Titus Corlăţean : „Argumentele ministrului german de Interne sunt neinspirate şi lipsite de acurateţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a făcut o serie de declaraţii controversate Foto: Adevărul
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a făcut o serie de declaraţii controversate Foto: Adevărul

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat luni, la RFI, că motivele invocate de ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, pentru respingerea aderării României la Schengen sunt "lipsite de acurateţe", iar abordarea temei corupţiei este "neinspirată".

"Am fost surprins să remarc argumentele lipsite de acurateţe în motivaţia prezentată de mininistrul german: teme legate de corupţie, de vize (...) Mi se pare neinspirată ridicarea temei corupţiei când ultimul raport MCV spune foarte clar că exact acolo (s-au făcut progrese, n.r.)", a spus Corlăţean.

Pe de altă parte, Corlăţean a anunţat că în ultimele săptămâni, în cadrul reuniunilor pregătitoare ale Consiliului JAI din luna martie, au existat încercări de a se scoate de pe ordinea de zi punctul referitor la aderarea României la Schengen. "Neapărat acest punct trebuie să rămână pe ordinea de zi aşa cum s-a stabilit anterior, la Consiliul European din decembrie. Au fost încercări în ultimele săptămâni, la reuniunile pregătitoare de a scoate de pe ordinea de zi sau de a-l transforma în alt punct de discuţie", a relatat ministrul de Externe.

El a adăugat că Guvernul va definitiva în prima parte a acestei săptămâni mandatul cu care România se va prezenta la Consiliul JAI. Corlăţean a subliniat că România solicită statelor care au încă semne de intrebare sau nu doresc să voteze acum aderarea României la Schengen să prezinte explicit care sunt motivele pentru o nouă amânare. "Dar nu orice fel de motive, ne interesează acele motive inscrise explicit in AQ-ul comunitar. Alte motive nu sunt pertinente. Dorim să ştim dacă există lucruri pe care România nu le-a făcut şi să ne fie prezentate", a subliniat oficialul român.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite