Victor Ponta, pe blog: „Un jurnalist New York Times vorbeşte foarte echilibrat despre România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Bilefsky, jurnalist New York Times: „Ţara este ferm ancorată în UE şi NATO“      FOTO: Marian Iliescu
Dan Bilefsky, jurnalist New York Times: „Ţara este ferm ancorată în UE şi NATO“      FOTO: Marian Iliescu

Premierul Victor Ponta a postat joi, pe blogul personal, fragmente dintr-un interviu pe care Dan Bilefsky, jurnalist The New York Times şi International Herald Tribune, l-a acordat Ziare.com.

Victor Ponta precizează că ziariştii occidentali au păreri „pertinente“ şi „decente“ despre România şi se referă la „fraze mai mult decât echilibrate ale unui jurnalist al unor reputate publicaţii internaţionale“.

„Observatorii internaţionali îl urmăresc îndeaproape pe Ponta, pentru a vedea cum se descurcă cu o majoritate de două treimi în Parlament. Unii se tem că el se va îndrepta în aceeaşi direcţie ca Viktor Orban în Ungaria şi va folosi acea majoritate pentru a submina echilibrul instituţional ("checks and balances", termen care desemnează unul dintre principiile ce stau la baza democraţiei prezidenţiale din SUA - n.r.). Însă Ponta este un om inteligent, iar până acum pare că şi-a învăţat lecţia şi a fost temperat de reacţia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene şi Washington-ului, ca urmare a întregii saga a suspendării preşedintelui“, a declarat Dan Bilefsky.

Jurnalistul  Dan Bilefsky a scris despre o serie de subiecte din politica românească şi spune că situaţia s-a schimbat faţă de vara trecută, când a fost organizat referendumul de demitere a Preşedintelui.

„În timp ce Occidentul a fost în alertă vara trecută, pe măsură ce Guvernul Ponta a părut să centralizeze puterea într-un fel zelos, puţini ar putea susţine că România priveşte către Est mai degrabă decât către Vest. Ţara este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi în NATO. Populaţia sa dinamică priveşte către Londra şi Paris, nu către Beijing şi Moscova, mai spune Dan Bilefsky.

Premierul Victor Ponta s-a referit, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, la tendinţa internaţională de asimilare a guvernului de la Bucureşti cu cel de la Budapesta, condus de Viktor Orban. Victor Ponta a făcut precizări în legatură cu blocarea intrării României în Schengen de către Germania, Finlanda, Danemarca şi Olanda.

„Am înţeles scrisoarea celor patru, şi sper să nu se supere nimeni pe plan internaţional, ca referindu-se în special la vecinii noştrii din Ungaria. Adică dacă e domnul Orban de la populari, hai să fie cineva din România, de la socialişti. Cred că este incorect faţă de România. Pentru că în România nu s-a modificat nicio virgulă din Constituţie, în timp ce în Ungaria se tot schimbă Constituţia. În România există libertatea presei şi nimeni n-a modificat nimic legislativ şi nu va modifica, pentru că în România Banca Naţională chiar este independent şi respectată”, a declarat Victor Ponta în interviul acordat ziarului Adevărul.

Victor Ponta vizează situaţia politică din Ungaria, care a culminat cu adoptarea recentă a noii Constituţii, criticată în plan internaţional. Premierului de la Budapesta, Viktor Orban, care se află începând cu 2010, la al doilea mandat, i s-au adus observaţii de către liderii europeni pentru încercarea de a controla instituţii cheie cum sunt Banca centrală, Curtea Constituţională şi structurile care monitorizează mass-media.

„Fac toate eforturile şi îmi asum public acest mecanism pentru a nu mai lăsa deschisă calea niciunei paralele între România şi Ungaria. Unul dintre colegii dumneavoastră de la Adevărul remarca că nimic nu mă enerva mai mult decât comparaţia cu Viktor Orban. Pe bună dreptate, pentru că ce se întâmplă în România nu se compară deloc cu ce se întâmplă în Ungaria. Nu accept această lipire“, a mai precizat Victor Ponta pentru Adevărul.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite