Stelian Tănase, despre „târguiala“ dintre Dragnea şi Oprea din ultimele zile: „Se comportă ca doi gangsteri politici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea şi-au pus semnătura pe un acord care avantajează PSD FOTO Adevărul
Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea şi-au pus semnătura pe un acord care avantajează PSD FOTO Adevărul

Fostul director al TVR Stelian Tănase a scris, pe blogul său personal, un text critic la adresa preşedinteleui PSD Liviu Dragnea şi liderului UNPR Gabriel Oprea, care, după lungi negocieri, au încheiat ieri un acord de colaborare pentru algerile locale.

„De mai mare dragul tîrguiala care se petrece sub ochii noştri. Protagoniştii sunt fără jenă, nu par deloc deranjaţi că presa e atentă şi descrie în amănunt zigzagurile acestei prelungite negocieri care se poartă cu cuţitele pe masă. Miza e prea mare ca să mai arate vreunul dintre ei vreo ruşine. Generalul Gabriel Oprea e în corzi, la mîna DNA-ului, dar e fff limpede vizavi de Dragnea. Dacă nu intrăm – zice el – pe listele PSD la parlamentare, atunci vom susţine PNL in chestiunea votului in două tururi la alegerile locale. Pentru PSD ar fi un dezastru, pentru că ar pierde cca 30% din locuri în iunie, comparativ cu ce ar obţine cu alegeri intr-un singur tur. Dragnea şi Oprea au dat măştile jos şi se comportă ca doi gangsteri politici nu ca nişte lideri influenţi, respectaţi şi ascultaţi. Parcă văd nişte negocieri între două familii mafiote Genovese şi Bonano“, scrie Stelian Tănase, pe blogul său personal. 

Tănase arată că Oprea se află în corzi din cauza problemelor din Justiţie. „Oprea riscă să dispară de pe scena politică cu tot cu UNPR – un partid fantomă, o făcătură. Făcut din petice, cu traseişti, cu cine s-a nimerit. Dacă ar fi un partid adevărat ar candida singur în alegeri, să vadă cîte procente obţine. Nu a făcut-o pină acum şi nu vrea să incerce nici în 2016. E speriat de aceasta perspectivă. Oprea are probleme mari cu justiţia, bravează, dar nu-l văd bine. Dacă rămîne în politica mare, dacă va mai fi liderul partidului balama şi dupa nov 2016 îşi va putea negocia situaţia din Justiţie. Dacă dispare, atunci e ca şi condamnat. Pe scurt trebuie să primească ce îi dă PSD-ul. E sigur că fără cîrdăşia cu PSD, UNPR rămîne în afara parlamentului, vezi sondajele. Aşa că Oprea negociază strîns. E de meserie, vinde şi cumpără. Dar cam atit", mai spune Tănase. 

Fostul director al TVR spune despre Liviu Dragnea că interesul său este rămânerea actualei legislaţii, care avatajează PSD. „Nici Dragnea nu stă pe roze, chiar dacă PSD nu riscă să dispară după iunie. Dar Dragnea, da, poate să iasă din joc. Şi el are probleme cu justiţia. Trebuie să se întoarca zilele astea la partid cu o victorie. Adică să asigure un tur la alegerile locale, care ar asigura sinecuri bazei partidului şi structurilor medii. E vorba de o clientelă numeroasă care trebuie intreţinută. Asta inseamnă cheltuială mare, suportată de la buget, fireşte. Ca să ai acces la el trebuie neapărat să cîştigi alegerile. Clar!? La cererea lui Oprea care vrea cel puţin 30 de locuri, intrebarea e – PSD cu cîte locuri rămîne!? Dacă mai vine şi ALDE cu pretenţii la liste comune ( şi el ameninţat să nu intre în parlament ) ce se intimplă !? PSD va trage pentru alţii alergind după o guvernare iluzorie ca după fata morgana !? Cam astea sunt limitele jocului lui Dragnea“, a conchis Stelian Tănase.

În urma acordului semnat între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, UNPR nu primeşte nicio garanţie de la PSD că va lua UNPR pe liste la alegerile parlamentare, variantă prin care formaţiunea lui Oprea ar rămâne în Parlament şi după 2017. 

Pactul dintre Oprea şi Dragnea prevede libertatea şi nu obligativitatea ca organizaţiile celor două partide să încheie alianţe la nivel local. În funcţie de rezultatele de la alegerile locale, PSD şi UNPR vor stabili, ulterior, condiţiile cu privire la participarea în comun la alegerile parlamentare. Însă, PSD nu mai are nevoie de UNPR după alegerile locale, când, fără o asumare scrisă, va putea să se descotorosească de UNPR definitiv.

Miza a constat în modificarea legislaţiei electorale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi, obiectiv care nu poate fi atins fără voturile UNPR. Legea actuală avantajează PSD, care şi-ar păstra zestrea de primari dacă rămâne un singur tur de scrutin la alegerile locale din iunie.

În aceste condiţii, Gabriel Oprea l-a şantajat pe Liviu Dragnea cu trecerea de partea PNL în Parlament dacă PSD nu îşi ia promisiunea scrisă că va participa pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare. Potrivit unor surse din PSD, Gabriel Oprea a cerut şi 35 de locuri eligibile la alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă 7,5% din numărul total de locuri al viitorului Legislativ. „Dacă vrem să facem o relaţie serioasă, nu are rost să vindem pielea ursului din pădure. Din moment ce nici PSD nu sunt trecute un număr de locuri eligibile, nici pentru UNPR nu sunt trecute“, a explicat Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite