Urmează patru săptămâni decisive

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii mai vom afla maturitatea politică la care a ajuns societatea românească. Aşa e în democraţie. Poporul, titular al suveranităţii sale, vorbeşte mai rar, dar apăsat. Are acum ocazia să voteze, la referendum şi la alegerile parlamentare, şi să spună conducătorilor de azi ai României dacă îi mai vrea sau nu. Sunt conştienţi toţi românii de importanţa votului lor?

Doar un exemplu. Ministrul Muncii, Marius Budăi, ne minte cu neruşinare când spune că puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut cu 18,3%. Mie mi-a crescut pensia în 2 ani şi patru luni cu 9%, iar inflaţia cumulată a fost peste 12%. Cum trăiesc eu, mai bine sau mai prost? Şi ca mine alţi 5,2 milioane de pensionari. Pe cei cu pensii speciale nu i-am pus la socoteală!

7 mai. Îşi va da CCR cu firma în cap?

Pe 7 mai se va judeca la CCR sesizarea PNL asupra faptului că Florin Iordache nu avea dreptul să sesizeze CCR asupra completurilor specializate de la ICCJ, fiind doar delegat de Liviu Dragnea să se afle la preşedinţia Camerei Deputaţilor.

Iată ce spune Decizia 538/2018 a CCR:

„Prim-ministrul are dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu o cerere pentru soluţonarea unui conflict juridic de natură constituţională... Toate aceste competenţe/prerogative de ordin constituţional îl vizează direct, exclusiv şi personal pe prim-ministru“. „Este evident că aceste atribuţii exclusive, fiind direct legate de rolul politic al prim-ministrului în structura statutului de drept, nu pot fi delegate, fiind indisolubil legate de persoana prim-ministrului titular, numit în funcţie potrivit normelor constituţionale.“

Dacă aceste decizii ale CCR sunt valabile pentru al IV-a om în stat, premierul României, să nu fie ele valabile pentru al III-lea om în stat, preşedintele Camerei Deputaţilor? Abia aştept să văd, pe 7 mai, dacă CCR îşi va da cu firma în cap!

9 mai. Summitul de la Sibiu. România va fi reprezentată doar de preşedintele Iohannis

Aşa se pare până în momentul de faţă. Premierul nu a fost invitat la summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din UE. Nici şefii Parlamentului sau ministrul de Externe. Nu spun că este în regulă aşa. Dar cum s-a ajuns aici? Cine a aruncat primul cu zoaie în preşedintele României, retrăgându-i aproape prerogativele pe care le avea la numirea în funcţii importante din stat? La ce să ne fi aşteptat din partea preşedintelui?

20 mai. Posibilă decizie definitivă a ICCJ în dosarul „Bombonica“

Deşi ar putea fi amânată şi de data aceasta, decizia judecătorilor ICCJ în acest dosar va ţine capul de afiş cel puţin o săptămână. În plină campanie electorală. Un partid, PSD, moştenitor al „genelor“ politice ale PCR, este astfel setat ca un singur om să aibă toată puterea. În cazul nostru, Liviu Dragnea. Ei bine. În ţara lor, şi cu partidul lor la putere, să privească cum poliţiştii îl umflă pe Dragnea de la biroul său din Kisellef şi îl duc la Rahova este peste puterea de pricepere a membrilor PSD. Dar singuri şi-au „asigurat“ un astfel de spectacol.

20 mai. CCR se va pronunţa în cazul completurilor specializate

Personal, nu cred că va mai fi cazul, dacă pe 7 mai CCR îşi respectă o decizie a sa dată anterior. Doar dacă pe 7 mai, CCR îşi dă cu firma în cap, ne aşteptăm ca pe 20 mai să-şi desăvârşească opera şi să-şi mai dea odată cu firma în cap. Încă o instituţie complet decredibilizata în ochii românilor.

26 mai. Referendumul propus de preşedinte

Am analizat aici importanţa Referendumului şi consecinţele sale. Voi relua doar faptul că rezultatele Referendumului au forţa juridică a unui text din Constituţie, chiar dacă nu sunt formalizate printr-un articol de Constituţie. „Consultativ“ nu înseamnă „facultativ“, termenul vine de la „a consulta“. Iar dacă Referendumul va fi validat de CCR, atunci văd posibile următoarele consecinţe:

  • Preşedintele poate refuza promulgarea unor legi care contravin rezultatelor referendumului.
  • Magistraţii pot refuza să aplice legi sau OUG-uri, care contravin concluziilor referendumului.
  • Guvernul nu mai are dreptul să emită OUG-uri în domeniul justiţiei.
  • Parlamentul nu mai poate emite legi care contravin rezultatelor referendumului.  

26 mai. Alegerile europarlamentare

Este prima dată, din 2016, în care electoratul are ocazia să-şi spună opinia în privinţa actualei gvernari. Şi prin prezenţa la vot, şi prin opţiunea decisă. Vom vedea dacă electoratul şi-a dat seama că prin absenţa la vot, în 2016, a 60% dintre alegători, au fost posibile derapajele din ultimii doi ani şi jumătate. Şi că au învăţat lecţia: democraţia nu funcţionează automat, nu cade din cer. Este necesară cel puţin prezenţa la vot. Important este şi următorul aspect. Dacă la europarlamentare PSD înregistrează un scor în jur de 20%, cum spun sondajele acum, mai are legitimitatea să conducă ţara? Grea întrebare! Mai ales în contextul în care premierul Dăncilă a „dezertat“, nu mai ascultă de partid, cum am văzut în ultima perioadă.

31 mai. Vizita Papei Francisc în România

În perioada 31 mai-2 iunie, Papa Francisc va face o vizită în România. Prin participarea a milioane de cetăţeni români şi, posibil, străini, este un eveniment de maximă importanţă. Şi dificultate, pentru autorităţile statului, în frunte cu SPP, dar şi cu SRI, jandarmerie, poliţie, alte servicii de informaţii şi ordine publică. Amănuntele şi derularea vizitei trebuie minuţios pregătite, orice abatere de la protocol şi proceduri, de la asigurarea securităţii Papei şi participanţilor la vizită, ar putea plasa România într-o poziţie umilitoare în ochii întregii lumi. Este clar că toată presa internaţională va urmări la faţa locului desfăşurarea vizitei. Şi ştim că ziariştii nu cruţă nimic din ce văd.

În concluzie

Românii vor avea ocazia să demonstreze ce spune Constituţia la art.2: „Suveranitatea aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative ... şi prin referendum“. Câţi români înţeleg cu adevărat acest drept suveran consfinţit în Constituţie? Vom afla luna aceasta, patru săptămâni decisive pentru istoria noastră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite