Unitate pentru stabilitate. Miza electorală din 2016

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Următoarea miză politică majoră sunt alegerile din 2016. În ele se investesc multe speranţe, mai ales din partea electoratului care speră că prin desfăşurarea lor vom asista la o schimbare majoră a paradigmelor politice. Ce e cert e faptul că aceste alegeri pot aduce schimbari politice majore, dar în acelaşi timp rezultatul lor poate crea şi o situaţie extrem de periculoasă pentru stabilitatea României.

Imaginea de moment pe care ne-o dau ultimele sondaje, ne arată că cel mai probabil câştigător va fi PNL. Chiar şi dacă vom asista la un scor egal, tot PNL dispune de un avantaj major. Desemnarea premierului se face de către Preşedinte şi e puţin probabil scenariul în care Klaus Iohannis nu va desemna un premier din interiorul grupării liberale.

Adevărata miză va apărea abia după alegeri. Pentru ca România să poată continua reformele structurale, are nevoie de stabilitate politică. Guvernul instalat va avea nevoie de o majoritate parlamentară care să nu fluctueze în funcţie de interesele conjuncturale ale unora şi altora. În cazul în care PNL va asigura guvernarea ţării, liderii acestui partid trebuie să fie conştienţi că fuziunea trebuie să se petreacă de facto cât mai repede. Chiar dacă actele s-au finalizat, fuziunea presupune mai mult de atât. În primul rând presupune omogenizarea structurilor şi aderarea la un set de valori comun. De aceea, noua doctrină a partidului trebuie prezentată cât mai repede, iar acţiunile partidului trebuie să asigure realizarea acelei omogenizări extrem de necesară. Poate părea uşor futurist, dar acţiuni clasice şi simple de team-building în interiorul tuturor filialelor ar fi binevenite. Ele se practică în multinaţionale şi au ca scop principal formarea echipelor şi învăţatul muncii în echipă. Măcar aşa s-ar şti sigur că membrii aceluaişi partid se cunosc între ei, schimbă păreri şi au o şansă se se apropie mai mult decât se petrece în acest moment.

Din perspectivă doctrinară, PNL trebuie să asigure membrilor săi valorile fundamentale în care să se regăsească cu toţii şi pentru care să dorească să lupte. De această schimbare au mai degrabă nevoie cei din PDL care ani de-a rândul au crezut mai mult în omul care îi conducea şi mai puţin în valorile scrise în programul partidului.

Dacă aceste lucruri nu se vor realiza ne vom găsi în cea mai ingrată dintre situaţii, indiferent de rezultatul alegerilor. Trebuie să ţinem cont că în 2017 PNL va avea şi congresul de alegere a echipei de conducere, iar evenimentul în sine poate crea premisele unor rupturi interne grave dacă se pleacă de la nemulţumiri şi insatisfacţii. Toate partidele care au trecut prin astfel de momente s-au rupt la congrese sau la scurt timp după ce acestea au avut loc. În cazul PNL, o ruptura poate fi mult mai gravă, pentru că ar putea veni la început de ciclu electoral, iar parlamentarii nemulţumiţi pot afecta atât partidul cât şi forţa parlamentară care va asigura majoritatea viitorului guvern. Orice grupare nemulţumită de desfăşurarea alegerilor interne, şi mai cu seamă foştii pdl-isti pot încerca un joc politic, mergând cu şantajul până la dărâmarea viitorului guvern.

Viitorul premier şi viitorul preşedinte PNL vor avea o misiune extrem de grea. Mulţi poate ar gândi pe baza zicalei confrorm căreia ”câinele de la măcelărie nu pleacă”, dar în contextul viitor este posibil ca un grup de parlamentari, relativ numeros, să se afle în situaţia în care prin desprinderea de PNL să poată asigura o majoritate guvernamentală chiar şi pentru PSD. O astfel de situaţie ar infirma vechea zicală românească, destul de valabilă şi uzitată în ultimii 25 de ani.

Ca PNL să rămână unit, iar viitorul guvern să aibă asigurată o majoritate stabilă trebuie să se îndeplinească un set minim de condiţii:

  • să se respecte negocierile făcute şi trecute în protocolul de fuziune
  • să fie terminată fuziunea
  • sa fie aleşi pe listele de parlamentari oameni conştienţi de interesul national (la propriu, nu aşa cum îl înţelege acum Gabi Oprea)

România va avea nevoie de...

Citiţi materialul integral pe trendscan.ro

Un text semnat de Cristian Hriţuc


Cristian Hriţuc a activat în zona marketingului politic având la activ numeroase campanii. Din anul 2000 şi până în prezent a lucrat atât în campaniile locale, parlamentare şi prezidenţiale ca şi consultant. Are experienţă atât în ţară cât şi în Republica Moldova unde a fost activ de-a lungul a mai multor ani. Cristian Hriţuc a fost consilier al Preşedintelui României în perioada 2012-2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite