundente pentru mai multe râuri din ţară.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de vijelii, valabilă în intervalul 18.20 - 19.30 în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, dar şi pe arii restrânse în judeţele Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Brăila.

În judeţele menţionate se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor atinge 20 - 25 l/mp, grindină şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

Cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din ţară

Hidrologii au emis o atenţionare de cod galben de inundaţii pe râuri mici din judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş, valabilă până joi seară.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Olt (sector mijlociu) şi Târnava Mare, bazine hidrografice aferente judeţelor Sibiu, Braşov, Mureş, se arată în atenţionare.

Tot joi, hidrologii au emis o atenţionare de cod galben de inundaţii şi pentru judeţul Neamţ, valabilă tot până seara.

Potrivit atenţionării, inundaţii locale se pot produce pe afluenţii mici ai râului Bistriţa, în sectorul staţiei hidrologice Broşteni - acumularea Izvorul Muntelui, pe Grinţieş, pe afluenţi mici de pe cursul inferior al Bistricioarei, precum şi în bazinele superioare ale râurilor Ozana şi Cracău.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare pentru unele râuri mici din bazinele hidrografice Cuşmed, Feernic, Târnava Mare, în amonte de Odorheiu Secuiesc, Homorod, Cormoş, afluenţii mici de pe cursul superior al Oltului, pe sectorul din amonte de Micfalău, bazine hidrografice aferente judeţelor Harghita şi Covasna.

Instabilitate atmosferică până joi la ora 21.00

Aceştia susţin că inundaţiile locale se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic Cuşmed şi în bazinele hidrografice superioare ale râurilor Homorod şi Cormoş, transmite Mediafax.

De altfel, şi Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că până joi la ora 21.00 vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15-20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat. În cursul zilei de joi, vor fi ploi şi vijelii cu precădere în Transilvania, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi local în Oltenia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite