Tudorel Toader a atins culmile penibilului. Nu ştie carte nici cât un student de anul III

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce face politica din om! Pentru a fi pe placul stăpânilor, Dragnea şi Tăriceanu, Tudorel Toader debitează enormităţi pentru care un student de anul III ar pica examenul de procedură penală. Este constatarea judecătorului Cristi Danileţ, dar nu trebuie să fii judecător să înţelegi lucruri elementare. Ministrul Toader a „uitat” tot ce a învăţat în facultate şi în toate funcţiile prin care s-a perindat. Ca să-şi păstreze postul de ministru.

Iată declaraţia care va rămâne în analele ştiinţelor juridice drept monument de prostie juridică: „Viitorul procuror-şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea DNA, să crească încrederea în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată. Ceea ce spuneam eu în raportul de 20 de puncte (de evaluare a activităţii fostului procuror-şef al DNA) nu s-a întâmplat sub fosta conducere a DNA”.

Cum explică şi judecătorul Danileţ, statutul de vinovat sau nevinovat este dat de decizia definitivă a instanţei de apel. Nici de procurori, nici de judecătorul de la instanţă de fond. Cum poţi stabili că cineva este nevinovat şi trimis în judecată, înaintea soluţiei definitive de la instanţa de apel? Putea să spună altceva. Că măsura arestării preventive să fie luată doar în cazuri extreme, prevăzute de lege: violenţă, pericol public, omor, violatori etc.

Altă aberaţie: „să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată”. Totdeauna vor exista vinovaţi netrimişi în judecată din diferite motive: nu au fost descoperiţi, nu există suficiente probe împotriva lor, etc. Dacă asemenea afirmaţii veneau de la un novice în ale dreptului, treacă, meargă. Dar de la ministrul Justiţiei au efect de bumerang, decredibilizează tot guvernul din care face parte. Şi când te gândeşti că a fost pus ministru tocmai  pentru „expertiza” sa în domeniul dreptului!

Contextul este mai important. Ministrul Toader aminteşte de rechizitoriul în 20 de puncte împotriva dnei Kovesi, în plin proces de selecţie a unui nou şef la DNA. Rechizitoriu făcut zob, punct cu punct, de către secţia de procurori a CSM.

Mesajul către candidaţi este următorul: respectaţi punct cu punct ce am scris în rechizitoriul dnei Kovesi, sau nu veţi ajunge şef la DNA. Adică, ministrul Toader se vede masculul alfa al justiţiei româneşti, el pune şi revocă şefii de parchete, el decide cine şi când pleacă de la şefia parchetelor. Din poziţia de om politic, susţinut de o coaliţie politică în funcţia de ministru. Dacă mai era nevoie de o demonstraţie că politicul vrea subordonarea justiţiei, Tudorel Toader a făcut-o cu prisosinţă.

În plus, se face de râs. Şi studenţii săi de la Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza se leapădă de el ca dracu de tămâie. Îi face de ruşine, nu stăpâneşte cunoştinţe elementare de procedura penală. Dacă ar da acum examenul de anul III, l-ar pica cu brio!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite