Traian Băsescu şi Victor Ponta, invitaţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt aşteptaţi în judeţul Harghita FOTO Arhiva Adevărul
Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt aşteptaţi în judeţul Harghita FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt invitaţi la cea de-a XII-a ediţie a Universităţii de Vară, care se desfăşoară, de luni şi până sâmbătă, la Izvoru Mureşului din judeţul Harghita.

Potrivit Mediafax, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, a declarat, luni, că la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului au fost invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale.

La lucrări vor participa, de asemenea, aproximativ o sută de persoane, între care parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, între care ministrul Educaţiei şi cel al Apărării, jurnalişti, cursanţi din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum şi conferenţiari din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Italia şi Germania, studenţi, masteranzi şi doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii cultrale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

Preşedintele FNRP speră ca politicienii care vor participa la ediţia din acest an a Universităţii de Vară, după ce vor asculta ce au de spus românii din jurul frontierelor şi din Balcani, să considere problematicile acestora la fel de importante ca acelea care îi privesc pe românii din interiorul frontierelor.

Lucrările universităţii au început, luni, cu un cuvânt de binecuvântare al arhiepiscopului ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, urmând seminarii pe temele "Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani, înte afirmare identitară şi deznaţionalizare; De ce România nu face mai mult?" şi "Comunităţile româneşti din Ucraina, între presiunea asimilaţionistă a Ucrainei şi ameninţările Rusiei".

Cea de-a XII-a ediţie a Universităţii de Vară "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO" se desfăşoară, până sâmbătă, la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Ministerul Culturii - Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, al Institutului Cultural Român, al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu a participat la Şcoala de Vară de la Izvoru Mureşului, unde a declarat că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, preşedintele  a afirmat că  „niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite