Campanie de donare de sânge în Bucureşti, lansată de Primăria Capitalei şi Asociaţia Spitalelor: „N-avem sânge”
0Bucureştenii sunt aşteptaţi să doneze sânge în perioada următoare, mai ales că, potrivit cifrelor oficiale, ultima lună din an aduce cu 25% mai puţini bucureşteni la Centrul de Transfuzie Sanguină. Cu toate acestea, cererea spitalelor rămâne la fel de mare.
Semnalul de alarmă este tras de Primăria Capitalei prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. În Capitală, sunt 60 de spitale de stat şi private, dintre care 14 de urgenţă. Lunar, cererea de sânge este de trei ori mai mare decât cantitatea care poate fi oferită, anunţă Primăria Capitalei pe pagina sa de Facebook.
Nevoia spitalelor s-a dublat
„Nevoia spitalelor s-a dublat, iar numărul de donatori a scăzut. Avem, în general, 200 de donatori pe zi. De câteva zile, colectăm cam 340 de pungi, ceea ce reprezintă totuşi o creştere. Însă reuşim cu greu să onorăm cererile spitalelor”, a declarat medicul pentru „Adevărul”.
„Mă mir şi eu, nu înţeleg de ce românii, care sunt generoşi, nu vin să doneze. Am fi mulţumiţi cu 500 de pungi colectate pe zi. Nici nu am putea colecta mai mult pentru că nu avem personal suficient şi nici mijloace necesare. La noi de zece ani se fac restructurări”, a completat şefa CTS Bucureşti.
O altă problemă, punctează Goşa, e faptul că puţini sunt cei care fac donări repetate. Din această cauză, au de suferit pacienţii cu boli hematologice, adică inclusiv talasemicii, o categorie de bolnavi care are nevoie de transfuzii bilunare pentru a supravieţui.
Condiţii pentru a putea dona
E important de ştiut: pentru a deveni donatori de sânge, cei interesaţi trebuie să îndeplinească minimum următoarele condiţii: să aibă între 18 şi 60 de ani; greutatea corporală cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii; să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni; nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală; să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.