CAMPANIE Diploma, elementul cheie la primul contact cu angajatorul. Cât mai contează documentul în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diploma, singurul avantaj al educaţiei FOTO Adevărul
Diploma, singurul avantaj al educaţiei FOTO Adevărul

Cei mai mulţi dintre români consideră că diploma este o necesitate şi numai dacă dispui de un astfel de act eşti băgat în seamă. Mai exact, documentul eliberat de instituţiile de învăţământ la finalizarea studiilor este cel mai important avantaj al educaţiei, arată studiul „Meserii pentru România”, realizat de D&D Research.

Jumătate dintre participanţii la studiu aderă la modelul care subliniază importanţa educaţiei în vreme ce cealaltă jumătate aderă la modelul care pune accent pe cunoaşterea unei meserii. Dintre aceştia din urmă, doar 7% consideră că de principiu „cartea nu îţi mai aduce automat şi partea în zilele noastre”, subliniază aceeaşi cercetare. Dacă cei tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, sunt mai atraşi de ideea de meserie, situaţia este diferită în cazul celor care au peste 25 de ani.

Conform studiului, aceştia din urmă preferă educaţia. „O diplomă contează”, consideră jumătate dintre românii chestionaţi, cu atât mai mult cu cât diploma pare să fie o condiţie minimă la primul contact cu angajatorul. Totuşi, diploma nu echivalează cu experienţa, abilităţile sau cunoştinţele unei persoane ci este pur şi simplu o „bifă” pe care oricine trebuie să o aibă la îndemână.

Diploma, element-cheie

Dacă 38% din respondenţi spun că diploma fără de care nu eşti băgat în seamă este cel mai important avantaj pe care îl aduce educaţia, 32% din aceştia susţin că deprinderile practice care să permită cuiva să nu pornească cu experienţa zero după absolvire reprezintă avantajul major al educaţiei. Totodată, 30% din cei chestionaţi sunt de părere că accesul la contacte profesionale care să permită apoi o angajare mai uşoară este cel mai important avantaj al educaţiei.

Astfel, peste 35% din bărbaţi şi aproape 40% din femeile cu studii superioare (gulerele albe) mizează pe diploma de studii fără de care, arată ei, nu eşti băgat în seamă de angajatori. Cei de la oraş pun un mai mare accent pe documentul eliberat de instituţiile de învăţământ comparativ cu cei care trăiesc în mediul rural. Cercetarea arată că atât gulerele albe cât şi cele albastre (profesii care nu necesită educaţie superioară ) cred că diploma este o necesitate.

Abilităţile şi capacitatea de muncă aduc succesul

Mai mult de jumătate din cei chestionaţi susţin că a avea succes în lumea actuală depinde mai ales de abilităţile şi capacitatea de muncă a unei persoane, doar 34% considerând că norocul este elementul care asigură succesul.

„42,4% din bărbaţi consideră că cine are carte are parte, în timp ce 58,3% din femei sunt de această părere. Peste 50% din persoanele care trăiesc în mediul rural sunt de părere că cei care au finalizat studiile au mai multe şanse de reuşită. Spre exemplu, 13% din respondenţi consideră că educaţia este cea mai importantă şi că diploma contează, în timp ce peste 10% din cei chestionaţi sunt de părere că a avea carte înseamnă a avea mai multe şanse în viaţă. În acelaşi timp, 6% consideră că educaţia asigură calea spre succes”, se mai arată în cercetare.

Pe aceeaşi temă:

CAMPANIE Topul profesiilor şi meseriilor respectate în România

CAMPANIE Generaţia pierdută, în căutarea identităţii profesionale. Cei mai mulţi tineri consideră că singurul avantaj al şcolii este diploma de studii

CAMPANIE Românii se visează artişti, medici sau profesori

CAMPANIE Ce cred românii despre meseriile lor. Unde îşi văd părinţii copiii vs unde se văd tinerii de astăzi

STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite