15 copii cu malformaţii grave la inimă au fost operaţi de medicii italieni la Spitalul „Marie Curie” din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alţi 15 copii cu vârsta sub un an, care au fost diagnosticaţi cu malformaţii la inimă, au fost operaţi pe cord la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

„În iulie am semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România. Şi a fost o decizie înţeleaptă deoarece proiectul este unul de succes. Într-un an au fost efectuate 60 de intervenţii. Practic au fost salvaţi, aici, acasă, 60 de copii cu malformaţii cardiace fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări. Am stabilit astăzi că vom continua acest program şi îl vom dezvolta la nivel naţional”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a adăugat că este nevoie de un plan concret de dezvoltare dar şi o strategie clară pentru dezvoltarea acestui sector. Potrivit chirurgului Iosef Tammam, de la Clinica San Donato, un copil care avea cordul crescut în afară a fost operat cu succes.

Medicii români au operat şi singuri

De altfel, în cadrul programului au fost instruite 13 cadre medicale din România au fost instruite în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

„Medicii români au operat şi singuri. Aveţi un program foarte bun, care va cuprinde centrele de la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş şi Timişoara. Este foarte important că am început cu intervenţii mai simple, acum am ajuns la operaţii complexe, făcute la copii care au vârsta de două luni şi care rămâneau în situaţii foarte grave, aveau mereu infecţii, mereu trebuiau internaţi în spital”, a completat Iosef Tammam.

Mortalitatea infantilă datorată malformaţiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an. Numărul anual de copii cu probleme cardiace, printre nou-nascuti, este de aproximativ 2.000 de cazuri noi pe an.

Citeşte şi:

Sute de copii sunt refuzaţi de spitalul Marie Curie: unitatea are nevoie de bani pentru salvarea bebeluşilor

Asociaţia Inima Copiilor construieşte o nouă secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţii de la Marei Curie. Anual, sute de copii nu pot fi ajutaţi şi sunt refuzaţi de spital pentru că nu există spaţiu.

Dr. Alin Nicolescu, şeful secţiei de cardiologie de la „Marie Curie“: „Până la 1.000 de copii ar trebui operaţi pe inimă în România“

Dr. Alin Nicolescu explică de ce în ultimii ani a crescut uşor numărul copiilor cu malformaţii cardiace şi spune care sunt soluţiile terapeutice în prezent în România.

Primii doi copii, operaţi cu succes pe cord la Spitalul „Marie Curie“

Primele două operaţii pe cord la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucureşti au fost făcute cu succes, luni, de către o echipă de specialişti italieni, asistată de medici români aflaţi în Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite