Stenogramă. Cum s-a opus PSD ca Sevil Shhaideh să dea explicaţii în plen. „O să invitaţi ministrul Transporturilor să vorbească despre Ministerul de Externe?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost invitată de PNL să prezinte în plen stadiul pregătirilor pe care le desfăşoară Guvernul pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Shhaideh a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor în care susţine că, deşi e vicepremier, nu are atribuţii în organizarea Centenarului, aşa că nu are de ce să vină în plen. Refuzul lui Shhaideh  a generat o dispută între PSD şi Opoziţie în şedinţa Biroului Permanent.

Marcel Ciolacu (PSD): Mi-am permis să o contractez pe doamna vicepremier şi are dreptate, solicitarea PNL nu este adresată dânsei. Nu are nici o atribuţie în ceea ce priveşte organizarea „Centenarului”. Totul ţine de Secretariatul general al Guvernului. Acolo este şi un Subsecretar de stat care răspunde de acest „Centenar”, deci nu intră în atribuţiile doamnei vicepremier. Secretarul general este subordonat direct Primului ministru.

Victor Paul Dobre (PNL): Nu poate fi făcută afirmaţia că un viceprim-ministrul Guvernului nu are treabă cu „Centenarul”. „Centenarul” este o sărbătoare unică în istoria noastră şi toţi Înalţii responsabili ai statului trebuie să fie implicaţi şi în primul rând Guvernul în mod direct primul ministru, viceprim- ministru.
În al doilea rând, am precizat şi ieri, este un set de şapte proiecte depuse la Ministerul dezvoltării, pe care doamna viceprim-ministru îl conduce direct. Aceste proiecte se referă strict la zona centrului istoric, poate este inima neamului nostru la Alba Iulia: sala Marii Uniri, Monumentul, tot ceea ce este în acel complex, proiecte care vi s-a comunicat că vor fi eligibile, ele sunt însă în procedura respectivă. Deci, discutăm despre lucruri care trebuie pregătite. Secretariatul General, departamentul, fac lucrurile curente: plachete, medalii, program, organizare, dar pentru pregătirea „Centenarului” este necesar să dezvoltăm o serie de lucrări pe monumentele neamului de acolo, deci despre lucrurile acestea vorbim. Din acest punct de vedere coordonarea este clară la doamna viceprim-ministru şi nu ştiu de ce este această opoziţie, totuşi este o discuţie despre „Centenarul” României moderne şi noi insistăm să se menţină în program ora Guvernului aşa cum a solicitat.

Marcel Ciolacu (PSD): Domnul preşedinte de şedinţă, revin. Doamna vicepremier, Sevil Shhaideh nu are atribuţii în ceea ce priveşte organizarea „Centenarului”. Dacă PNL doreşte să invite pe doamna vicepremier cu probleme ce ţin de PNDL1, PNDL2, sau din ce are dânsa atribuţii, răspunde cum este normal la solicitarea unui grup parlamentar pentru ora ministrului. De această temă este total o încălcare. Clar că organizarea „Centenarului” ţine de Secretariatul general al Guvernului şi există numit un secretar de stat sau un subsecretar de stat responsabil cu aşa ceva. Sunt ferm convins!

Gabriel Vlase (PSD): Eu înţeleg din răspunsul doamnei viceprim-ministru că nu neagă că nu ar fi implicată şi urmează să fie nişte discuţii cu Departamentul „Centenar” cu privire la acest efort comun şi atunci susţin şi eu punctul de vedere al liderului de grup de la PSD, în condiţiile în care doriţi o discuţie punctuală pe aceste proiecte puteţi să faceţi invitaţia.

Mugurel Cozmanciuc (PNL): Cred că întregul Parlament privind organizarea „Centenarului” şi de aceea dacă prezenţa doamnei Sevil Shhaideh la „Ora ministrului”, la „Ora guvernului” ar fi posibilă nu ar face decât să dea o greutate şi o transparenţă mult mai mare în organizarea „Centenarului”.

Gabriel Vlase (PSD): Nu putem să o invităm pe doamna viceprim-ministru neavând competenţe pe acest subiect. Putem să o invităm pe doamna viceprim-ministru şi Ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene pe subiecte ce ţin de minister. 

Victor Paul Dobre (PNL): Cred că ar fi foarte neplăcut ca Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de a dezbate cu viceprim-ministru care coordonează proiectele acestea legat de pregătirea României de „Centenar”, cred că aţi pune într-o situaţie neplăcută, eu fac apel la înţelepciunea dumneavoastră şi nu cred ca este o dezbatere ca să tensioneze ci, din contră, să fie manifestat interesul Parlamentului României în buna pregătire a „Centenarului”.

Marcel Ciolacu (PSD): Săptămâna viitoare o să veniţi să invitaţi Ministrul Transporturilor cu probleme de la Ministerul de Externe. Chiar confundăm lucrurile? Deci, doamnei ministru faceţi-i o adresă şi invitaţi-o pe acele obiective şi probleme ale ministerului, şi dânsa va veni! Nu oprim nicio discuţie. O chemăm pe doamna de la Fonduri Europene să vorbească de transporturi? Confundăm lucrurile? Dacă doamna ministru nu are atribuţii în acele… Cum adică „obturăm să vorbim de Centenar”? Dacă vreţi să invitaţi pentru „Centenar”, invitaţi pe cei care  au atribuţii pe „Centenar”. Vreţi să invitaţi pentru PNDL – o invitaţi pe doamna ministru! E o cale foarte logică. Creăm un precedent pe care nu-l mai controlăm.


Cristian Ghinea (USR): Răspunsul doamnei vicepremier este tehnic corect dar, în esenţă – ilogic; pentru că putea să spună foarte clar cine îşi asumă răspunderea politică pe proiectul „Centenarului”, pentru că este totuşi o aniversare importantă a statului român. În guvernul precedent era un departament mare sub cancelarul care era membru al guvernului; deci, era un ministru responsabil pentru centenar, şi anume şeful Cancelariei. Această poziţie nu mai există în acest guvern, nu mai există nici măcar Cancelaria ca instituţie, şi înţeleg că există un subsecretar de stat. Acum întrebarea este: cine este responsabil pentru buna desfăşurare a proiectului „Centenar”? Un subsecretar de stat este mult prea puţin faţă de importanţa acestui proiect.

Şi a mai spus domnul Dobre, cred ieri, un argument foarte important: vedem acest „Centenar” ca o chestiune de dat medalii şi făcut evenimente festive? Se poate face şi asta. Dar ar trebui să avem mai mult. În logica creării acestui departament „Centenar” la Cancelarie, anul trecut, trebuiau să fie şi proiecte de infrastructură, proiecte de legare a celor trei provincii istorice şi aşa mai departe. Şi nu era o chestiune de dat medalii, era ceva foarte important, cu greutate de bani, proiecte şi politică. Şi întrebarea este: cine îşi asumă în acest guvern răspunderea pentru acest proiect? Nu poate să fie un nivel de subsecretar de stat!

Marcel Ciolacu (PSD): În acest guvern, ca şi în guvernul pe care l-aţi reprezentat dumneavoastră, răspunderea este a primului ministru. Aşa este în orice fel de guvern.

Cristian Ghinea (PSD): Să vină primul ministru…

Marcel Ciolacu (PSD): Nu v-am întrerupt, domnule Ghinea. Faptul că actualul guvern nu mai doreşte să aibă o cancelarie, este o decizie a actualului prim ministru şi a actualului guvern, care nu e în discuţie. Nimeni nu a vorbit că vom da plachete sau altceva. Este un singur lucru în discuţie acum: este invitată o doamnă ministru al Guvernului Grindeanu care nu are atribuţii pentru organizarea Centenarului. Există în acest moment la Secretariatul General cine trebuie invitat să răspundă de Centenar. Foarte simplu!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite