Atenţie! În perioada următoare, orice răceală poate fi infecţie cu tulpina indiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulpina Delta a SARS-CoV-2 este foarte aproape de transmiterea comunitară
Tulpina Delta a SARS-CoV-2 este foarte aproape de transmiterea comunitară

Medicii avertizează că orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecţie cu tulpina indiană care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. Asta în timp ce numărul imunizărilor contra noului coronavirus este tot mai mic, în condiţiile în care cresc infecţiile, mai ales cu tulpina Delta

Tulpina Delta a produs 21 de decese din cele 359 de cazuri depistate în ultima săptămână, anunţă autorităţile. „Dintre cele 359 de cazuri confirmate cu varianta Delta, 74 (20,6%) au fost vaccinate: 3 incomplet şi 71 complet vaccinate (19,8% din total”, potrivit oficialilor Institutului Naţional pentru Sănătate Publică. 

Comparativ, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate1.695 de cazuri cu tulpina Alpha din care 27 de pacienţi şi-au şi pierdut viaţa. Iar infecţiile cu varianta Delta au un trend crescător, din 47 de secvenţieri efectuate în ultima săptămână, 46 au fost cu tulpina indiană. Totodată, a fost înregistrat şi un al doilea deces în rândul celor complet vaccinaţi, produs tot de Delta. 

Impact grav în rândul nevaccinaţilor

„Dominanta Delta a crescut în doar patru săptămâni de la 60% la 100%. În aceeaşi perioadă, am crescut de la 100 de cazuri pe zi până la 500 de cazuri pe zi şi avem o confirmare brutală a faptului că suntem deja de patru săptămâni în valul Delta-4”, a comentat pe pagina sa de socializare cercetătorul dr. Octavian Jurma. 

În ciuda ratei foarte scăzute de vaccinare – 26% din populatia rezidentă, a mai spus cercetătorul, Guvernul a continuat cu măsurile de relaxare sperând probabil că valul Delta-4 va fi frânat de rata mare de infectare din valurile 2 şi 3 – 30-40% din populatie. 

„Această speranţă, justificată exclusiv populist, a fost spulberată deja de valul 4 (Delta), care este atât de violent în România încât produce victime şi în rândul celor vaccinaţi complet. Dacă persoanele vaccinate sunt lovite, vă daţi seama cât de grav va fi impactul în rândul celor nevaccinate”, a subliniat cercetătorul. 

Potrivit acestuia, putem considera că infecţiile cu alte tulpini decât Delta sunt excepţia de la regulă şi că Delta va trece nestingherită prin populaţie până va fi dislocată de o variantă mai puternică. „Orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecţie cu tulpina indiană, care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună. Vaccinarea rămâne cel mai bun colac de salvare, chiar dacă Delta îi scade mai mult eficienţa decât au estimat iniţial specialiştii”, consideră Jurma. 

„O să mă vaccinez mai încolo“ 

Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale, vaccinarea anti-COVID-19 este pe o pantă sever descendentă, puţin peste 5 milioane de români din populaţia eligibilă fiind până acum imunizată în acest fel. Lipsa de activitate a dus la închiderea multor centre, imunizarea la medicul de familie şi în spital fiind acum principalele variante. 

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, consideră că una dintre metodele prin care se mai poate creşte numărul celor care acceptă vaccinul este comunicarea. „Şi insistenţa şi persistenţa. Din punctul meu de vedere, aceasta este calea cea mai sănătoasă”, afirmă medicul de familie. 

Din punctul de vedere al autorităţii ar trebui promovate mesaje ferme privind beneficiile vaccinării, furnizate pe toate canalele posibile, adaugă specialistul. „La pacienţii mei constat că apleacă urechea la nişte informaţii total neadevărate de pe internet, în special pe Facebook. Un pacient spunea că a citit acolo că stă lingura pe magnet – zilele trecute am avut două paciente adventiste care mi-au spus că s-a hotărât la biserică să nu se vaccineze niciunul, în urma unei discuţii cu un pastor venit de undeva de pe la Craiova. Şi le-am întrebat de ce acceptă să fie minţite când una dintre poruncile oricărei religii este să nu minţi? Cum să nu te vaccinezi când vine valul al patrulea şi unii oameni urmează să moară? Ele pe cine cred? O altă argumentaţie pe care o constat la pacienţii mei este aceea că se vor vaccina, dar mai încolo – pentru că le e frică“, mai spune medicul. Iar această frică de vaccin este mai mare decât cea produsă de eventuala infecţie. 

Vaccinarea va creşte simultan cu infecţiile  

La rândul său. dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, afirmă că în acest moment este foarte greu de găsit soluţii cu efect imediat. „Din păcate, atunci când va creşte numărul de infectări va fi momentul când va creşte şi rata de vaccinare. Spun din păcate, pentru că nu e varianta cea mai bună să ajungem să ne vaccinăm când e o creştere importantă a numărului de infecţii. Şi asta pentru că dacă ne vaccinăm în plin val, trebuie să treacă un interval de timp până când am imunitatea. În al doilea rând, cred că ar fi nevoie ca aceleaşi mesaje pe care le transmitem de mult timp să fie prezentate cât mai simplu şi cât mai la îndemâna cetăţeanului ca acesta să le înţeleagă. În ceea ce priveşte recompensele, aici e de discutat. Am văzut din ţările lumii că poate să ajute într-o oarecare măsură la anumite categorii, dar nu cred că va fi o rezolvare în forţă”, consideră medicul de boli infecţioase.  

Dr. Gindrovel Dumitra avansează ideea unei strategii naţionale concepute adecvat atât de medici, cât mai ales de specialişti în sociologie, psihologie şi antropologie şi care să contracareze mesajele antivaccinare şi cu rezultate pe termen lung. „Pentru că trebuie identificate cauzele unor astfel de percepţii şi reacţii”, a conchis dr. Gindrovel Dumitra.  

Papa Francisc îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze  

Suveranul Pontif a lansat un apel către oameni să se imunizeze împotriva noului coronavirus. „Mulţumită lui Dumnezeu şi muncii multora, avem acum vaccinuri care să ne protejeze împotriva COVID-19. Ele ne dau speranţă să punem capăt pandemiei, însă numai dacă sunt disponibile tuturor şi dacă lucrăm împreună”, a afirmat Papa Francisc (84 de ani), într-un mesaj video destinat susţinerii iniţiativei „It’s up to you” (Depinde de tine), o campanie de promovare a vaccinării în Statele Unite şi în alte ţări de pe continentul american. 

Papa Francisc s-a vaccinat şi el împotriva COVID-19 în martie. „A fi vaccinat… este un act de dragoste” şi „a contribui la asigurarea vaccinării majorităţii oamenilor este un act de dragoste. Dragoste pentru sine, dragoste pentru familie şi prieteni, dragoste pentru toată lumea”, a mai spus Papa Francisc.  

Peste 500 de cazuri noi pe zi  

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 1.088.594 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 541 de noi îmbolnăviri din 35.044 de teste efectuate. În acelaşi timp, au fost înregistrate 6 decese în ultimele 24 de ore. Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, două la categoria de vârstă 50-59 de ani şi trei la categoria 60-69 de ani. Toţi pacienţii decedaţi aveau comorbidităţi. La Terapie Intensivă se află internaţi 146 de pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite