Spirala istoriei - cazuri din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 marchează scoaterea de la congelator a unor conflicte regionale "îngheţate", în Europa de Est. De fapt, ne confruntăm cu un continuum spaţio-temporal al intereselor unei puteri regionale cu veleităţi de ascensiune pe scena globală - Rusia.

1. Găgăuzii

Mâine în Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia, din Republica Moldova, se desfăşoară două referendumuri, pentru aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazakhstan, şi pentru dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova dacă aceasta îşi pierde independenţa. Asta deşi în legislaţia Republicii Moldova deja e prevăzut, din păcate, acest drept al UTAG.

Buletinele de vot folosite la referendumul găgăuz de mâine au fost deja tipărite în Transnistria şi aduse la Comrat, sub ochii unor autorităţi centrale care, în afară de declaraţii şi câteva dosare penale intentate, după câte se pare, de formă, nu au făcut şi nu fac nimic pentru contracararea ilegalităţilor comise.

Banii pentru organizarea referendumurilor au fost donaţi, printre alţii, de doi oameni de afaceri, originari din Republica Moldova însă aflaţi la Moscova. Unul dintre ei e Renato Usatîi, un tânăr care a început o campanie acerbă de promovare a propriei imagini, organizând în mod ostentativ diverse "acţiuni de binefacere" şi prezentându-le cetăţenilor într-un mod care mă duce cu gândul la relaţiile suzeran-vasal, din Evul Mediu. Cu altă ocazie, voi lua în discuţie aspecte din psihologia diverselor specii de nouveau-riches din spaţiul ex-sovietic, acum însă e suficient să se ştie că aceştia şi-au dezvoltat atitudini tipic medievale faţă de "prostimea" căreia îi aruncă firimituri de la propria lor masă. Renato Usatîi nu face excepţie. Omul e pus pe fapte mari, în legătură cu alegerile parlamentare din acest an.

Regret că nu au transpirat în mediul on-line nişte poze ale buletinelor de vot, ca să vedem exact cum e formulată cea de-a doua întrebare, şi dacă ea ar putea servi drept pretext pentru o eventuală declarare a declarare a independenţei Găgăuziei. Deşi, probabil, nu contează cum e formulată întrebarea, ci ce vor face autorităţile găgăuze mai apoi, pe ce drum vor merge.

Desfăşurarea acestor referendumuri trebuia disuadată atunci când a existat ocazia. Acum, mă tem că e prea târziu. Implicarea Transnistriei denotă gravitatea situaţiei, tentaculele acestui plan întinzându-se la Tiraspol, iar de acolo la Moscova. Rezultatele sunt deja cunoscute, ne rămâne acum să numărăm zilele până când cei de la Comrat vor trece la "transpunerea în practică" a rezultatelor plebiscitelor.

Cum va arăta aceasta? 

Cel mai probabil se va recurge la metodele anului 1990-1991. "Congres al aleşilor locali de toate nivelele", urmat de o declaraţie făcută pe ton agresiv. Un sector mic al frontierei moldo-ucrainene trece pe teritoriul autonomiei. Astfel, noua "republică" va avea şi posibilitatea de a beneficia de ajutor extern, din Transnistria şi Rusia, pe filieră ucraineană. Până când nu va răsări o nouă Ucraină, democratică şi pro-europeană, statul ucrainean captivat de grupul pro-rus Ianukovici nu se va opune ci chiar va ajuta la prinderea Republicii Moldova în capcană.

Mâine va avea loc la Moscova o acţiune de susţinere a referendumului din Găgăuzia. Este vorba despre câteva persoane care vor manifesta timp de patru ore într-o staţie de metrou.

2. Transnistrenii

Pe lângă reactivarea Găgăuziei, Chişinăul va fi nevoit să se confrunte şi cu provocarea venită de la Tiraspol, şi manifestată prin cerinţa ultimativă de a retrage poliţia moldoveană din Tighina.

Autorităţile de la Chişinău au declarat deja că nu vor da curs acestui ultimatum.

3. Ucrainenii

Scenele de luptă din Kiev şi alte părţi ale Ucrainei le-au amintit multora de vremurile lui Petliura şi Mahno, din perioada 1918-1922. În ciuda demisiei unui guvern condus de un adversar declarat al apropierii Ucrainei de UE, Mîkola Azarov, în ciuda adoptării unor legi şi a abrogării altora, confruntarea civilă continuă la joasă intensitate. Spectrul războiului civil încă nu este eliminat. Între timp, semnele implicării Rusiei în scena evenimentelor din Ucraina devin tot mai clare. Este vorba şi de anumite declaraţii ale unor oficiali ruşi, dar şi de războiul psihologic demarat în presa rusă. Situaţia seamănă foarte mult cu cea de dinaintea intervenţiei militare ruse în Georgia, în august 2008. Acelaşi val de violenţă verbală, de manipulare şi de agresivitate a cuprins, la comandă, toată presa rusă. Ar putea fi vorba, de fapt, despre pregătirea propagandistică a populaţiei pentru un război.

4.  Armenii şi azerii

În ultimul timp, teritoriul republicii nerecunoscute a Karabahului de Munte a fost supus unor tiruri de artilerie din partea Azerbaidjanului. Situaţia începe să devină tensionată între Armenia şi Azerbaidjan, iar Rusia dispune de baze militare pe teritoriul Armeniei. Rămâne de înţeles care ar putea fi planul Rusiei pentru această zonă a Caucazului. "Divide et impera" a dat rezultate în 1989-1994. Va de rezultate şi acum?

5. Kîrgîzii.

Preşedintele Kîrgîzstanului a declarat, recent, că intrarea Kîrgîzstanului în Uniunea Vamală, în condiţiile care i se impun acum, nu poate fi acceptată. El a mai spus că ţara sa se va alătura Uniunii Vamale doar dacă se vor îndeplini anumite condiţii, şi că şantajul este inacceptabil. Astfel, Almazbek Atambaev devine primul preşedinte al unei ţări ex-sovietice care vorbeşte despre şantaj, în contextul tratativelor de aderare la Uniunea Vamală.

Rusia păşeşte pe drumul pe care l-a mai parcurs în trecut. Este vorba despre refacerea imperiului. Şi dacă, în trecut, când vorbeam despre acest proces, realizam că ameninţarea nu e iminentă deoarece au loc doar testări şi alte artificii propagandistice menite să inducă frică, acum vedem acţiuni. Acţiuni concrete de destabilizare a fostelor republici sovietice.

Principiul Rusiei e următorul: "Ce-a ieşit altădată va ieşi şi acum".

Armele ei sunt: ameninţările, şantajul, provocarea de confruntări, folosirea coloanei a cincea într-o manieră tipic hitleristă (amintiţi-vă Cehoslovacia anilor 1938-1939).

Rezultatul va fi pe măsură: un alt colos pe picioare de lut.

Şi, poate, deschiderea unei cutii a Pandorei la nivel mare. Global.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite