Câţi copii au fost adoptaţi în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi copii au fost adoptaţi anul trecut în Bucureşti, arată statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). În total, peste 800 de copii au fost adoptaţi la nivel naţional în anul ce a trecut şi alţi 13 au ajuns la familii din străinătate, care au reuşit să îi adopte legal.

În judeţele Prahova şi Dolj au fost adoptaţi, anul trecut, 43, respectiv 36 de copii, transmite Mediafax. Cele mai puţine adopţii au fost încheiate în Bacău, unde doar o familie a reuşit să adopte un copil, în timp ce în Maramureş au putut fi adoptaţi trei copii.

Deşi autorităţile susţin că în România se află 4.000 de copii care pot fi adoptaţi, doar 1.700 de familii sunt atestate să adopte. Conform ANPDCA, peste 2.000 dintre copiii adoptabili au între şapte şi 13 ani, în timp ce peste 1.000 au între trei şi şase ani. Între 14 şi 18 ani au peste 300 din copiii aflaţi în centre de plasament, în timp ce peste 500 de copii au între trei şi şase ani.

În 2014 au fost înregistrate şi 13 adopţii internaţionale. Patru dintre copiii adoptaţi internaţional, de familii în care cel puţin unul dintre părinţi este român, au ajuns în Italia, câte trei au fost adoptaţi în Canada şi SUA, doi în Germania şi unul în Spania.

Potrivit Gabrielei Coman, secretar de stat în ANPDCA, proiectul de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei a fost finalizat şi trimis Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care în perioada următoare ar trebui să îl supună dezbaterii publice.

„Am încercat să accelerăm demersurile pentru dobândirea statutului de copil adoptabil, am încercat să flexibilizăm procedura de evaluare a familiilor care vin să adopte şi apoi să introducem şi noi reglementări care să îi ajute pe oameni să adopte. Am redus şi termenele, acolo unde se puteau reduce, sau le-am extins”, a explicat secretarul de stat, citat de Mediafax.

Pe aceeaşi temă:

Copiii mai mici de 3 ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi. Măsura vizează, anual, aproximativ 250 de copii

Interzicerea plasamentului într-o instituţie a minorului care nu a împlinit vârsta de 3 ani vizează aproximativ 250 de copii care au între 2 şi 3 ani şi care erau instituţionalizaţi anual, iar în viitor această limită de vârstă ar mai putea fi extinsă, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

PROIECT Amendă de până la 5.000 de lei pentru „traficarea“ şi menţinerea în spitale a copiilor abandonaţi

Angajaţii din spitale care prezintă copiii abandonaţi altor persoane decât cele avizate (familie, medici, autorităţi), dar şi cei care permit menţinerea în instituţie a celor sănătoşi şi împiedică astfel plasamentul în regim de urgenţă în cel mult două zile de la părăsire riscă amenzi de până la 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite