Victor Ponta pune tunurile pe Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta pledează în favoarea corupţilor
Premierul Victor Ponta pledează în favoarea corupţilor

Ca fost procuror, Victor Ponta a criticat măsura arestului preventiv. Ca preşedinte al PSD, i-a luat apărarea baronului de Iaşi, Gheorghe Nichita, şi i-a liniştit pe aleşii care îşi protejează colegii penali. Ca premier, Ponta a pus eşecul absorbţiei fondurilor europene tot pe seama procurorilor DNA

După ce luni în şir a evitat să comenteze acţiunile procurorilor DNA, care au atins subordonaţi din partid, buni prieteni, ba chiar şi cumnatul, premierul Victor Ponta a vorbit, în sfârşit, despre problemele cu legea ale oamenilor din anturajul său. În câteva fraze, unele serioase, altele ce se voiau a fi glumeţe, premierul a arătat exact ce gândeşte când vine vorba despre anchete, cătuşe, sentinţe.

Adică despre Justiţie. Ca premier, dar mai ales ca fost procuror, Ponta s-a arătat total împotriva măsurii arestului preventiv. „Credeam când eram procuror – şi azi la fel cred – că starea normală de judecată pentru un om este de libertate, iar starea de arest preventiv este o excepţie care trebuie aplicată când e vorba de infracţiuni cu violenţă: crimă, viol, tâlhărie. Aşa se întâmplă în toate ţările occidentale. Acum, regula a devenit arestul preventiv şi excepţia a devenit lăsarea în libertate“, a spus Ponta  în emisiunea „Lumini şi umbre“ difuzată de B1 TV.

Vorbele premierului sunt decupate practic din proiectul de lege iniţiat de colegul lui Victor Ponta, senatorul PSD Şerban Nicolae, care urmăreşte să mutileze Codul de Procedură Penală. „Arestarea preventivă se poate impune doar în cazul infracţiunilor care presupun acte de violenţă, care pun în pericol viaţa sau sănătatea şi al celor privind securitatea naţională“, se arată în propunerea lui Şerban Nicolae.

Proiectul legislativ tocmai a fost avizat favorabil de Comisia Juridică a Senatului, urmând ca zilele acestea să fie votat în plen. Potrivit unor surse politice, chiar are şanse mari să fie adoptat. „Dacă a trecut de comisie, cred că va trece şi de Senat. Apoi va ajunge la Cameră şi, în funcţie de cât scandal se va face, va fi adoptat sau nu. Să ştiţi că Şerban Nicolae insistă foarte mult pentru legea asta. A făcut presiune mare şi la Comisia Juridică“, au arătat surse politice pentru „Adevărul“.

Gheorghe Nichita şi spionarea iubitei

În contextul arestului preventiv, Ponta a fost întrebat dacă l-a afectat reţinerea cumnatului său, Iulian Herţanu. „Da, m-a afectat şi e normal să mă afecteze. Acel om nu are niciun nume, pe el îl cheamă cumnatul lui Ponta. Nu ar trebui să stea cineva în închisoare pentru asta“, a spus şeful Executivului, muştruluind uşor presa pentru că l-a prezentat pe Iulian Herţanu drept „cumnatul lui Ponta“. Adică exact relaţia de rudenie dintre cei doi.

Uşor-uşor, discuţia a ajuns şi la faptele penale din PSD, mai exact la baronii locali. Premierul Ponta a fost întrebat dacă rezoluţia PSD, care prevede sancţionarea social-democraţilor certaţi cu legea, se va aplica şi în cazul Nichita, ultimul baron „călcat“ de procurorii DNA. „Cu siguranţă, Rezoluţia se aplică la absolut oricine. Se pune doar problema, în general, dacă şi pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Eu nu ştiu despre ce e vorba în dosar, dar, după spionarea unei iubite, nu ştiam că pentru asta eşti
arestat preventiv. Ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce?“, a comentat Victor Ponta. Însă răspunsul premierului devoalează o minciună şi o jumătate de adevăr. Mai întâi, „rezoluţia care se aplică la absolut oricine“ nu există din punct de vedere juridic.

Într-adevăr, la Consiliul Naţional al PSD, în luna martie, social-democraţii au adoptat o astfel de rezoluţie, însă ea trebuie validată de Congresul partidului, care va avea loc cel mai devreme în noiembrie. La Congres, va fi modificat statutul partidului, în sensul în care se va introduce şi această rezoluţie. Apoi, statutul trebuie validat de Tribunal, procedură care va mai dura câteva luni. Deci liderii PSD cu probleme penale ar putea fi sancţionaţi abia în primăvara anului viitor.

În al doilea rând, Ponta vorbeşte despre faptul că Nichita a fost arestat doar pentru că şi-a spionat iubita, însă uită să spună că primarul oraşului Iaşi a transformat Poliţia Locală în agenţie de detectivi particulari.
Edilul Iaşiului, Gheorghe Nichita, i-ar fi făcut cadou amantei sale un telefon mobil de ultimă generaţie în care, în prealabil, un angajat al Poliţiei Locale ar fi instalat un soft de spionaj. Apoi, edilul şi-ar fi supravegheat iubita prin intermediul şefilor Poliţiei Locale, timp de mai multe luni.

Liber pentru scutul anti-Justiţie

Ponta i-a liniştit pe parlamentarii PSD care au votat împotriva solicitărilor DNA de ridicare a imunităţii: „Nu cred că vor fi sancţionaţi până la urmă, pentru că fiecare îşi asumă ceea ce votează“. Ponta a uitat ce declara în urmă cu trei luni. „PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei“, declara liderul PSD la sfârşitul lunii ianuarie. Azi nu mai recunoaşte. „N-am spus asta. Am spus că este o decizie de principiu. Este o declaraţie politică. Eu nu-l monitorizez pe fiecare parlamentar cum votează. Nici n-am cum“, a răspuns, iritat, Ponta.

Eşecul fondurilor europene, tot vina DNA

Premierul a găsit vinovaţii şi pentru incompetenţa autorităţilor din subordinea sa de a atrage fonduri europene: procurorii DNA. „În ultimele trei luni, am păţit nişte lucruri la care nu ne aşteptam în 2015, şi anume, din 40 de judeţe, în 20 de judeţe autorităţile statului au ridicat documentele de la lucrările de apă şi nu se mai lucrează nimic. În original, tone de hârtii. La Bruxelles, regula este că, atunci când există o suspiciune şi cu atât mai mult o cauză penală, acel proiect se sistează imediat. Dacă vin mascaţii la ora 6 dimineaţă, la ora 9 se aude la Bruxelles“, a spus Ponta. Moderatorul emisiunii a intervenit: „Nu poţi să laşi lucrurile să meargă  mai departe când există suspiciuni d e fraudă“. „Nici n-am spus asta. Doar că rog autorităţile statului să-şi specializeze oamenii“, a replicat Ponta.

Apoi, premierul a dat vina şi pe oamenii care reclamă licitaţiile dubioase la Bruxelles. „Suntem ţara campioană de departe la reclamaţiile din România pentru România. Suntem singura ţară care face asta. Tocmai am fost la Strasbourg, m-am întâlnit cu preşedintele Comisiie Europene, care mi-a spus: «Domnule, dacă voi din ţară spuneţi că fraudaţi fondurile, noi ce să facem?». Această reclamangeală naţională are un cost: al fondurilor europene“, a spus Ponta, la televizor. Pe de altă parte, în Programul Naţional de  Reformă, document oficial pe care Guvernul îl trimite Comisie Europene, premierul Ponta se laudă cu rezultatele procurorilor. „DNA a continuat instrumentarea cauzelor de corupţie la nivel înalt, în 2014 fiind înregistrate peste 4.900 de noi cauze“, arată Guvernul.

„Plagiatorul mincinos“

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a taxat şi el pe premier. „Din barurile de prin Emirate, plagiatorul mincinos spune, citez: «Absorbţia de fonduri europene a crescut de la 7% la peste 53%, iar toate programele europene au fost deblocate. Acum avem şi noul exerciţiu financiar». Ce nu spune plagiatorul mincinos:1.Cei 53% au fost absorbiţi în baza contractelor semnate în timpul lui Emil Boc. 2. În cei peste trei ani de mandat ai plagiatorului mincinos, nu s-a semnat niciun contract semnificativ pe banii europeni din cauza incompetenţei şi corupţiei «celui mai cinstit guvern»“. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite