Tăriceanu contestă candidatura lui Antonescu la prezidenţiale. Ruşanu şi Stroe cer excluderea lui Tăriceanu din PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu Foto Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu Foto Adevărul

Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu propune alegeri interne pentru candidatul PNL la prezidenţiale, deşi Crin Antonescu a fost desemnat deja candidat comun al PSD şi PNL de către congresele celor două partide.

UPDATE MInistrul de Interne, Radu Stroe, mebru în Biroul Politic al PNL, susţine excluderea lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL. „Gravitatea declaraţiilor mă determină să fiu de acord cu propunerea excluderii“.

Declaraţia integrală a lui Radu Stroe

UPDATE Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, se opune excluderii lui Călin POpescu Tăriceanu din PNL. „Excluderea domnului Tăriceanu nu e o problemă de joacă în PNL, după cum nici declaraţiile domnului Ruşanu nu sunt de luat în considerare“, a explicat Quintus.

UPDATE Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, cere excluderea lui Tăriceanu din partid, potrivit România TV. Ruşanu susţine că prin declaraţiile sale Călin Popescu Tăriceanu a adus prejudicii de imagine PNL.

UPDATE Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu respinge propunerea lansată de senatorul Călin Popescu-Tăriceanu privind organizarea unui scrutin intern în partid pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale şi precizează că, în conformitate cu deciziile luate de forurile USL, Crin Antonescu este cel care va intra în competiţia pentru funcţia supremă în stat.

UPDATE  Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat vineri că nu este de acord cu propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea unui prezidenţiabil.

"Îi reamintesc dlui Tăriceau că trei Congrese - PNL, PSD şi PC - au decis un candidat unic la prezidenţiale, în persoana dlui Crin Antonescu. De asemenea, îi reamintesc că PNL încă este într-o alianţă şi deciziile se iau de către alianţă", a declarat Nicolai.

UPDATE Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu i-a replicat, vineri, senatorului liberal Călin Popescu Tăriceanu, precizând că decizia cu privire la candidatul pentru alegerile prezidenţiale din partea USL a fost luată deja în Congresele PNL, PSD şi PC.

El a arătat că, în opinia sa, dezbaterea internă pe acest subiect este încheiată, el opinând că PNL trebuie să fie pus în mişcare acum pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al României.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a apreciat, vineri, că în organizarea alegerilor interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014, precizând că această idee ar duce la modernizarea necesară partidului.

Potrivit senatorului PNL, un astfel de scrutin pentru desemnarea candidaţilor la preşedinţie se organizează de mulţi ani şi în ţări precum Statele Unite, Israel, Franţa şi Marea Britanie.

„În PNL desemnarea candidatului ar trebui să se facă pe baza unui scrutin intern. Eu cred că un astfel de sistem are un mare atuu, în sensul că dă posibilitatea fiecărui membru să aleagă. Alegerile interne vor permite să selectăm dintr-un mănunchi de candidaţi pe cel mai bun care să aibă şi şansele cele mai bune de izbândă. Alegerile interne vor fi cea mai bună garanţie că vom selecta un candidat care să- l înlocuiască pe Traian Băsescu. Românii tânjesc după stabilitate politică şi după o democraţie autentică“, a declarat Tăriceanu.

În altă ordine de idei, liberalul a afirmat că un astfel de scrutin va da posibilitatea membrilor PNL să ia parte la procesul de luare a deciziilor.

„Vom putea deschide partidul, vom aduce oameni noi care să ia decizii. Este un stimulent pentru a întări partidul. Vom da dovadă că nu suntem cel mai vechi partid, ci şi cel mai democratic“, a mai precizat senatorul PNL. 

Întrebat de ce face această propunere în condiţiile în care Crin Antonescu este candidatul USL la prezidenţiale, Tăriceanu a susţinut că decizia respectivă era necesară în vederea suspendării lui Traian Băsescu. „Trebuia să evităm o situaţie în care nu avem candidat la alegerile prezidenţiale dacă Traian Băsescu ar fi fost demis“, a susţinut senatorul liberal. Tăriceanu este însă convins că până în 2014 se pot sachimba multe lucruri şi de aceea este nevoie de alegerea unui candidat al PNL.
Tăriceanu a susţinut că el personal nu s-a decis dacă va candida sau nu în competiţia internă din PNL.  

Tăriceanu nu va candida la şefia PNL

Tăriceanu a spus că nu doreşte să candideze la şefia PNL. De asemenea, fostul preşedinte al PNL a menţionat că sub conducerea actualului preşedinte, Crin Antonescu, formaţiunea a obţinut o victorie electorală importantă.

Fostul premier a spus că se bucură de această victorie. "Nu intenţionez să candidez, pentru că eu consider că actualul preşedinte, Crin Antonescu, a condus partidul care a obţinut o victorie importantă în aceste alegeri, de care mă bucur foarte mult", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că ceea ce este important în acest context este menţinerea unei stabilităţi politice în cadrul PNL.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că susţine ideea revenirii la un sistem de vot uninominal pentru conducerea PNL, apreciind că menţinerea sistemului de listă din Statutul partidului va duce la teama de "represalii" şi "răzbunări", precum şi autoîngrădirea unor libertăţi.

"Sunt extrem de îngrijorat de o serie de discuţii şi decizii interne în PNL, prima este cea în legătură cu modificarea Statutului la viitorul Congres al PNL. Pledez cu multă ardoare pentru modificarea Statutului în sensul realizării alegerilor interne pentru conducerea PNL pe baza unui sistem de vot uninominal, şi nu pe sistem de listă, aşa cum se pare că se conturează destul de puternic una dintre idei", a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu a fost întrebat dacă susţine ideea avansată la nivelul USL pentru organizarea simultan a alegerilor europarlamentare şi a celor prezidenţiale în 2014.

"Cred că alegerile parlamentare (pentru Parlamentul European, n.r.) au o cu totul şi cu totul altă tematică decât tematica unor alegeri interne, fie ele prezidenţiale, parlamentare sau locale. De aceea, eu consider oportun să lăsăm alegerile europene să se desfăşoare separat de alt scrutin, de altfel există şi recomandări europene în acest sens", a afirmat fostul prim-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite