Viorica Dăncilă, primul angajament: modificarea legilor Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Dăncilă, propusă premier de PSD, le-a promis baronilor susţinere totală pentru modificarea legilor Justiţiei, spre deosebire de Tudose, care a şovăit. Dăncilă a susţinut şi Ordonanţa 13 la Bruxelles.

Liderii PSD au decis aproape în unanimitate să o propună pentru funcţia de premier pe Viorica Dăncilă, social-democrată din Teleorman, care în prezent e şefa eurodeputaţilor PSD din Parlamentul European şi preşedintă a Organizaţiei femeilor social-democrate. Întrebat dacă a contat pentru alegere faptul că e din Teleorman, Liviu Dragnea, originar din acelaşi judeţ, a răbufnit: „Nici vorbă. Toţi din Teleorman trebuie să plecăm din ţară?“.

Propunerea a venit din partea lui Niculae Bădălău, numărul doi în partid şi contestatar temporar al faptului că Liviu Dragnea nu se consulta cu el şi conducerea formaţiunii când trebuiau numiţi oameni în diferite funcţii. „În final, a fost votată Viorica Dăncilă, şefa delegaţiei PSD din Parlamentul European, doar cu o abţinere. În rest, am votat toţi colegii. A fost propusă şi doamna Andronescu, care şi-a retras candidatura spre final. Eu şi colegii mei i-am pus foarte multe întrebări. Viorica Dăncilă a fost propusă de Niculae Bădălău“, a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa Comitetului Executiv.

De asemenea, acesta a precizat faptul că Viorica Dăncilă va respecta programul de guvernare şi se va ocupa şi va susţine şi modificarea legilor Justiţiei. „Nu s-a dezis niciodată de programul de guvernare. Susţine demersul de a modifica legile Justiţiei“, a completat Dragnea, acest lucru fiind confirmat şi de Lia Olguţa Vasilescu, ministru care a povestit că întrebată de senatorul Şerban Nicolae dacă e de acord să se meargă cu aceste legi în Parlament până la capăt, Dăncilă a confirmat că da.

Apărarea Ordonanţei de Urgenţă 13 în Parlamentul European

De altfel, aplecarea lui Dăncilă spre teme ale Justiţiei a putut fi constată la începutul anului trecut, moment în care în plenul Parlamentului European aceasta a apărat OUG 13 prin care era mutilată legislaţia penală. „CCR a constatat că unele prevederi ale Codului Penal nu erau constituţionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanţa de Urgenţă pentru a reglementa acest lucru. Acelaşi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloş şi de Guvernul Boc“, declara Dăncilă la 2 februarie 2017, în plin scandal generat de ordonanţa dată de Florin Iordache.

Noua propunere de premier a fost prezentată de Liviu Dragnea, colegii săi din PSD şi lideri ai ALDE drept o persoană non-conflictuală, cu vechime în partid şi cu experienţă la nivel european, mai ales că Dăncilă e liderul social-democraţilor români în PE. Cu toate acestea, în CV-ul Vioricăi Dăncilă de pe site-ul Parlamentului European nu pot fi văzute date referitoare la succese ale activităţii sale, ci sunt mai mult date despre parcursul profesional – de la  profesoară de liceu industrial până la eurodeputat, studii şi funcţii politice. Aceasta nu are trecută nicio informaţie referitoare la limbile străine pe care le vorbeşte, în contextul în care România va avea în primul semestru al anului 2019 preşedinţia Consiliului UE.  

Interimatul lui Fifor

Demisia lui Mihai Tudose din funcţia de prim-ministru a fost înmânată preşedintelui Klaus Iohannis chiar de fostul şef al Guvernului. Ulterior, cu toate că PSD l-a vrut premier interimar pe Paul Stănescu, în prezent vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Klaus Iohannis nu a fost de acord cu soluţia social-democraţilor, ci a anunţat că premierul interimar va fi Mihai Fifor, deţinător al portofoliului Apărării.

Fifor a fost rezervat în ceea ce priveşte desemnarea sa ca interimar, acesta urmând să conducă prima sa şedinţă de Guvern miercuri. Pe de altă parte, Fifor a intrat în corul celor care au lăudat alegerea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de premier: „Viorica Dăncilă are anvergură internaţională, e un om care a dovedit proprietate morală, nu a putut fi contestată profesional, e cea mai bună propunere“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite