Automedicaţia, la un click distanţă. Aleşii vor să dea verde la vânzarea medicamentelor pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ar putea avea posibilitatea de a-şi cumpăra medicamente fără reţetă chiar de pe internet. Asta după ce Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil unor modificări aduse Legii farmaciei şi ar putea ajunge la votul decisiv în curând, proiectul legislativ fiind propus pentru adoptare.

Riscurile ar fi mai mari decât beneficiile, atrag atenţia specaliştii din sistem, care spun că scoaterea farmacistului din circuit ar avea consecinţe deosebit de grave asupra pacienţilor iar fenomenul automedicaţiei ar atinge cote alarmante, românii fiind deja unul din popoarele obişnuite să se îndoape cu pastile la cea mai mică durere, fără a consulta în prealabil medicul sau farmacistul. 

În prezent, deşi 90% din români au medic de familie, aceştia se tratează singuri. 73% din ei iau analgezic atunci când îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează câteva zile. În cazul în care au dureri dentare ajung să consume antibiotice în exces, preferând să amâne vizita la medicul dentist. Datele se desprind din cel mai recent studiu făcut de Docbook, prima aplicaţie de programări online la medic. 

„Autodiagnosicarea poate întârzia punerea unui diagnostic corect iar automedicaţia poate veni cu o serie de efecte adverse”, a explicat medicul Adrian Nicolau, adăugând că românii nu sunt neaparat ipohondri, dar sunt obişnuiţi să îşi verifice simptomele pe internet şi, odată ajunşi în farmacie, să ceară tratamentul pe care ei îl cred eficient. 

Automedicaţia trebuie limitată la lucruri banale

Antiinflamatoriile şi antialgicele sunt pe locurile unu şi doi în topul preferinţelor, urmate de antibiotice iar un părinte din şapte îşi tratează copilul singur şi o femeie din patru îşi decide singură tratamentul. Asta după ce au căutat pe Google interpretarea simptomelor sau a analizelor. Iar comerţul online cu medicamente nu ar face altceva decât să încurajeze automedicaţia, avertizează farmaciştii.

„Nu orice medicament poate să fie vândut online, nici chiar suplimentele alimentare. Medicamentul, într-o anumită concentraţie este medicament, luat în altă doză, fără să fie recomandat de cineva specializat, poate să fie otravă. De aceea, este obligatoriu ca de fiecare dată să fie consultat farmacistul. Pacientul, de multe ori, prin relaţia pe care o are cu un vecin care-i spune că i-a făcut bine un anumit medicament, ajunge să ia acelaşi produs ce lui îi poate face rău. Sau mai sunt situaţiile în care pacienţii iau medicamente care le-au făcut bine la un moment. Această atitudine nu este una corectă fiindcă întotdeauna pot exista interacţiuni între diverse medicamente sau între medicament şi anumite alimente. De aici se ajunge la reacţii adverse nedorite”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Marius Bojiţă, farmacist şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. 

Calitatea medicamentelor vândute pe internet, nesigură

O altă problemă privind comercializarea medicamentelor pe internet, pe lângă stimularea automedicaţiei, este legată de siguranţa produselor care ajung la pacient. În plus, nu există dovada că acestea nu sunt contrafăcute pentru că nu este clar cine va face controlul cutiilor de medicamente, dacă modificările legislative vor fi adoptate.

„Spre exemplu, picăturile de nas sau orice conţine Xylometazolină poate provoca dependenţă, ibuprofenul sau orice antiinflamator afectează mucoasa gastrică şi, luat peste măsură, provoacă ulcer sau gastrită. Rolul farmacistului este să îi ghideze pe pacienţi. Vânzarea de medicamente online nu ar face altceva decât să încurajeze automedicaţia. De pildă, cu ajutorul medicamentelor fără reţetă se tratează simptomele care pot indica boli mai grave, acestea avansând în timp”, a declarat, pentru „Adevărul”, Georgiana Danciu, farmacist. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite