Trei mari puteri laudă anticorupţia din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite, Franţa şi Anglia au lăudat unanim în ultimele zile, prin ambasadorii trimişi la Bucureşti, activitatea procurorilor DNA şi a inspectorilor ANI

În timp ce baronii locali pun la zid activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)  şi cer desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), SUA, Franţa şi Anglia văd cu totul altfel activitatea celor două instituţii. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost premiată de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti pentru lupta pe care a dus-o pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România.

„Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu. Doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă. Ea este o forţă care luptă pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România“, a spus Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti, în cadrul galei „Femei curajoase din întreaga lume“. „România a făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte statul de drept şi suntem foarte mândri. Este unul dintre motivele pentru care procurorul-şef Kovesi a primit acest premiu“, a mai spus Butcher.

Nici ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, nu s-a ferit să laude instituţiile care s-au luat la trântă cu baronii. „Cred că este un semn pozitiv care este dat într-o ţară unde, din păcate, corupţia este prezentă. Este un semn important, că nu putem face orice şi deci exemplul trebuie să vină de sus şi cred că este un lucru bun, iar în decursul celor doi ani ai mandatului meu am văzut tot ceea ce a făcut justiţia, în special ce a făcut DNA sau ANI, pentru a avea o imagine mai bună a României“, a spus Philippe Gustin, care îşi încheie mandatul de ambasador la finalul acestei luni.

„Nimeni nu este deasupra legii“
Un alt diplomat la final de mandat, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, îşi încheie misiunea mulţumit de reacţia instituţiilor judiciare la fenomenul corupţiei. „Cred că DNA, ANI şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reacţionat în mod ferm la fenomenul de corupţie în România. Ambasada Marii Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindcă este foarte important pentru noi să avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice şi pentru a avea în România un aliat puternic, cu perspective de prosperitate“, a afirmat  Martin Harris, în emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de PROTV.

Trimisul  Regatului Unit a prezentat chiar o statistică a activităţii DNA, semn că Ambasada Angliei a urmărit cu atenţie fenomenul. „În aceşti patru ani, ceea ce au făcut instituţiile de justiţie este foarte important şi impresionant. Dacă nu greşesc, în 2011 un număr de 298 de oameni au fost condamnaţi în cazuri de corupţie datorită DNA, în 2012 un număr de 743 de persoane, iar în 2013, 1.051 de oameni au fost condamnaţi pentru corupţie. Este o dezvoltare foarte importantă pentru România, instituţiile de justiţie au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii şi acest principiu este important şi pentru un parteneriat strâns între România şi Marea Britanie“, a afirmat reprezentantul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, care va pleca la Moscova, următoarea sa misiune diplomatică.

SUA combat corupţia din Balcani
În timp ce ambasadorii au lăudat justiţia din România, peste Ocean, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, anunţa în faţa Congresului că SUA vor colabora cu UE  pentru a lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală, de Est şi în Balcani. „Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, însă le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor, care doresc să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor de stat şi factorilor de decizie”, a afirmat Victoria Nuland. „Cu alte cuvinte, în multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională cu scopul de a proteja democraţia şi suveranitatea statelor”, a adăugat Nuland, care a vizitat România la începutul acestui an.

Vine Brummell

Martin Harris a precizat că succesorul său va fi Paul Brummell, un diplomat cu o carieră de peste 15 ani, în prezent Înalt Reprezentant al Marii Britanii în Barbados şi Estul Caraibelor. Acesta a fost ambasador şi în Kazahstan şi Turkmenistan.La recomandarea sa, noul ambasador va învăţa limba română la Iaşi.

Citeşte şi:

„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“: Ultimul mesaj al ambasadorului britanic la Bucureşti, Martin Harris, inspirat din Eminescu

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a vorbit, în ultima sa zi în România, despre mandatul său, despre evoluţiile pe care le-a observat în acest răstimp, în special în zona economică şi în justiţie, dar şi despre relaţia dintre Regatul Unit şi ţara noastră.

Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost premiată de Ambasada SUA pentru curaj

Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a primit joi din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) un premiu care celebrează activitatea femeilor curajoase din întreaga lume.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite