Viscolul a încurcat Constituţia lui Crin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IMPAS Codul roşu de vremea rea le-a pus piedică parlamentarilor din Comisia de revizuire a Constituţiei, care voiau o sesiune extraordinară pentru a opera ultimele modificări. Procedura intră în criză de timp.

Liderii Comisiei de revizuire a Constituţiei şi-au făcut un plan prin care noul proiect constituţional urma să fie gata la începutul lunii mai, astfel încât să poată organiza referendumul concomitent cu alegerile europarlamentare, pe 25 mai.

Strategia mai – marilor USL nu s-a potrivit însă cu vremea. După ce viscolul a îngheţat jumătate din ţară, vicepreşedintele Comisiei de revizuire, Ioan Chelaru, a anunţat că lucrările se amână pentru săptămâna viitoare, când Parlamentul începe sesiune ordinară. Chiar dacă, aparent, sunt doar câteva zile de întârziere, ele pot încurca uşor planurile alianţei.

Calculele USL, la limită

Comisia de revizuire a pus pe hârtie un calendar, numit, în ton colocvial, „foaie de parcurs“, prin care Crin Antonescu şi restul parlamentarilor îşi propuneau să pună la punct proiectul până la 1 februarie. „Acest termen poate fi atins numai în condiţiile convocării unei sesiuni extraordinare, în cadrul căreia să se întrunească şi Biroul permanent al Senatului în vederea transmiterii formei finale a propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României  către Curtea Constituţională“, arată planul USL, obţinut de „Adevărul“.

Ba mai mult, cei care ţin frâiele Comisiei de revizuire avertizau: „Calendarul este extrem de strâns, depăşirea oricărui termen putând în orice moment să ducă la imposibilitatea respectării lui“. Acum, Comisia condusă de Crin Antonescu trebuie să decaleze din start toate datele, în condiţiile în care au renunţat la convocarea unei sesiuni extraordinare şi aşteaptă sesiunea normală a Parlamentului.

„Estimăm că forma amendată a proiectului de revizuire a Constituţiei o vom finaliza în câteva zile, începând cu data de 3 februarie, pentru ca apoi să o înaintăm Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia”, a precizat Ioan Chelaru. După cum calculaseră parlamentarii, aceste „câteva zile“ sunt minimum şapte, aşa încât ajungem în data de 10 februarie, când ultima formă a proiectului, dată de Comisia de revizuire,  va fi trimisă la Curtea Constituţională, dar şi la Comisia de la Veneţia.

Potrivit legii, termenul  în care CCR este obligată să se pronunţe pe textul de revizuire a Constituţiei este de maximum 10 zile. În această fază, CCR verifică dacă noul proiect constituţional respectă limitele de revizuire a Constituţie şi principiile statului de drept.

Campanie electorală redusă

Apoi, parlamentarii şi-au propus ca pe 23 martie să adopte proiectul în Senat, prima cameră decizională. Votul nu va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru că forul european are programată sesiunea de lucru între 21-22 martie, iar observaţiile vor fi discutate direct de către Camera Deputaţilor, forul decizional. Comisia de revizuire şi-a propus ca în 2 aprilie deputaţii să consfinţească noul proiect de revizuire, apoi  să fie trimis, conform legii, pentru a doua oară la Curtea Constituţională, pentru avizul obligatoriu.

Magistraţii CCR vor decide, în termen de cinci zile, dacă proiectul de revizuire votat de USL este constituţional. Aceştia pot statua că noul proiect al Legii fundamentale este neconstituţional în parte sau în integralitate, iar Parlamentul trebuie să-l pună în acord cu decizia Curţii. CCR trebuie să publice decizia în Monitorul Oficial într-un interval de maximum 30 de zile.

Toate aceste modificări trebuie să aibă loc până la 9 mai, ultima dată prevăzută în calendarul USL. Dacă se văd cu proiectul trecut de CCR, aleşii mai au de îndeplinit o simplă formalitate: să adopte o lege de revizuire a Constituţiei, excepţională, care nu trebuie să mai fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Momentul preferat de USL pentru a chema lumea la urne este 24-25 mai.

Chiar dacă timpul va curge exact aşa cum îşi doresc parlamentarii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va avea decât două săptămâni de campanie electorală. Pentru a trece referendumul, USL are nevoie de un prag de prezenţă de 50%. ;

Lege uitată

Propunere legislativă privind revizuirea Constituţiei României a fost înregistrată la Senat pentru  dezbatere la data de 25 iunie 2013, consiliul legislativ şi-a dat avizul favorabil la 28 iunie 2013, însă propunerea nu a fost dezbătuta mai departe în ultimele şase luni, arată un raport al IPP.

Ce e strâmb în noua Lege fundamentală

Experţii în drept constituţional ai Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia, au arătat, în vara anului trecut, câteva lacune ale proiectului.

Membrii delegaţiei au taxat articolele prin care Parlamentul a căpătat puteri nemăsurate. Mai exact, Comisia de le Veneţia a cerut reformularea articolului 61 din noua Constituţie care stipulează: „Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării“. De altfel, acest articol a fost criticat şi de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de Consiliul Legislativ.

Comisia de la Veneţia nu a trecut cu vederea nici articolul care defineşte puterile statului şi în cadrul căruia preşedintele nu este menţionat ca parte a puterii executive. Parlamentarii din Comisia de revizuire l-au scos pe  preşedinte din puterea executivă, pe motiv că i-au conferit şi oficial statutul de „şef al statului“. În luna martie, Comisia de la Veneţia va prezenta un raport oficial cu privire la noua lege fundamental pregătită de experţii USL.

Referendum, după ordonanţa lui Emil Boc

Pentru a organiza referendumul timp de două zile, USL are două variante: să adopte o nouă lege de stabilire a datei scrutinului, însă s-ar putea lovi de opoziţia preşedintelui. Sau poate da Guvernul o ordonanţă de urgenţă.

Însă premierul Victor Ponta a anunţat că nu va da o nouă ordonanţă, ci va organiza referendumul în baza uneia date de Guvernul Boc în 2009, care nu a mai intrat în dezbaterea Parlamentului pentru a deveni lege.

Este vorba de OUG 103/2009, prin care s-a stabilit organizarea referendumului din 2009, concomitent cu alegerile europarlamentare de atunci, în care românii au votat Parlament unicameral. Însă ordonanţă lui Boc stipulează că organizarea referendumului trebuie să ţină cont de Legea pentru alegerea Parlamentului European ( 33/2007), care nu permite un referendum timp de două zile. Astfel, Guvernul condus de Ponta mai are o singură soluţie: o nouă ordonanţă, care să modifice Legea 33/2007.

Citeşte şi:

Comisia de la Veneţia şi CCR, următoarele destinaţii pentru noua Constituţie

Proiectul de revizuire a Constituţiei va ajunge pe masa Comisiei de la Veneţia, dar şi pe masa judecătorilor CCR, care vor decide dacă parlamentarii au respectat normele constituţionale atunci când au operat modificările.

INTERVIU Gianni Buquicchio, şeful Comisiei de la Veneţia: „Nu am primit draftul de revizuire a Constituţiei. Sper că nu e un scenariu ascuns”

Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a anunţat, într-un interviu pentru  „Adevărul“, că nu a primit încă proiectul de revizuire a Constituţiei şi avertizează că Legea fundamentală nu poate fi revizuită în numai câteva luni.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite