Autorităţile nu verifică în laborator dezinfectanţii din spitale. Reacţia producătorului Hexi Pharma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezinfectantul nu este eficient, arată jurnalistul Cătălin Tolontan FOTO Adevărul
Dezinfectantul nu este eficient, arată jurnalistul Cătălin Tolontan FOTO Adevărul

Autorităţile din sistemul sanitar nu verifică dezinfectanţii folosiţi în spitale. Aceasta este concluzia unei anchete realizate de jurnalistul Cătălin Tolontan, care face referire la produsele producătorului Hexi Pharma, liderul pieţei, care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de judeţe. Producătorul e suspectat că produce dezinfectanţi cu o concentraţie mai scăzută decât cea care este menţionată pe etichetă.

Potrivit investigaţiei publicate pe site-ul tolo.ro, spitalele care au contracte cu producătorul Hexi Pharma au primit dezinfectante cu o concentraţie mai mică decât cea menţionată pe etichetă. Mai mult, investigaţia arată că statul nu controlează aceşti dezinfectanţi în laborator, nici măcar în momentul în care le dă avizul de comercializare.

De altfel, ancheta mai arată că rapoarte oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, publicate în 2014, scot la iveală că unele antiseptice care aparţin companiei Hexi Pharma sunt neconforme. Tolontan se bazează în investigaţia sa şi pe o serie de documente interne ale fabricii menţionate, care a anunţat deja că intenţionează să acţioneze în instanţă publicaţia Gazeta Sporturilor, în care a apărut investigaţia.

„Produsele Thor şi Suprasept, destinate dezinfecţiei suprafeţelor şi instrumentarului medical, sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare, în baza buletinelor de eficacitate depuse la dosar de compania producătoare”, notează un comunicat al Hexi Pharma. Acelaşi document arată că „produsele sunt testate periodic”. „Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe”, mai arată Hexi Pharma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite