Tăriceanu, pus la zid de „greii" PNL din teritoriu. Liderii sunt „stupefiaţi" de propunerile fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu, atacat de preşedinţii de Consilii Judeţene ai PNL  FOTO Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu, atacat de preşedinţii de Consilii Judeţene ai PNL  FOTO Adevărul

Războiul dintre Călin Popescu Tăriceanu şi liderul Crin Antonescu capătă o nouă dimensiune şi se extinde în teritoriu. Cei 13 preşedinţi de Consilii Judeţene pe care PNL îi are în ţară au transmis o scrisoare deschisă prin care îşi arată indignarea faţă propunerea lui Tăriceanu de a organiza alegeri interne în PNL pentru desemnarea preşedintelui.

"Luând act de afirmaţiile unui fost preşedinte al PNL, noi, preşedinţii de consilii judeţene naţional liberali ne exprimăm stupefacţia şi dezamăgirea faţă de acestea şi ne simţim responsabili în faţa opiniei publice să facem următoarele clarificări:
1.  Rezoluţiile congresului PNL din aprilie 2012 şi ale congreselor reunite  ale USL statuează că niciunul dintre partidele componente ale USL nu va colabora cu PDL şi nici cu Traian Băsescu, că primul ministru al României, din partea USL, va fi domnul Victor Ponta, iar candidatul la Preşedinţia României va fi domnul Crin Antonescu.
2. O rezoluţie a congresului PNL, dublată de una a congreselor reunite ale USL, nu poate fi pusă în discuţie prin declaraţii de presă", se arată într-un comunicat de presă.

"Noi, preşedinţii de consilii judeţene naţional liberali, considerăm depăşite şi fără obiect astfel de discuţii, iar dezbaterea internă trebuie să se axeze în jurul bunei guvernări şi în vederea atingerii obiectivului de câştigare a Preşedinţiei României de către candidatul desemnat al USL, domnul Crin Antonescu", se mai spune în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea a fost semnată de: Cristian Adomniţei - preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Bîgiu - preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Aristotel Căncescu - preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Ciprian Dobre - preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Răducu Filipescu - preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, Sorin Frunzăverde – preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin,Mircea Moloţ - preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Vasile Mustăţea - preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Petrache - preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, Cornel Popa – preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Adrian Ştef - preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Florin Ţurcanu - preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Horea Uioreanu - preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Am propus ca alegerile interne să se organizeze în mai-iunie 2014 (Călin Popescu Tăriceanu)



Atacul împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu vine după ce fostul premier a cerut organizarea unor alegeri interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale din 2014. „Eu am propus ca alegerile interne să se organizeze în mai-iunie 2014. Şi în SUA alegerile se fac cu trei-patru luni înainte. Nu înţeleg de ce noi trebuie să le facem cu doi ani înainte", a spus Tăriceanu.

El şi-a motivat această propunere susţinând că viaţa politică este una volatilă, iar scorul lui Crin Antonescu s-ar putea eroda până în 2014. „Trebuie ca la momentul respectiv să dăm cea mai bună variantă", a explicat Tăriceanu.

Tăriceanu, atacat din toate părţile

Congresul PNL se anunţă unul agitat. Aripa Orban-Tăriceanu-Chiliman se află în conflict deschis cu liderul Crin Antonescu. O serie de lideri ai PNL chiar au cerut excluderea lui Tăriceanu şi a lui Chiliman, dar Crin Antonescu a refuzat să fie tranşant în acest caz. El a precizat că aşteaptă congresul pentru a vedea ce măsuri vor fi luate.

Unul dintre cei mai tranşanţi liberali în cazul Tăriceanu a fost Radu Stroe. „Gravitatea declaraţiilor sale mă face să fiu de acord cu ideea excluderii lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL“, a concluzionat Stroe.

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat că în cazul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu se impune excluderea din partid pentru "prejudicii de imagine adus PNL" .

Gravitatea declaraţiilor sale mă face să fiu de acord cu ideea excluderii lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL (Radu Stroe)



Declaraţiile lui Tăriceanu nu au rămas netaxate nici de Crin Antonescu, care a reacţionat promt. „Sunt mâhnit să văd că oameni cu experienţă politică nu înţeleg nici unde suntem, nici ce avem de făcut. PNL are teme foarte grele. Este vorba despre buget, de actul guvernamental, de modificări de legislaţie. PNL nu şi-a asumat cu jumătate de gură actul guvernării. Tema candidatului la alegerile prezidenţiale din parte PNL nu este o temă de actualitate, dar  face interesul jurnalistic din perspectiva altor candidaturi. În PNL, nişte congrese au stabilit, în data de 7 aprilie 2012, candidatul la alegerile prezidenţiale. În PNL această problemă a fost tranşată, dar se va mai putea discuta la Congres", a spus Antonescu.

Acţiune similară şi împotriva lui Chiliman

Tăriceanu nu este singurul „greu" al PNL care, aflat în conflict cu liderul Crin Antonescu, a fost pus la punct de liderii din teritoriu. Preşedinţii filialelor PNL din Regiunea de Vest a ţării au ţinut să dea un semnal de sprijin pentru Crin Antonescu şi l-au înfierat pe Chiliman.

„Opţiunea sa de exprimare publică în termenii în care a făcut-o este, în opinia noastră, profund incorectă faţă de PNL şi îl poziţionează pe dl. Chiliman  alături de adversarii partidului”, arată în scrisoarea deschisă a celor patru lideri PNL.

Cei patru preşedinţi de filială judeţeană ai PNL care au semnat documentul sunt: Nicolae Robu (Timiş), Mircea Moloţ (Hunedoara), Marcel Vela (Caraş-Severin), Ioan Cristina (Arad).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite